Sundets röda nejlikor : hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
520
Utgivningsdatum
2020-09-09
Förlag
Bokförlaget Forum
Originaltitel
Syklubben
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
233 x 160 x 42 mm
Vikt
1038 g
SAB
Kda.54
ISBN
9789137154268
Sundets röda nejlikor : hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget (inbunden)

Sundets röda nejlikor : hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget

(9 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden Svenska, 2020-09-09
199
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Kan levereras innan jul!
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
En grupp danska motståndsmän och svenska säkerhetspoliser riskerade livet för att rädda så många som möjligt över Öresund ur nazisternas klor. Danskarna gav sig själva täcknamnet Helsingörs syklubb, och med hjälp av poliserna i Helsingborg lyckades man fram till sommaren 1944 forsla över nästan 1 500 motståndsmän och flyktingar till Sverige. Syklubbens oförvägne skeppare Erling Kjaer, som på nätterna dödsföraktande kryssade över Öresund i liten motorbåt mellan minfält och tyska jagare, kallades den röda nejlikan. Det här är berättelsen om hur han och de andra nejlikorna ställde upp för sina medmänniskor när nöden så krävde, ofta med risk för sina egna liv. För att det var det enda rätta att göra. För anständighetens skull.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sundets röda nejlikor : hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget
 2. +
 3. Kanalerna i De Kooi : en berättelse om motstånd

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kanalerna i De Kooi : en berättelse om motstånd av Martin Klepke (inbunden).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Sundets röda nejlikor : hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Kriget i Danmark och Skåne
  Zita Margaretha Frising, 24 november 2020

  Mycket läsvärt och boken borde läsas för allmänbildning bland den yngre generationen. Säkert många som inte har en aning om vilka insatser som gjordes i slutet av kriget.

 2. En historia om människors mod o civilkurage.

  En helt fantastisk bok som verkligen berörde mig djupt. Jag beundrar dessa människor som på båda sidor av sundet, inte tillät sig att stå vid sidan av, utan de gjorde allt för att hjälpa utsatta människor över till Sverige från nazisterna.

 3. Fascinerande skildring av en svår tid
  Jacob Ander (Stockholm), 18 oktober 2020

  Jag visste inte vad jag skulle vänta mig. Men så otroligt välskrivet och gediget formulerat om saker som helt fallit i glömska. Glad att min fru köpte boken åt mig.

 4. Fantastisk bok
  Therése , 16 oktober 2020

  Spännande och intressant! Mycket research har gjorts och många trådar knyts samman. En välskriven och mycket engagerande bok. Rekommenderas varmt!

 5. Historiskt läsvärt dokument
  Lars Eliasson, 12 oktober 2020

  En gedigen sammanställning över nazisternas ockupation av Danmark och en spännande läsning om hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade flyktingar över sundet. Medlemmarna i organisationen tydliggörs. Deras tankar och reflektioner. I stort en mycket läsvärd bok på gränsen mellan fiktion och verklighet. Tyvärr blir helheten av läsningen dock något rubbad av det stundtals " styltiga" språket och en allmänt dålig språkbehandling.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Conny Palmkvist