Sundets röda nejlikor : hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
520
Utgivningsdatum
2020-09-09
Förlag
Bokförlaget Forum
Originaltitel
Syklubben
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
233 x 160 x 42 mm
Vikt
1022 g
SAB
Kda.54
ISBN
9789137154268
Sundets röda nejlikor : hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget (inbunden)

Sundets röda nejlikor : hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget

(25 röster)  |  Läs 11 recensioner
Inbunden Svenska, 2020-09-09
218
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
En grupp danska motståndsmän och svenska säkerhetspoliser riskerade livet för att rädda så många som möjligt över Öresund ur nazisternas klor. Danskarna gav sig själva täcknamnet Helsingörs syklubb, och med hjälp av poliserna i Helsingborg lyckades man fram till sommaren 1944 forsla över nästan 1 500 motståndsmän och flyktingar till Sverige. Syklubbens oförvägne skeppare Erling Kjaer, som på nätterna dödsföraktande kryssade över Öresund i liten motorbåt mellan minfält och tyska jagare, kallades den röda nejlikan. Det här är berättelsen om hur han och de andra nejlikorna ställde upp för sina medmänniskor när nöden så krävde, ofta med risk för sina egna liv. För att det var det enda rätta att göra. För anständighetens skull.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sundets röda nejlikor : hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget
 2. +
 3. Sundets röda nejlikor : hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sundets röda nejlikor : hur svensk polis och He... av Conny Palmkvist (pocket).

Köp båda 2 för 293 kr

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av Sundets röda nejlikor : hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Mycket intressant bok
  Yvonne Andersson, 7 mars 2022

  Vi är en grupp äldre som träffas regelbundet och talar om böcker. Den här boken kommer att intressera alla och också väcka många minnen från den här tiden. Mycket intressant.

 2. Favorit
  Ann-Kristin Ericson, 23 mars 2021

  Den bästa bok jag har läst på mycket länge. Lärorik och fängslande. Jag är avundsjuk på alla som har den kvar på sin framtida läslista.

 3. Empati och kärlek till människor

  Människor finns som har det som vore en självklarhet för all mänsklighet på vår jord. Empati kärlek till din nästa att kunna hjälpa utan någon baktanke och stå över allt det jordiska för en bättre värld.

 4. En historia som inte får glömmas.
  Sven Olsson, 6 januari 2021

  Massor av fakta och detaljer som ger en läsare möjlighet att förstå och sätta sig in i skeendena och tiden.
  Otroligt värdefull som historisk dokumentation. Litet väl yvig i berättarstilen, författarens reflexioner och utstofferingar kunde ha ransonerats litet.

 5. Läs den!
  Janet Gudrun Zander, 31 december 2020

  Borde läsas i skolorna! En del av vår historia. Det var många svenskar som hjälpte danska judar och motståndsmän att fly till Sverige under tyskarnas ockupation av Danmark.

 6. Nutidshistoria
  Rosba, 13 december 2020

  Intressant att författaren grävt i gamla dokument och dagböcker etc och fått fram information som går ner till den enskilda individen. Ofta avhandlas ju kriget mer generellt men här ges en god inblick i Danmarks öde och danskarnas lidande under andra världskriget. Detta är dock nutidshistoria och får inte glömmas bort Därför är boken viktig, den ger en mycket nyttig historielektion även om språket i början av boken har vissa brister.

 7. Kriget i Danmark och Skåne
  Zita Margaretha Frising, 24 november 2020

  Mycket läsvärt och boken borde läsas för allmänbildning bland den yngre generationen. Säkert många som inte har en aning om vilka insatser som gjordes i slutet av kriget.

 8. En historia om människors mod o civilkurage.

  En helt fantastisk bok som verkligen berörde mig djupt. Jag beundrar dessa människor som på båda sidor av sundet, inte tillät sig att stå vid sidan av, utan de gjorde allt för att hjälpa utsatta människor över till Sverige från nazisterna.

 9. Fascinerande skildring av en svår tid
  Teddy (Stockholm), 18 oktober 2020

  Jag visste inte vad jag skulle vänta mig. Men så otroligt välskrivet och gediget formulerat om saker som helt fallit i glömska. Glad att min fru köpte boken åt mig.

 10. Fantastisk bok
  Grace, 16 oktober 2020

  Spännande och intressant! Mycket research har gjorts och många trådar knyts samman. En välskriven och mycket engagerande bok. Rekommenderas varmt!

 11. Historiskt läsvärt dokument
  Lars Eliasson, 12 oktober 2020

  En gedigen sammanställning över nazisternas ockupation av Danmark och en spännande läsning om hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade flyktingar över sundet. Medlemmarna i organisationen tydliggörs. Deras tankar och reflektioner. I stort en mycket läsvärd bok på gränsen mellan fiktion och verklighet. Tyvärr blir helheten av läsningen dock något rubbad av det stundtals " styltiga" språket och en allmänt dålig språkbehandling.

Visa alla 11 recensioner

Fler böcker av Conny Palmkvist