Detta är en lärobok om kostens betydelse för västvärldens folksjukdomar: hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, cancer, osteoporos, åldersdemens, övervikt, insulinresistens, högt blodtryck, blodfettsrubbningar och autoimmuna sjukdomar. Den är ett försök till heltäckande redovisning av kunskapsläget inom ett mycket stort område.
Boken är också en programförklaring för ett evolutionsmedicinskt perspektiv.
Utgångspunkten är att en djurarts inre organ mår bäst av de födoämnen den haft tillgång till under sin utveckling, vilket för människans del innebär kött, fisk, skaldjur, grönsaker, rotfrukter, nötter och frukt. I gengäld bör vi då vara restriktiva med det som naturen inte givit oss tillräcklig beredskap för att hantera: mjölkprodukter, mjölmat, matfett, raffinerat socker och, inte minst, ensidigt intag av frön och bönor på grund av de gifter som ingår i dessas försvar mot växtätare.
I boken tas varje sjukdomsgrupp upp i enskilda kapitel genom systematisk och kritisk redovisning av kunskapsläget. Särskild tyngd ges åt kontrollerade studier av effekten på kliniskt betydelsefulla utfall såsom död och nyinsjuknanden.
Efter varje avsnitt ges förslag till vidareläsning. Därutöver finns en omfattande referenslista på mer än 1 300 vetenskapliga arbeten och böcker med hänvisning i bokens text. Dessa referenser återfinns på förlagets hemsida under adress: www.studentlitteratur.se/matenochfolksjukdomarna
Boken riktar sig i första hand till läkare, sjuksköterskor, dietister, biologilärare och idrottslärare och kan även läsas med behållning av alla som är intresserade av området. Valda delar har särskild relevans för kardiologi, strokesjukvård, diabetologi, njursjukvård, onkologi, geriatrik, pediatrik, allmänmedicin, cellbiologi, fysiologi, biologi, växtekologi, jämförande zoofysiologi, zooekologi, humanekologi, arkeologi, osteologi och biologisk antropologi.