Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
430
Utgivningsdatum
2018-12-04
Förlag
Wahlström & Widstrand
Medarbetare
Magnusson, Jens (form)
Dimensioner
216 x 135 x 34 mm
Vikt
861 g
SAB
Hc
ISBN
9789146235767

Vägen mot Bålberget

Häftad,  Svenska, 2018-12-04
211
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Vilhelm Moberg-sällskapets stipendium-Nominerad till Sveriges Radios Romanpris-Studieförbundet Vuxenskolans författarpris.

En sensommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter Veronica upp på Bålberget i hemtrakten Nyland vid Ångermanälven. Det sägs vara platsen där man avrättade häxor. Besöket blir kulmen på en kaotisk period som tagit Jacke tillbaka till barndomen och Veronica längre än så. Hennes farmors berättelser ska göra att historien om Bålberget inte lämnar henne ens som vuxen. Malin växer också upp i Nyland nära älvens utlopp i havet, men trehundra år tidigare. Året är 1674 när hon rannsakas för trolldom. I fängelset tänker hon på sitt liv och på hur hon alltid fått kämpa mot mäns förtryck. Hon våndas också över sin otyglade dotter som rymmer hemifrån, gång på gång. Ett av ögonvittnena som pekat ut Malin är grannpojken Olof. Som alla barn fantiserar han mycket och inte minst fantiserar han om Malins dotter. Men gränsen mellan lek och allvar suddas ut när en äldre pojke dyker upp och berättar om en annan värld och om de krafter och väsen som befolkar den. Plötsligt finner sig Olof indragen i en fruktansvärd rättsprocess där ingen bemödar sig om att skilja mellan fantasi och verklighet. Först som gammal förmår Olof se tillbaka och minnas sin egen roll i händelserna som påverkade en hel bygd.

Vägen mot Bålberget spänner en båge över tiden. Det är en roman om fyra människor - fyra öden - en bygd. Vad innebär det att vara förälder och att vara barn? Vad betyder historia och släktskap? Är historien ens värd att bevaras?
Therése Söderlind har skrivit ett drama som - liksom debutromanen Norrlands svårmod - handlar om ursprung men också om att vara fångad i sin tid.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vägen mot Bålberget
 2. +
 3. Häxorna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Häxorna av Elisabeth Östnäs (pocket).

Köp båda 2 för 300 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Therése Söderlind

 • Berättelser från Ådalen : älven, bergen, den taggiga granskogshorisonten

  Grzegorz Flakierski, Maria Hamberg, Bo R Holmberg, Mats Jonsson, Therése Söderlind

  Landskapet i Ådalen är en upplevelse i sig, med älven, bergen och den taggiga granskogshorisonten. Här har några av Sveriges mest dramatiska skeenden utspelat sig, från 1600-talets häxprocesser till skotten i Ådalen 1931. Fem författare med rötter...

 • Norrlands svårmod : Roman om ett försvinnande

  Therése Söderlind

  Det är nästan ljudlöst att kliva över myrmark i torrt väder. Varje steg sjunker ner en aning, varje andetag är lugnare. Genom öppningen mellan träden kommer älgpasset snart att synas ... Något hände i Ringarkläppen en septembermorgon för sexton år...