Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
384
Utgivningsdatum
2022-05-03
Förlag
Wahlström & Widstrand
Översättare
Sofia Nordin Fischer
Originaltitel
Lessons in Chemistry
Medarbetare
Hanson, Kerstin (form)
Dimensioner
26 x 220 x 141 mm
Vikt
540 g
SAB
Hce
ISBN
9789146237921
Lektioner i kemi (inbunden)

Lektioner i kemi

(21 röster)  |  Läs 8 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-05-03
89 239 Du sparar 150 kr!
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
ÅRETS FÖRFATTARE enligt The British Book Awards 2023

ÅRETS FÖRFATTARE HOS WATERSTONES. ÅRETS BOK HOS BARNES & NOBLE. ÅRETS DEBUT HOS GOODREADS. ÅRETS BOK AMAZON.

"Feministisk kamp på hög nivå, kryddad med mycket humor och intelligens."

Aftonbladet, årets bästa böcker

"... en riktig smällkaramell till debut. Den är smart, mörk, drabbande och framför allt väldigt underhållande."

Göteborgs-Posten, årets bästa böcker

Elizabeth Zott är ingen vanlig kvinna. Faktum är att Elizabeth Zott skulle vara den första att påpeka att det inte finns något som heter en vanlig kvinna.

Det är 1960-tal i Kalifornien. Allt Elizabeth Zott någonsin velat är att satsa på karriären som kemist, men forskningsinstitutet där hon arbetar ligger inte direkt i framkant när det kommer till jämställdhet. Livet händer och plötsligt är Elizabeth ensamstående mamma och - bisarrt nog - stjärna i Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. Samtidigt som hennes manliga kollegor alltid antytt att köket var den enda platsen för Elizabeth visar sig hennes sällsynta närmande till matlagning ("ta en halvliter H2O och tillsätt en nypa natriumklorid") och självständiga exempel vara banbrytande. Detta eftersom Elizabeth inte bara lär kvinnor hur man lagar mat, utan också kemins lagar och hur man ändrar status quo. Hon lär dem att en kvinnas plats är ute i världen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Lektioner i kemi
 2. +
 3. Studie i mänskligt beteende

De som köpt den här boken har ofta också köpt Studie i mänskligt beteende av Lena Andersson (inbunden).

Köp båda 2 för 188 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Lektioner i kemi. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Älskade verkligen denna Fantastiska bok!!!
  Marie-Louise, 7 november 2023

  Den här boken har ALLT!!! Intelligens, humor, varm vänskap, kärlek - både till hund och människor - samt rappa kommentarer! Om du inte har läst den - så har du något alldeles extra framför dig som garanterat kommer göra dig lycklig i hela hjärtat! Till och med filmatiseringen - som just nu går som serie på AppleTV, är - för ovanlighetens skull - alldeles Underbar! Både boken, uppläsningen och serien rekommenderas innerligt!!!

 2. Amerikanskt tillrättalagt
  A, 8 april 2023

  För moderniserad för att representera faktisk kvinnokamp på 50 talet. Full av Amerikansk "progressivism" där huvudpersonen inte bara är en supersmart feminist som kämpar mot patriarkatet, utan slirar även in på LGB rättigheter och ateism. Alldeles för tillrättalagd efter moderna värderingar för att kännas genuin för tidsperioden, saknar nyanser och komplexitet, och karaktärerna är plastiga och oäkta. Hade varit mer intressant med mindre svartvita karaktärer. Fördummat, förenklat, väldigt nutida Amerikanskt.

 3. Annorlunda bok med tvist
  Christine Ljungblad, 16 februari 2023

  Elisabeth Zott är forskare i kemi men detta är 60-tal och hon må ha skinn på näsan och vassa armbågar men det hjälper inte alltid. Jämställdheten i forskningsvärlden är obefintlig och hon får slåss för en plats på forskningsinstitutet. Där finns dock Calvin Evans och deras hjärnor klickar. Snart är de ett par men ödet vill annorlunda och snart ör Zott ensamstående mamma och framgångsrik programledare i tv för ett matprogram. Det var ju dock inte det som var Zotts mål i livet.
  Det här ä... Läs hela recensionen

 4. En läsupplevelse du inte vill missa!
  @agneta_norrgard, 4 januari 2023

  En av årets bästa romaner! En smart, underhållande och varm bok med karaktärer som berör och sätter spår. En läsupplevelse du inte vill missa!

  Det är en fröjd att lära känna Elizabeth Zott, en färgstark och karismatisk kemist. Hon lever i Kalifornien under 1960-talet, arbetar på forskningsinstitut och drömmer om en karriär som kemist, men som kvinna möter hon kraftigt motstånd. När hon slår igenom som tv-kock använder hon sin plattform för att inspirera och upplysa andra kvinnor om k... Läs hela recensionen

 5. En bok full av humor
  Mariann , 28 december 2022

  Kvinnokamp i 50-talets USA. Kanske inte så verklighetstrogen skildring men den sätter fingret på orättvisor som drabbat kvinnor för att de är kvinnor. Allt skildrat på väldigt roligt sätt medans allvaret ligger där också.
  Läs den!

 6. Slöseri med tid
  -, 27 november 2022

  Är det en barnbok? Karaktärerna är grova och stöpta i en form. Dialogen är förväntad. Miss Zott som inte kan läsa av sin omgivning. Hon levererar sina åsikter helt utan rädsla för hur de ska uppfattas. Hon måste ha högpresterande autism, Aspbergers. Hela boken väldigt förutsägbar. Vi läste den i bokklubben men jag anser att det är slöseri med tid att läsa det här.

 7. Betyg: 4 av 5.
  Britt-Marie Kullin, 20 september 2022

  Betyg: 4 av 5 - 📚 - Den här boken, Lektioner i kemi, är författaren Bonnie Garmus debutbok. Hon är född i USA, men bor numer i Storbritannien. Jag tyckte mycket om boken som är både rolig, gripande, humoristisk, lättläst, dråplig, välskriven, tankeväckande, och väldigt bra. Kan absolut varmt rekommendera boken.

 8. Oemotståndlig!
  @carolinesbokhylla, 11 maj 2022

  Det torde varit världens bästa idé - i teorin - att "bara" påbörja den här boken när livet i övrigt kom med sina måsten. I praktiken, not so much. Att läsa den här boken i annat än ett svep är nämligen inte ett valbart alternativ, det är en omöjlighet.
  Efter en stel inledning skulle standardfrasen kunna vara - bara läs. Sanningen är snarare denna. Här är en skarp, underfundig och omåttligt underhållande roman som utmärker sig i mängd och massa. Det är gnistrande, gränslöst färgstarkt och... Läs hela recensionen

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av Bonnie Garmus