Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Ellära
Antal sidor
423
Utgivningsdatum
2012-07-31
Upplaga
3
Förlag
Liber
Dimensioner
240 x 170 x 22 mm
Vikt
680 g
SAB
621.3,Pc
ISBN
9789147106196

Ellära : krets- och fältteori

(9 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2012-07-31
636
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Denna lärobok i ellära fokuserar på kretsteori men ger även grundläggande fältteoretiska kunskaper. Innehållet är organiserat så att kretsteorin och fältteorin kan läsas oberoende av varandra och i önskad ordningsföljd.

Grundläggande elektrisk mätteknik har integrerats i framställningen. I samband med att olika storheter introduceras, ges också en kortfattad beskrivning av hur mätning av storheterna sker. Generella mättekniska problemställningar, som mätonoggrannhet och instrumentens inverkan på mätningens resultat, behandlas.

Boken är främst anpassad för högskoleingenjörsutbildningar i elektroteknik men torde vara användbar för många andra tekniska utbildningar på motsvarande nivå.

Varje kapitel innehåller lösta räkneexempel och avslutas med ett stort antal övningsuppgifter. I facit till vissa av dessa ges anvisningar för lösning och/eller mellanresultat. Urvalet av exempel och uppgifter har gjorts med avsikten att dessa ska utgöra en träning i analys av enklare elektriska kretsar. För ämnet nödvändiga matematikkunskaper sammanfattas i appendix.

I kapitel 1 behandlas generella samband för likström och växelström såsom Kirchhoffs lagar, spännings- och strömdelning och effektberäkningar. Kapitel 2 behandlar grundläggande mätteknik vid mätning av likspänning, likström och resistans och kapitlen 3- 5 kretsteori vid likström.

Kapitlen 6 och 7 behandlar grundläggande begrepp för tidvariabla storheter i allmänhet och sinusformade storheter i synnerhet. I kapitel 8 introduceras dels de i växel-strömskretsar vanligaste ideala tvåpolerna, dels visardiagram. Tonvikten ligger på presentationen av den komplexa metoden, j-metoden, i kapitel 9. Kapitel 10 behandlar några elkrafttekniskt intressanta områden som trefassystem samt aktiv, reaktiv och skenbar effekt.

En något djupare fältteoretisk bakgrund till kretsteorin ges i kapitlen 11 - 12. I kapitel 11 behandlas elektriska fält och i kapitel 12 magnetiska fält. I dessa kapitel ges tekniska aspekter på begreppen kapacitans, induktion och induktans.

Om författarna
Lars Bergström och Lars Nordlund har båda lång erfarenhet av undervisning i ellära för blivande ingenjörer, som lektorer vid Chalmers tekniska högskola.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ellära : krets- och fältteori
 2. +
 3. Skogen : om träd, människor och 25 000 andra arter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skogen : om träd, människor och 25 000 andra arter av Anne Sverdrup-Thygeson (inbunden).

Köp båda 2 för 864 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Ellära : krets- och fältteori. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Pedagogiskt uppbyggd
  John Agebrand, 19 oktober 2017

  En av de bättre kursböcker jag haft. Har inte läst ellära, fysik eller matematik på universitet tidigare. Hade inga större problem att följa med. Funkar också bra för självstudier.

 2. Ellära: Krets- och fältteori
  Muhammad Ahmad, 4 februari 2014

  En väldigt bra bok med en väldigt lättläst text, mycket grundläggande info och många exempel!! rekommenderas starkt till alla studenter..

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna