Unorthodox (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
309
Utgivningsdatum
2020-11-10
Förlag
HarperCollins Nordic
Översättare
Villemo Linngård Oksanen
Originaltitel
Unorthodox
Dimensioner
215 x 143 x 25 mm
Vikt
393 g
SAB
Lz Feldman, Deborah
ISBN
9789150962772
Unorthodox (inbunden)

Unorthodox

(4 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2020-11-10
238
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Unorthodox är Deborah Feldmans bästsäljande självbiografi om sin uppväxt i och flykt från den chassidiska Satmar-kolonin i Williamsburg, New York. Boken ligger till grund för den omtalade Netflix-succén med samma namn.

I den ultraortodoxa judiska miljö där Deborah växer upp är reglerna strikta. Kolonin kontrollerar allt - från vilka kläder hon får ha på sig, till vem hon får prata med och vilka böcker hon får läsa. Men trots detta växer Deborah upp till en självständig och viljestark person, i hemlighet slukar hon klassiker av Jane Austen och Louisa May Alcott och känner sig besläktad med de unga kvinnorna i berättelserna. Hon anar att det finns ett helt annat och friare sätt att leva, bara någon kilometer bort i det myllrande livet bland New Yorks skyskrapor.

Som tonåring blir Deborah bortgift med en man hon inte känner. Äktenskapet är olyckligt och pressen att leva som en god Satmar-kvinna, med alla plikter och regler det medför, blir alltmer påtaglig. Nitton år gammal föder hon en son och det blir vändpunkten. Oavsett vilka hinder och utmaningar hon står inför måste hon hitta en väg ut ur förtrycket och skapa en bättre framtid för sig och sitt barn.

"Feldman har en knivskarp röst som förflyttar dig till hennes barndom (...) I en tid när man kan ifrågasätta om folk läser böcker längre är det också en ovanligt pigg skildring av litteraturens tröstande kraft." Amelia

Deborah Feldman är född i Williamsburg 1986. Hon bor numera i Berlin och har klippt alla band till sin chassidiska familj och släkt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Unorthodox
 2. +
 3. Frivillig i Auschwitz : en sann historia

De som köpt den här boken har ofta också köpt Frivillig i Auschwitz : en sann historia av Jack Fairweather (inbunden).

Köp båda 2 för 467 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Unorthodox. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Intressant och lärorik!
  Jennifer, 13 april 2021

  I Unorthodox får vi följa Deborah Feldmans tankar och känslor i att växa upp i ett ultraortodox judisk enklav. Allt från när hon var liten och reglerna var strikta; släkten kontrollerar allt från vad hon ska ha på sig för kläder till vilka böcker som ska läsas. Och sedan som tonåring när hon blir bortgift med en man hon inte känner och den press och stress det medför så att hon till slut flyr med sin son.

  Jag brukar ha svårt för biografier - och det här är ett perfekt exempel på varf... Läs hela recensionen

 2. Intressant och fängslande bok
  Gustavs bokhylla, 23 februari 2021

  AC:
  Denna berättelse fångar en från början. Det är mycket intressant att lära sig mer om denna del av judendomen och få ta del av Deborah's vardag och uppväxt. När man själv vuxit upp på ett helt annat sätt är det svårt att sätta sig in i deras vardag.

  Berättelsen om Deborahs kamp att få leva sitt liv så som hon vill leva det är gripande och man vill inte sluta laM... Läs hela recensionen

 3. Gripande
  Stinas_boksida, 17 januari 2021

  Detta är författarens självbiografi.

  Deborah växer upp hos sina farföräldrar med hårda regler. Hur man ska klä sig, vem hon får prata med, vad man får läsa mm. Men hon är stark och självständig, känner att hon inte passar in och vill gå sin egen väg.

  17 år gammal tvingas hon dock gifta sig med någon hon själv inte valt. Hon säger direkt att hon inte är lätt att tas med, men han accepterar det.

  När hon är 19 år gammal föder hon sin son.

  Deborah är inte lyckl... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Deborah Feldman