El Choco : svensken i Bolivias mest ökända fängelse (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
395
Utgivningsdatum
2007-03-01
Upplaga
1
Förlag
Prisma
Dimensioner
240 x 165 x 30 mm
Vikt
700 g
SAB
Lz Andersson Jonas
ISBN
9789151848235

El Choco : svensken i Bolivias mest ökända fängelse

(5 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2007-03-01

Slutsåld

27-årige Jonas Andersson från Kungälv hade i ett desperat försök att bli av med sina skulder erbjudit sig att göra en affärsresa till Bolivia. Han åkte fast på flygplatsen med nästan tre kilo kokain i väskorna och hamnade på det ökända fängelset El penal de San Pedro, 3 600 meter över havet i Bolivias huvudstad La Paz.
Jonas Anderssons första tid blev en kamp för livet. Men de kaotiska åren på San Pedro blev ironiskt nog också vändpunkten i hans liv. Det var här han slutade med droger, det var här han gifte sig och det var här han blev pappa för första gången.
El Choco är den fascinerande berättelsen om en svensk mans kamp för överlevnad i en galen och främmande miljö, om kärlek mot alla odds, och om ett land i uppror.
Markus Lutteman är nyhetsreporter på Svenska Dagbladet. El Choco är hans första bok.

Se en film om boken på Youtube >>
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av El Choco : svensken i Bolivias mest ökända fängelse. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk underhållning!
  Micke, 2 augusti 2007

  Började läsa boken en regning eftermiddag, hade sedan svårt att lägga i från mig boken då den tog tag i mig på ett sätt som inte många andra böcker har gjort.

  Boken skildrar livet i ett land som inte är som vårt där det inte är helt lätt att leva, livet i ett fängelse där livet inte går att förutsäga och pengar styr. Samtidigt smög den smått genialiska författaren in fakta om landets historia och diverse annan fakta (skrönor) om händelser runt andra mer eller mindre kända drogbarone... Läs hela recensionen

 2. Mer, mer, mer!
  Kurre, 19 juli 2007

  Jag läste ut El Choco på två nätter, och längtade hem från jobbet för att kunna fortsätta läsa däremellan.
  Den här berättelsen innehåller allt. Tät spänning, en brutal fängelsemiljö, mord, kärlek, världspolitik och kokain i mängder. Dessutom är det på riktigt. En biografi blir inte bättre än så här.

 3. Långtråkig!
  Anna, 8 juli 2007

  I början var handlingen spännande men den avmattas ju längre in i boken man kommer. Den är dåligt skriven rakt igenom och jag kände ytterst lite empati för Jonas, som är den svenska fången. Han har ju faktiskt begått ett brott som han måste sona!! Om man är så dum i huvudet att man försöker smuggla 3 kg kokain så får man ju faktiskt skylla sig själv och inte bara klaga över hur gärna han ville komma till ett svenskt fängelse!

 4. Sträckläsning!
  Åsa, 5 juli 2007

  En mycket faktarik, detaljerad och spännande resa om vardagen i Bolivias mest ökända fängelse, om landet och politiken och svikna löften från UD, gång på gång. Om Jonas outtröttliga kamp mot att komma hem igen, till Sverige och till sin väntande familj. Förarbetet och underlaget till boken var verkligen intressant, en fröjd att sträckläsa!

 5. En skrämmande och jättebra bok!
  Sandra, 21 juni 2007

  Jag kan varmt rekommendera denna bok, det är så svårt att släppa den när man väl börjat läsa, och det är ett betyg på att boken är bra. Anledningen till att jag ej satte 5 stjärnor beror på att vissa kapitel stod det mycket om Bolivias lagar och regler, och det blev lite långtråkigt, annars en kanonbra och spännande bok. Läs den!

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Markus Lutteman

Bokvideo

Övrig information

"Jag är ledsen min vän", sa mannen och skakade lite sorgset på huvudet, "men jag tror inte du kommer att överleva här inne." 27-årige Jonas Andersson från Kungälv hade i ett desperat försök att bli av med sina skulder erbjudit sig att göra en affärsresa till Bolivia. Han åkte fast på flygplatsen med nästan tre kilo kokain i väskorna och hamnade på det ökända fängelset El penal de San Pedro, 3 600 meter över havet i Bolivias huvudstad La Paz. På San Pedro sitter stora knarkhandlare i rymliga tvåvåningsceller med eget kök och badrum, medan fattiga småtjuvar trängs med varandra i iskalla, små betongutrymmen på andra sidan väggen. Över 100 barn bor med sina fäder i cellerna och massor av människor hålls inlåsta i flera år utan att de har fått någon dom. Det finns inga lås på cellerna eller vakter på avdelningarna. Tillgången på kokain är obegränsad och nästan alla bär vapen. Jonas Anderssons första tid blev en kamp för livet. Han blev överfallen fler gånger än han kan minnas och tvingades bevittna hur flera fångar knivskars till döds eller torterades av andra fångar. Men de kaotiska åren på San Pedro blev ironiskt nog också vändpunkten i hans liv. Det var här han slutade med droger, det var här han gifte sig och det var här han blev pappa för första gången. El Choco är den fascinerande berättelsen om en svensk mans kamp för överlevnad i en galen och främmande miljö, om kärlek mot alla odds, och om ett land i uppror. För utanför murarna hade ursprungsfolken fått nog av politikernas svikna löften. Hundratusentals människor drabbade gång på gång samman i våldsamma strider med militär och polis, två presidenter vräktes ur sina stolar och till slut var den första indianen i Sydamerikas moderna historia på väg att nå den högsta makten.