Drömmen om en hatt (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
340
Utgivningsdatum
2022-12-01
Förlag
Vulkan
SAB
Hc.01
ISBN
9789152748190

Drömmen om en hatt

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2022-12-01
263
 • Skickas från oss inom 3-6 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
För den som inte hade råd att ta sig över Atlanten blev Danmark landet där man kunde finna en framtid kring förra sekelskiftet. Fattigmansamerika som man sa. För Stina innebär uppbrottet från betplockningen i Skåne och resan över Sundet en möjlighet att förverkliga framtidsdrömmarna. Vägen dit är inte rak utan bjuder på utmaningar.

Men hon biter ihop, försöker hantera motgångarna och tids nog befinner hon sig äntligen i Köpenhamn där hon får anställning på det stora varuhuset. Drömmen om en hatt är en roman om en ung flicka som slåss för sin framtid i en tid då kvinnors liv ansågs
mindre värt än männens.

Barbro Blomberg debuterade 2010 med Livstystnad. El pacto de silencio.
Våren 2017 kom Längtans vals.
Båda är dokumentära romaner med utgångspunkt i familjens historia.
Romanen Fånga ljuset om fotografen Hedda kom vintern 2020.

Blomberg fångar ljuset från flera håll - inte bara genom kameralinsen utan också genom språket, som har en optimistisk grundton och är lättläst, rent och klart. Rekommenderas varmt! Helhetsbetyg 4
Bibliotekstjänst

Jag gillar den här berättelsen och karaktärerna. Boken är lättläst och innehåller både glädje och sorg. Jag hade gärna fortsatt följa Heddas liv flera sidor framåt. Jag kan varmt rekommendera dig att läsa den!
(4/5)
@bokmalen81

Fånga ljuset är en välskriven bok som andas
sent 1800-tal och tidigt 1900- tal, mycket p.g.a. språket men även de fantastiska gestaltningarna av såväl människor som miljöer. Den ger även en ökad förståelse för kvinnors kamp för lika värde. (4/5)
@boktanten

Att läsa "Fånga ljuset" känns som att transporteras mer än 100 år bakåt i tiden. Författaren har gjort ett stort jobb att kartlägga och beskriva karaktärer, språk, miljöer, kultur och viktiga historiska milstolpar. Det gör att man som läsare kan leva sig in i stämningen bättre och känner både frustration och sorg, men även hopp och glädje för Heddas skull.
Sigtuna kommunbibliotek

Barbro Blomberg har arbetat som journalist och redaktör under hela sitt yrkesverksamma liv. Skrivandet har varit inkomstkällan
- numera utgör det en lustfylld tillvaro. Född och uppvuxen i Göteborg, numera bosatt i Malmö. Gick ut Lunds universitets författarskola 2018 med en Konstnärlig magisterexamen i litterär gestaltning.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Drömmen om en hatt
 2. +
 3. Längtans vals

De som köpt den här boken har ofta också köpt Längtans vals av Barbro Blomberg (häftad).

Köp båda 2 för 497 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Drömmen om en hatt. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En lättläst och välskriven historisk roman!

  Historiska romaner om ett fattigt Sverige för drygt 100 år sedan, kan det vara något?

  Ja, absolut skulle jag nog vilja säga. I "Drömmen om en hatt" får vi följa 17-åriga Stina, en kvinna med skinn på näsan som lämnar sin mor och lillasyster och beger sig till Danmark för att söka lyckan. Det är många tragiska människoöden och mycket elände men trots det känner jag att det finns mycket värme, kärlek och systerskap i boken. Det är en intressant skildring av framförallt kvinnans roll i ... Läs hela recensionen

 2. 5 av 5

  En fantastiskt välskriven bok. Där man fick följa Stina en ung kvinna med både skinn på näsan och vassa armbågar. Hur hon beslöt sig för att lämna sitt barndomshem och söka lycka och arbete i Danmark. Trots med och motgångar stod hon stark. En otroligt bra bok som jag varmt rekommenderar.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Barbro Blomberg