Vildhund (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
106
Utgivningsdatum
2017-11-28
Upplaga
1
Förlag
Rista in
Medarbetare
Gustavsson, Claes (form)
Dimensioner
200 x 135 x 15 mm
Vikt
298 g
SAB
Hc
ISBN
9789163942051

Vildhund

Inbunden,  Svenska, 2017-11-28
309
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Vildhund är Sverige.

Fredag kväll. I en cirkel av ljus utanför akutavdelningen på Råby ungdomshem står en ung kille med kort svart jacka och smutsiga grå mjukisbyxor. Han tittar ner i marken. I handen håller han en plastpåse. På trappsteget framför dörren står två män. Den ene är stor och har buskigt hår. Han ser ut som en björn. Den andre är smalare med kort hår och glasögon. Han ser ut som en lärare. Och ändå inte.

Du måste ta av dig kläderna.

De har gått genom tre dörrar. Elektroniskt lås med plastbricka och kod ute. Vanligt lås med hålnycklar inne. De befinner sig i ett litet rum med grå garderober. På ett bord vid väggen står en vit räfflad plastmugg. Bredvid ligger två plasthandskar. Killen rör sig inte. Ingen rör sig. Ett par sekunder passerar. Sedan tittar han långsamt upp. Hans blick är svar av hat. Ursinnet som pulserar upp som tjock svart olja.

---------------

Per Ole Persson är född 1975 och uppväxt på landet söder om Malmö. 2007 gav han ut boken Veteran. Denna surrealistiska drömresa består av många små världar som tillsammans bildar en spiral av liv, lust, gränslöshet och död. Lika delar prosa och poesi. Författaren Peter Hoeg beskriver Veteran med orden "intensiv, förtätad och fängslande". 2012 tilldelas Per Ole Persson pris i Umeå Novellpristävling för sin novell Isolerad. Samma år kom romanen Jaco ut på Albert Bonniers förlag via Nordin Agency. Jaco fick ett lysande mottagande i pressen och nominerades till Nöjesguidens Malmö/Lundapris. 2013 trycktes Jaco i en svensk pocketversion och gavs samtidigt ut på det danska förlaget Batzer & Co och det finska förlaget Werner Söderström Oy. I samband med detta närvarade Per Ole Persson bland annat på Lahti International Writers' Reunion. 2017 är det dags för Vildhund - en exakt och reducerad berättelse som i en enda rörelse beskriver incheckning och ett par dagars vistelse på en svensk akutavdelning för ungdomar.

---------------

Röster om Jaco

"Titeln är namnet på den lilla ö som de tre måste fly till efter att ha hört att krig har brutit ut i Dili. De seglar till Jaco för att undkomma våldet, men man kan inte undkomma det våld som ligger gömt i en själv. Vilken förnäm romandebut av Per Ole Persson."

Jes Stein Pedersen, Politiken

"Språket är hårt och sakligt, men har en poetisk djupverkan. Boken kräver att läsas vaksamt och uppmärksamt. Den lägger sig inte enkelt till rätta för att förmedlas eller analyseras, den kränger och rör sig lika mycket under som över ytan. Som en krokodil."

- Maria Schottenius, Dagens Nyheter

"En lakonisk, lågmäld, fascinerande, poetisk, elementärt spännande, men också hemsk berättelse om en västerlännings möte med den tredje världen. Samtidigt, eller bakom detta, är det historien om en mans smärtsamma konfrontation med några av tillvarons grundvillkor."

- Peter Hoeg
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vildhund
 2. +
 3. Som att bränna fullblod

De som köpt den här boken har ofta också köpt Som att bränna fullblod av Viveca Brattström (inbunden).

Köp båda 2 för 518 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Per Ole Persson

 • Veteran

  Per Ole Persson

  "Tänk dig att din inre värld är en spiral av glascirklar. Det är i den du reser i dina drömmar." Genom barndomens landskap, resan till fjärran länder, en turiststad på Yucatán i Mexico - minnena vill inte lämna honom. Han har just återvänt till st...

 • Jaco

  Per Ole Persson

  Timor 2006. Ett inbördeskrig är på väg att bryta ut och situationen är kaotisk. En ung svensk man rör sig planlöst österut. Som genom en teaterkuliss. Tills han träffar Miriam och Elias ute på ett torrlagt rev. De är båda födda på Timor. Elias är ...