Den stulna romanen (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
263
Utgivningsdatum
2011-04-27
Upplaga
1
Förlag
Ordfront Förlag
Översättare
Marie Anell
Originaltitel
Zina al-riwaya al-masruqa
Medarbetare
Hanson, Kerstin (form)
Dimensioner
178 x 110 x 16 mm
Vikt
120 g
SAB
Hce
ISBN
9789170376092
Den stulna romanen (pocket)

Den stulna romanen

(11 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2011-04-27
79
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
I Kairos fina kvarter lever Bodour ett stympat liv. Hennes make bedrar henne, själv arbetar hon med litteraturkritik i en korrupt omgivning. Och hur kunde hon som ung överge sin nyfödda dotter Zina?
Bodour är full av förakt över sitt meningslösa men privilegierade liv. Dottern Magiida är en besvikelse. Bodours enda flyktväg är romanen hon skriver på. Men pappersarken tycks försvinna ur den låsta skrivbordslådan är det hennes man som stjäl delar av romanen för att tysta henne?
Zina har trots sin uppväxt somgatubarn blivit en av Egyptens klarast lysande stjärnor, en sångerska som folket avgudar. Väninnan Magiida både fascineras och avundas henne, utan att ana att de är systrar.
Men Magiida är inte den enda sommissunnar Zina hennes framgång statens heliga män kan inte tolerera all uppmärksamhet som riktas mot henne, en enkel flicka som revolterar mot patriarkatet, bär sin mors namn utan att skämmas och går genom livet med högburet huvud.
Den stulna romanen gavs ut medan HosniMubarak ännu var president i Egypten.Den avslöjar unkenheten och förljugenheten i en diktatur, men visar också på styrkan hos de förtryckta.
Nawal El Saadawi har blivit något av en galjonsfigur för kvinnorörelsen i arabvärlden och har också suttit fängslad på grund av sitt författarskap.
Tidigare utkomna på svenska: Röst ur djupet, Och tiden står stilla vid Nilen, Imamens fall, Törst
och Livets källa.
»El Saadawi har ibland nämnts somen Nobelpriskandidat. Jag tycker det vore ett utmärkt val, hennes texter har en mäktig episk styrka. ... Den stulna romanen förstärker Nawal El Saadawis position som en av den arabiska världens viktigaste författare.« Stefan Eklund, SvD
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Den stulna romanen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Vacker språk och orientalisk stämning
  bonadea, 6 september 2017

  Den stulna romanen förtrollar läsaren med sitt språk, författaren har lyckats att bygga upp en mystisk orientalisk stämning som man kommer in i när man läser boken.
  Jag älskade historien från första sida, man får lära känna karaktärerna och deras mörka sidor.
  Jätte bra bok.

 2. Denna roman var bland de bästa jag läst, jag förstår...
  Ulla-Britt Magnusson, 11 augusti 2013

  Denna roman var bland de bästa jag läst, jag förstår mer och mer att ska bli fred i Arabländerna måste attityden till alla mäniskors lika värde förändras !!

 3. Jag hade sett fram emot att läsa något av Nawal El...
  Golfänkan, 27 maj 2013

  Jag hade sett fram emot att läsa något av Nawal El Saadawi och när min bokcirkel utsåg just denna till majbok blev jag nöjd. Och besviken när jag läste den. Alla män - utom en död, idealiserad ungdomskärlek - beskrivs som muslimska monster. Jag tror inte att feminismen tjänar något på sådana stereotyper. Inte heller imponeras jag av författarens återupprepningar. Men skam den som ger sig, en roman till av Nawal El Saadawi ska jag läsa, så småningom. Och spännande är det alltid att läsa om en ... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Nawal El Saadawi