Borgerliga ambitioner och adliga ideal : slott och byggherrar i Sverige kring sekelskiftet 1900 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
440
Utgivningsdatum
2004-05-01
Upplaga
01
Förlag
Carlsson
Illustrationer
ill.
Dimensioner
247 x 175 x 35 mm
Vikt
1200 g
SAB
Icdaa-c.47,Icdaa-c.5
ISBN
9789172036208
Borgerliga ambitioner och adliga ideal : slott och byggherrar i Sverige kring sekelskiftet 1900 (inbunden)

Borgerliga ambitioner och adliga ideal : slott och byggherrar i Sverige kring sekelskiftet 1900

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2004-05-01
219
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Om 20 "slott" som byggdes för ca 100 år sedan. Om tillkomst, arkitektur, förlagor, stilar samt den tid och de värderingar som styrde byggandet. Grosshandlare, fabrikörer och aristokrater och inte minst deras kvinnor porträtteras, liksom umgängesliv, trädgårdar och parker m.m. Även byggnadsmaterial, tekniska innovationer och de olika rummens krav uppmärksammas.

Anne Sumner är konstvetare med anknytning till Göteborgs universitet. Hon har tidigare publicerat en bok om Tjolöholms slott.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Borgerliga ambitioner och adliga ideal : slott och byggherrar i Sverige kring sekelskiftet 1900
 2. +
 3. Litteraturens uppodling : läsesällskap och litteraturkritik som politisk st

De som köpt den här boken har ofta också köpt Litteraturens uppodling : läsesällskap och litt... av Hanna Östholm (häftad).

Köp båda 2 för 378 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Borgerliga ambitioner och adliga ideal : slott och byggherrar i Sverige kring sekelskiftet 1900. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Adelns och borgerligheten
  amin baledi, 21 april 2018

  Boken är bra då den ger insyn i adelns och borgerlighetens slottsbyggande kring sekelskiftet 1900. Det som är särskilt bra är betoningen av kvinnornas roll som arkitekturbeställare. Kvinnliga byggherrars insatser är annars ofta mörkade, vilket är en av författaren Summers centrala teser i boken.

 2. Intressant beskrivning av herresäten och slott och...
  Kulturtant, 10 januari 2014

  Intressant beskrivning av herresäten och slott och dess byggherrar i framförallt södra Sverige. Man får en bra redogörelse av vilka olika inrednings- och byggnadsideal som rådde inom adel och överklass under denna tid. Boken tar upp skillnader mellan de nyrika slottsbyggarna och adeln, vilka olika former av statusuttryck man använde sig av och varför. I många avsnitt lyfts också den annars ofta dolda kvinnan bakom slottsbyggen fram i ljuset.

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Borgerliga ambitioner och adliga ideal : ...

Övrig information

Om 20 "slott" som byggdes för ca 160 år sedan. Om tillkomst, arkitektur, förlagor, stilar samt den tid och de värderingar som styrde byggandet. Grosshandlare, fabrikörer och aristokrater och inte minst deras kvinnor porträtteras, liksom umgängesliv, trädgårdar och parker m.m. Även byggnadsmaterial, tekniska innovationer och de olika rummens krav uppmärksammas.