Att lära en sten att tala (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
180
Utgivningsdatum
2015-06-13
Förlag
Ellerströms förlag AB
Översättare
Olle Thörnvall
Originaltitel
Teaching a stone to talk: expeditions and encounters
Dimensioner
195 x 125 x 13 mm
Vikt
247 g
ISBN
9789172474000
Att lära en sten att tala (häftad)

Att lära en sten att tala

(7 röster)  |  Läs 4 recensioner
Häftad,  Svenska, 2015-06-13

Slutsåld

"Jag skulle vilja lära mig, eller komma ihåg, hur man lever. Jag besöker inte Hollins tjärn så mycket för att lära mig leva som ärligt talat för att glömma det. Det vill säga, jag tror inte att jag kan lära mig leva på ett särskilt sätt av ett vilt djur - ska jag suga varmt blod, hålla svansen högt, gå med fotavtrycken exakt över handavtrycken? - men jag skulle kunna lära mig något om tanklöshet, något om renheten i att leva i kroppens sinnen och om värdigheten i att leva utan fördomar eller motiv."

Vilken form Annie Dillard än väljer för sitt skrivande är det förmågan att se och uppleva, att vara genuint sinnesnärvarande, som är hennes stora tema. I Att lära en sten att tala har hon samlat fjorton essäer under rubriken "Expeditioner och möten". Expeditionerna sker till så vitt skilda platser som Ecuador, Galapagosöarna och de Appalachiska bergen - mötena är med människor men i lika hög grad med naturen och tystnaden. Tydligare än sin föregångare Henry David Thoreau räknar Annie Dillard med en tillvarons andliga dimension men det är ändå alltid tillvaron här på jorden som hon skriver om.

Annie Dillard (f. 1945) debuterade med diktsamlingen Tickets for a prayer wheel 1974 och fick ett omedelbart genombrott året därpå med sin Pulitzerprisbelönade första prosabok, Pilgrim at Tinker Creek (på svenska 1978 under titeln Livet vid ån). Dillard framstod som en modern naturfilosof, en Henry David Thoreau för 1900-talet. Hennes fortsatta produktion, huvudsakligen sakprosa men också två romaner, håller mycket hög och jämn klass. Tillsammans med Joan Didion representerar hon amerikansk nonfiction när den är som mest framstående.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Att lära en sten att tala. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Att komma nära jaget
  Hans Lindqvist, 14 november 2019

  En långsam och ödmjuk röst som drar ihop människan med naturen utan att larma och göra sig till. Ett ömsesidigt beroende mellan själen och tingen.

 2. en essäbok
  kristina lindgren, 9 oktober 2015

  Denna lilla bok ger många eftertankar. Lättläst men ger mycket att tänka på,så ett kapitel i taget rekommenderas! Jag rekommenderar den gärna!

 3. Vindlande tankar kring existensen
  Bianca, 19 augusti 2015

  Läser med stigande förtjusning de olika texterna i "Att lära en sten tala" som rör sig kring existensen olika utryck från dödsryckande vattendroppar under mikroskopets heta lampa över Galapagosöarnas djurliv till kyrkliga ritualers absurditet och helande kraft. Annie Dillard har ett språk och ett förhållningssätt med mycket humor som gör att jag ivrigt vänder blad. Hon är inte alltid sympatisk men hennes ärlighet känns trovärdig och jag vill definitivt läsa mer av denna författare.

 4. Snirkligt om naturen
  syster3, 15 augusti 2015

  En del intressanta resonemang om företeelser i naturen men det finns något självbelåtet i texten som stör mig.
  Ska i alla fall försöka mig på mer av vad författaren skrivit så kanske jag modifierar mitt omdöme.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Annie Dillard