- Format
- Språk
- Svenska
- Antal sidor
- 215
- Utgivningsdatum
- 2001-01-01
- Upplaga
- 1
- Förlag
- Ordfront förlag AB
- Dimensioner
- 177 x 112 x 14 mm
- Vikt
- SAB
- Kc.54
- ISBN
- 9789173248549
- 127 g
Du kanske gillar
-
När kriget tog tåget
Bergsten Jan
KartonnageKundrecensioner
Har du läst boken? Sätt ditt betyg »Fler böcker av Maria-Pia Boëthius
-
Sfärfäderna
Maria-Pia Boëthius
-
Skylla sig själv: En bok om våldtäkt
Maria-Pia Boëthius
-
Vitt och rött - Billies första krig
Maria-Pia Boëthius
Recensioner i media
Att Sverige intog en neutral hållning under andra världskriget har varit en mer eller mindre vedertagen sanning. Visserligen förekom avsteg från neutraliteten, eftergifter framtvingade av Tyskland, som medverkade till att Sverige kunde hålla sig utanför kriget. Men vidden av dessa eftergifter har inte varit lika känd för svenska folket.
Maria-Pia Boëthius bok "Heder och samvete" väckte debatt när den kom ut första gången 1991. Boëthius fick motta kritik för sin roll som "djävulens advokat" i det att hon på punkt efter punkt vederlade föreställningen om Sveriges neutralitet under kriget. När boken nu ges ut i reviderad upplaga är den på nytt ett inlägg i den pågående debatten, när röster höjs för en svensk anslutning till Nato och Sverige åter ställs inför frågan om neutralitetens vara eller icke vara.
Det är en gedigen samling fakta Boëthius presenterar, siffror på hur många tyska soldater som fraktades genom Sverige under krigsåren, utdrag ur tidningar, brev och dagböcker, avslöjande politikers och kulturpersonligheters ställningstagande för och emot nazityskland. Hon visar hur "permittenttrafiken" hölls hemlig för svenska folket, hur censur och självcensur inverkade på debattklimatet i Sverige och hur strategiskt viktiga beslut togs utan riksdagens kännedom. Att krigsåren innebar svåra balansakter nekar Boëthius inte till. Hon önskar föra fram den svenska politiken i ljuset och medverka till en öppen debatt kring neutraliteten.Övrig information
I Heder och samvete granskar Maria-Pia Boëthius Sveriges roll under andra världskriget ur ett moraliskt perspektiv.