Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
781
Utgivningsdatum
2014-04-14
Förlag
Bonnier Pocket
Översättare
Rose-Marie Nielsen
Originaltitel
The Goldfinch
Medarbetare
Hjertstrand Brensén, Åsa (form)
Dimensioner
180 x 110 x 35 mm
Vikt
413 g
SAB
Hce
ISBN
9789174293975

Steglitsan

(181 röster)  |  Läs 28 recensioner
Pocket,  Svenska, 2014-04-14
89
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  64
Visa alla 1 format & utgåvor
En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst en olycka som tar hans mammas liv. Ensam och sviken av sin pappa flyttar han in hos en väns familj, inom sig kämpar han med att finna en mening i sitt nya liv. Under åren som följer blir han uppslukad av en av de få saker som påminner honom om hans mamma: en liten, mystiskt fascinerande målning. En målning som till slut drar in Theo i konstens kriminella baksida. Steglitsan är en oförglömlig odyssé genom dagens Amerika och ett drama med nästan outhärdlig skärpa och intensitet. Det är en berättelse skriven av en mästare om förlust och besatthet, överlevnad och identitet och konstens intensiva dragningskraft.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 28 recensioner av Steglitsan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastiskt bra
  Izabela Cleopatra Horn, 9 november 2023

  En bok som fängslar och som är svår att sluta läsa när man väl kommer in i handlingen. En berättelse om utsatthet och hur lätt man blir osynlig i ett stort land som USA när man har vuxna som lever i marginalerna, man är ensam och utan sunda vuxna i närheten, då kan livet ta vilken vändning som helst men troligen nedåt. Älskar språket, målande utan att gå till överdrifter , utan att beskrivningar tar över handlingen.

 2. Otroligt bra
  Carina, 2 februari 2017

  Såg längre fram emot att få läsa och blev inte besviken. Bra bok, bra skrivet, skönt story som tar roliga vändningar. Älskar alla hennes böcker och även denna. har några vänner som blev besvikna, men flertalet älskade den

 3. Tekniskt format
  Eva Lagerlöw, 23 december 2016

  Pocketupplagan har så liten skrift att jag inte kunnat läsa den! Dvs det går men är för ansträngande. Bedömningen ovan bara gjord för att svaret skall kunna skickas.

 4. Långrandig
  Bokläsarn (Luleå), 29 december 2015

  Kortfattat: Jag håller med flertalet här som menar att Steglitsan är alltför lång. Hundra sidor, minst. Bortsett från det är den ok - inte mer.

 5. Besvikelse!
  Karin Strand, 9 oktober 2015

  En bok som börjar strålande men urartar i ett evigt, enformigt och deprimerande knarkande och slutet är riktigt dåligt. En stor besvikelse!

 6. Sidantal
  Margareta Sandin, 13 augusti 2015

  Verkade inte som författaren planerat så noga. Boken och antalet sidor var för lång. Hade kunnat avsluta boken 100 sidor tidigare. Annars bra!

 7. Överreklamerad
  nini, 28 juli 2015

  Köpte den för att flera i min bekantskapskrets tyckte att den var SÅ bra. Men jag håller tyvärr inte med. Överreklamerad. Tråkig. Kommer inte in i boken. Har fastnat vid sida 55 och det är tveksamt om jag kommer att läsa ut den. Gillar inte storyn.

  Kom aldrig vidare i den. Nu går den till återvinningen.

 8. Ett (fiktivt) levnadsöde i USA?
  Ariadne, 21 juli 2015

  Boken har två spår. I det ena förlorar en pojke sin mor på ett dramatiskt sätt, vilket tydligen gör honom helt oförmögen att styra sitt liv. Han begår en handling för att rädda en artefakt och hans bristande förmåga att reda upp detta samt förlusten av modern ger honom ett trauma. Enligt boken är han mycket intelligent, men inget i hans handlingar, i det av slumpen och mer eller mindre välvilliga människor styrda livet, visar detta. Han är ett viljelöst kolli som bara tänker på hur synd det ä... Läs hela recensionen

 9. Bitvis mycket spännande men lite långt
  Birgitta K, 9 mars 2015

  Bokens jag går som barn på museum med sin mor och skiljs från henne i och med ett bombdåd. Istället får han med sig ett ovärderligt konstverk som berättelsen sedan spinner kring.
  En modern utvecklingsroman med drag av road trip. En ganska dyster beskrivning av ett samhälle med kriminalitet, droger, och cynisk livsstil, men med stort driv i berättelsen som gör att man ändå inte lägger boken ifrån sig. Spännande helt klart - men berättelsen hade vunnit på att kortas något.

 10. spännande roman
  kristina lindgren, 25 februari 2015

  Lättläst men väl lång och jag var frestad att sluta läsa efter en tredjedel,men är glad att jag fortsatte.
  Språket typiskt amerikanskt tycker jag,rinner på bara. Innehållet till stora delar fantastiskt och annorlunda.

 11. antikvitetsbranchens bak och framsida
  John Östen Johnsson, 20 februari 2015

  En bok som fängslar från första sidan, och nyfikenheten hur det ska sluta efter alla äventyr gör att man fortsätter läsa

 12. Underbar
  Karin Nilsson, 8 januari 2015

  En fantastisk berättelse! Omöjlig att lägga ifrån sig så det blev ett par sena nätter. Missa inte att läsa den! Hoppas att någon gör en film av den här berättelsen.

 13. Steglitsan
  erika Söderqvist, 16 december 2014

  Tänkte först önär jag öfick boken i min hand - nej vad då ytterligare en öriktig tegelsten med en massa sidor. Ibland tycker jag om romaner med så här många sidor att man kunde ta bort en hel del meningar - men nej detta är en bok som fängslar en från första meningen! Men vilket tragiskt öde. Skildringarna från New York är helt sagolikt underbara och givande. Och persongalleriet - bara att njuta.

 14. För lång!
  -, 11 november 2014

  Fantastiskt bra skriven stundtals men alldeles för lång vad har redigeraren gjort?
  Vissa beskrivningar är briljanta och detaljrikedomen berikar för det mesta men inte alltid.

 15. överreklamerad
  BR, 5 november 2014

  Bra och spännande upptakt. Tappar snabbt i fart. Handlar sedan mest om droger, fylla och ointressanta relationer. Klart orealistisk och ej fängslande.

 16. Det här tycker jag
  Kerstin B Thorburn, 1 november 2014

  Boken var mycket bra och fängslande. Dessutom var den skrämmande med tanke på alla ingående beskrivningar av droganvändning, är det så i USA? Språket är målande och aforismer används flitigt. Det är en spänning i boken, som gör att man hela tiden vill veta fortsättningen. Den är lite väl lång. Det är för mycket inre monologer och tillbakablickar, där kunde författaren ha förkortat texten. Jag rekommenderar den varmt ändå om man gillar att läsa "tegelstenar". Själv njöt jag av den.

 17. Överskattad
  Antares (Stockholm), 14 oktober 2014

  Menar att Tartt försökt klämma in för mycket i den här boken. Inte övertygande med denna skumma gangsterplot, önskar hon hade valt att hålla sig till möbelförfalskningarna, det var intressant.
  Hade faktiskt svårt att komma igenom den och tyckte den var rent ut sagt tråkig bitvis.Till sist ville jag bara att den skulle ta slut, men tvingade mig igenom den för att vi skulle diskutera den i bokklubben.

 18. Börjar bra
  Therése Avoltén, 12 september 2014

  Börjar fantastiskt men det blir för mycket av allt och jag tappade intresset. Fick kämpa för att läsa klart den tyvärr.

 19. Ojämn
  helwi, 22 augusti 2014

  Bra och spännande men tror författaren hade fått fram sitt budskap på något färre sidor. Jag hoppade över ganska många sidor då jag inte upplevde att de förde texten vidare. Påminde mig om mannen utan egenskaper (som i och för sig är längesen jag läste). Konstlektionerna kunde varit färre. Var bäst framtill ungefär 3/4 av boken, när jag började bli uttråkad. Men på det stora hela läste jag ivrigt fram tills dess. Tyckte nog den mirakulösa förändringen hos Theo var något osannolik då en man helt utan egen styrsel plötsligt fann en sådan.

 20. Jobbig
  Gullan, 16 augusti 2014

  Handlingen är alldeles utmärkt, men varför brodera ut precis allt i detalj? Jag tänkte ge upp ett tag, men ville ju ändå få upplösningen, så jag hoppade över någon sida här och där och det kändes inte som att jag missade något. På det hela taget en deprimerande historia!

 21. Mycket prat o litet av intresse
  Ann, 14 augusti 2014

  Donna Tart skriver oerhört detaljerat om allt - men berättelsen går inte framåt. Efter 100 sidor gav jag upp. Hon hade inte lyckats fånga mitt intresse alls. Jag minns hennes tidigare bok som mycket läsvärd så jag hade stora förhoppningar på denna, som inte alls infriades alltså.

 22. Läs en film!
  Åsa, 13 augusti 2014

  Fantastiskt välskriven och detaljerad roman. Sorglig, fruktansvärd och vacker på samma gång. Jag var faktiskt ledsen när den var utläst...Undrar bara nu när filmen kommer på bioduken.

 23. Alldeles för lång
  Boken, 7 augusti 2014

  Boken är i och för sig välskriven, men alldeles för lång och alldeles för detaljerad. Man tappar intresset och orkar inte läsa alla ord utan skummar igenom stora delar av texten. Hälften hade räckt gott och väl.

 24. Besvikelse
  Roger , 7 augusti 2014

  Förväntningarna var rätt höga men de infriades tyvärr inte. Boken börjar bra men sedan blir den luddig och surrig. Som andra har skrivit här så kunde denna roman tjäna på att kortas ner betydligt.

 25. Hälften hade räckt
  Lena, 14 juli 2014

  Historien i sig är jättebra men tyvärr är boken alldeles för lång och detaljerad för att jag skulle orka hålla intresset vid liv. Med mindre utsvävningar i texten så skulle budskapet kunna nå fram fullt ut iallafall och man skulle orka ta till sig alla meningar utan att känna behov av att skumläsa vissa partier.

  Det här skulle kunna bli en fantastisk film där storyn verkligen får komma till sin rätta utan att drunkna i alla mörka filosofiska tankar. Det är en mörk och tragisk histor... Läs hela recensionen

 26. Fascinerande
  Lena Stockman, 10 juli 2014

  Oerhört fascinerande berättelse om en pojke och hans relation till sin mor. När du väl börjat läsa kan du inte släppa den.

 27. Ett nästan 800 sidor långt mörker
  Annelie Grönberg, 29 juni 2014

  Att skildra en katastrofs följder utifrån två överlevande kan vara en intressant resa i tiden.
  Tyvärr handlar det mest om ett nästan kompakt mörker som omger en av dessa personer.
  Missbruk av alla slag präglar hela boken. Det känns också som o boken borde varit hälften så lång och budskapet ändå hade nått läsaren. Livet är ett elände, konst är ljuset i livet och det är vår uppgift att värna om konsten.

 28. Fantastiskt bra
  Anna, 23 april 2014

  Synnerligen välskriven och man längtar efter att få fortsätta läsa den. Boken handlar om en pojke i New York vars mamma dödas i ett terrorattentat inne på Metropolitan Museum of Art.

Visa alla 28 recensioner

Fler böcker av Donna Tartt