Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
419
Utgivningsdatum
2016-12-15
Förlag
Bonnier Pocket
Medarbetare
Wilsson, Eva (form)
Dimensioner
180 x 111 x 25 mm
Vikt
229 g
SAB
G.04
ISBN
9789174295962
Husmoderns död och andra texter (pocket)

Husmoderns död och andra texter

(22 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket Svenska, 2016-12-15
59
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 149 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Efter sin lovordade bok om den realistiska romanen, Den blå tvålen, som uppmärksammats på ett sätt som sällan skådats för ett litteraturhistoriskt verk, ger Sara Danius nu ut ett rikt urval essäer och artiklar. Essän om Bonniers kokbok och husmoderns död är redan en klassiker. Sara Danius studerar recepten på ål, hummer och hare och blixtbelyser ett stycke svensk samtidshistoria, lika lärorikt som hejdlöst underhållande. I en annan text beskriver hon sitt tonåriga möte med Sartre och existensens meningslöshet, för att i nästa stund skildra glasbruket Orrefors historia och sin farfar disponentens märkliga öde. Däremellan en skärskådan av Thomas Bernhards sätt att kursivera. Eller texter om fotograferna August Sander och Irving Penn. En utflykt till Hollywood för att besöka 1930-talets tyska kulturemigranter finns det också plats för. Och tillsammans med Tomas Tranströmer får vi vandra genom Stockholm. Därtill skriver hon om ett brett spektrum av författare, från Jane Austen och George Sand till Thomas Mann, Marcel Proust, James Joyce, Walter Benjamin, Italo Calvino, Nathalie Sarraute, Stina Aronson, Torgny Lindgren, Peter Esterhazy, Dubravka Ugresic och andra. I detta omfattande texturval blir Sara Danius originalitet och stilistiska säkerhet synliga i full bredd. Hennes sätt att ömsom lustfyllt ägna sig åt detaljer, ömsom lärt ge de stora perspektiven, är en lycka för läsaren.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Husmoderns död och andra texter
 2. +
 3. Den blå tvålen : romanen och konsten att göra saker och ting synliga

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den blå tvålen : romanen och konsten att göra s... av Sara Danius (häftad).

Köp båda 2 för 250 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Husmoderns död och andra texter. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Vilken överraskning!
  Majlis Glindsjö, 6 augusti 2018

  Jag blev så nyfiken att läsa mer om flera av de författare som Sara Danius skriver så engagerat om. Rekommenderas varmt!!

 2. Mäktig och krävande
  Anni, 8 juli 2018

  Trots att jag är en van och vanligtvis också snabb läsarinna tog den här boken lång tid att komma igenom. Texterna är så mäktiga att jag inte orkade läsa mer än högst tre i taget - och då är ändå en del av essäerna ganska korta. De flesta är av litteraturvetenskaplig karaktär och man behöver nog ha läst något av de författare Danius avhandlar i sina texter för att få full utdelning av dessa. Har man inte det så kan jag ändå rekommendera den första och den sista texten; "Husmoderns död" respek... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Husmoderns död och andra texter