Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
388
Utgivningsdatum
2016-10-19
Förlag
Bonnier Pocket
Dimensioner
190 x 120 x 25 mm
Vikt
210 g
SAB
Hc
ISBN
9789174296082

Anna, Hanna och Johanna

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket, Svenska, 2016-10-19
54 kr
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige vid 99 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Framröstad till Läsarfavorit!

Hanna är född på 1860-talet i Dalsland, nära norska gränsen. Det råder kärva tider - undernäring och panikartad utvandring gör att de unga som blir kvar tidigt tvingas ta ansvar för sin egen försörjning. Hannas tillvaro gungar och får stadga först när hon träffar en man. Han kommer norrifrån, är lite udda och gammal men ansvarskännande. När de gift sig rustar de tillsammans upp en vattenkvarn. De har barn i två kullar och lever ett drägligt liv. En dag orkar dock mannen inte längre. Hanna blir änka och söker en ny framtid i sekelskiftets Göteborg. Johanna är Hannas dotter. Hon har goda minnen från Dalsland, pappan och de år då hon blir vuxen i Göteborg - en stad som under hennes livstid byter ansikte, från industriproletariat till välordnad storstad. Villkoren blir bättre, men den enskildes anonymitet ökar och klassklyftorna är fortfarande påtagliga. Johanna vaknar politiskt och reagerar mot kvinnors sämre villkor. Anna är Johannas dotter. Hon är en modern yrkeskvinna och hennes liv är händelserikt. Ur ett nutida perspektiv tar hon på olika sätt del av mammans och mormoderns liv, förstår ibland, berörs och påverkas. Hon jämför med sitt eget och ser skillnaderna - men även likheterna.

Anna, Hanna och Johanna är ett kärleksfullt och personligt porträtt av tre kvinnor ur olika generationer. Marianne Fredriksson varierar sitt språkgrepp när hon skildrar de olika tiderna. Samtidigt låter hon nyckelhändelser vandra genom generationerna och upplevas i olika tidsandor. Hon tecknar individuella bilder av tre olika kvinnor, bilder som läggs över varandra för att till sist sammanfalla. Nu ges Anna, Hanna och Johanna ut som en "Läsarfavorit" - älskade böcker framröstade av läsarna.

"...jag kan inte göra annat än att älska denna vackra bok." Bloggen Boktagen
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Anna, Hanna och Johanna
  2. +
  3. När man skjuter arbetare

De som köpt den här boken har ofta också köpt När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall (pocket).

Köp båda 2 för 108 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Anna, Hanna och Johanna. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. intressant för mig som släktforskar just nu
    Margareta Klevemo, 16 januari 2017

    kul att läsa, bra skrivet om olika generationer. trevliga miljöbeskrivningar. Nutidshistorians påverkan på vardagslivet. Kvinnor och flickors roller som tack och lov inte ser ut som på 1900- talets början (hoppas jag i alla fall)

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Anna, Hanna och Johanna