Husiatyn : förintelsen som Sverige glömde (inbunden)
Ingår i kampanjer:
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
382
Utgivningsdatum
2022-05-18
Förlag
Bokförlaget Atlas
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Koafh-a.54
ISBN
9789174450125
Husiatyn : förintelsen som Sverige glömde (inbunden)

Husiatyn : förintelsen som Sverige glömde

(11 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-05-18
219
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
»Husiatyn är en strålande, viktig bokBTJ

1943 erkänner en svensk nazist för polisen att hans SS-förband utförde en massaker på judar i den lilla staden Husiatyn i nuvarande Ukraina. 80 år senare försöker författarna genomföra förundersökningen som aldrig blev av, tillsammans med den sista överlevaren.

Vi möter två judiska barn från Husiatyn som flyr från nazisterna. Dov Altschuler är pojken som gömmer sig i en bunker under jorden, och Sabina Badian försöker lära sig att bli en ukrainsk bondflicka för att klara sig. Det är två av de personer vars liv slås i spillror när den lilla staden ockuperas. De som har tur att överleva massakern får det allt värre. Till slut finns bara döden kvar. Vi får också följa förövarna från krigets mordplatser till efterkrigstidens bristfälliga rättsprocesser.

Boken bygger bland annat på vittnesmål som aldrig tidigare har presenterats samt ett omfattande researcharbete genomfört under många år, både i arkiv och på plats i Ukraina. Berättelsen slutar först vid Tysklands särskilda åklagarmyndighet i Ludwigsburg, som än idag utreder nazitidens brott.

»... skildrad med historikerns kompetenta blick och berättarens inlevelse, och speglar en del av Förintelsen och Europas historia som alltför sällan lyfts fram i ljuset. Därmed är detta en unik svensk bok. Särskilt nu, med världens blickar ständigt riktade mot Ukraina, blir den en närmast oumbärlig läsningGöteborgs-Posten

»Viktig och förödande läsning om en svensk Waffen SS-soldat mitt i folkmordet på Europas judar. En bok för alla som vill förstå Ukrainas historia och de som tror att förintelsen kan begränsas till fasorna i Auschwitz.« Elisabeth Åsbrink, författareJohan Ulvenlöv arbetar med research. Magister i freds- och konfliktvetenskap samt Östeuropastudier vid Uppsala Universitet.

Matti Palm är journalist, tidigare på bland annat Svenska Dagbladet, rådgivare inom kommunikation.

Anders Larsson är en erfaren släktforskare och fotograf som under många år arbetat som ombudsman inom arbetarrörelsen.

Författarna har tidigare skrivit boken Utan ånger, Gustaf Ekström SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna (Vaktel förlag, 2017).
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Husiatyn : förintelsen som Sverige glömde
 2. +
 3. Sveriges stormaktstid

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sveriges stormaktstid av Dick Harrison (inbunden).

Köp båda 2 för 348 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Husiatyn : förintelsen som Sverige glömde. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En viktig och läsvärd bok!

  Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Får man svära? För jag vill säga "Fy fan vilka jävla idioter, de borde få ligga i en stor bajstunna och sakta kvävas till döds."

  Jag har haft äran att få läsa om en hel del olika livsöden under andra världskriget och jag blir lika illa berörd varje gång. De flesta handlar ju om koncentrationslägren och allt som hände där. Men "Husiatyn : Förintelsen som Sverige glömde" skiljer sig ganska mycket från dem då man även får se nazisternas sida av myn... Läs hela recensionen

 2. Viktig och spännande!
  Cecilia, 27 juli 2022

  Det här är den första boken jag läst på svenska om Förintelsen i Ukraina. Därför är det en mycket viktig bok. Inte minst för att det finns konkreta kopplingar till massmorden och svenska frivilliga i SS. Men! Jag skulle vilja säga att den här boken är mycket mer än en historieskrivning. Författarna har skickligt vävt samman berättelsen om två judiska barn, Dov och Sabina, med en svensk nazist, Kurt Lundin. Barnens kamp för att överleva är stundtals hopplös, men gör boken till en spännande bla... Läs hela recensionen

 3. Fantastisk intressant och hemsk
  Ida, 24 juni 2022

  Fantastisk intressant läsning som lyckas bra med att fånga en hemsk händelse på ett intressant och rättvist sätt för offren.

 4. Ögonöppnare

  Sällan jag slukat en bok så. Den inbjuder - trots sitt innehåll - till sträckläsning. Författarna ha bedrivit ett gediget "polisarbete". En läsvärd bok som inbjuder till omläsning.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av författarna