Den siste vikingen (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Atlantis väljer ur världslitteraturen
Utgivningsdatum
1979-01-01
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Dimensioner
215 x 140 x 25 mm
Vikt
360 g
SAB
Hcedb.01
ISBN
9789174860696

Den siste vikingen

Inbunden,  Svenska, 1979-01-01

Slutsåld

Männen låg på sillfiske om vintern. De seglade de hundra milen i öppen båt till Lofoten. Kanske var det bara förtjänsten som frestade, kanske var det också därför att de ute på havet var fria män.
Fisket är ovisst. De kan ligga inblåsta i veckor, de kan gå ut dag efter dag i is och snö och bara få ett hundratal torskar i garnen. Men en dag när de dragit sig österut ser de valar, och där valen finns där är sill, och där sillen finns går torsken...
Med stark realism och värme berättar Bojer om fiskarnas kamp för tillvaron. Han beskriver mästerligt storslagenheten hos både människor och natur och samhörigheten dem emellan.
Illustrerad.
Översättning: Sven Barthel.

"Den siste vikingen är en berättelse där realismen snuddar nära de romantiska strängarna, en form av storslagenhet som förgyller slitet och gör det nödvändigt för mer än överlevnad.
Till det här skall bara läggas de utmärkta illustrationerna som den nordnorske konstnären Kaare Espoli Johnson utfört. De följer väl den dramatik som finns inbyggd i texten."

Signaturen H Bm i Folket 13/2 1980
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Johan Bojer

Övrig information

Männen låg på sillfiske om vintern. De seglade de hundra milen i öppen båt till Lofoten. Kanske var det bara förtjänsten som frestade, kanske var det också därför att de ute på havet var fria män. Fisket är ovisst. De kan ligga inblåsta i veckor, de kan gå ut dag efter dag i is och snö och bara få ett hundratal torskar i garnen. Men en dag när de dragit sig österut ser de valar, och där valen finns där är sill, och där sillen finns går torsken... Med stark realism och värme berättar Bojer om fiskarnas kamp för tillvaron. Han beskriver mästerligt storslagenheten hos både människor och natur och samhörigheten dem emellan.