En man som heter Ove (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
347
Utgivningsdatum
2013-05-27
Förlag
Månpocket
Medarbetare
Olsson, Nils (form)
Dimensioner
180 x 110 x 23 mm
Vikt
191 g
SAB
Hc
ISBN
9789175031743
En man som heter Ove (pocket)

En man som heter Ove

(1081 röster)  |  Läs 230 recensioner
Pocket, Svenska, 2013-05-27
79
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 9 format & utgåvor
Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!

Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller "den där statskuppen", som Ove själv bara minns den.

Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.

Fredrik Backmans debutroman om den arga äldre mannen i grannhuset präglas av pricksäker humor och hög igenkänningsfaktor. En underhållningsroman som både lyckas skapa sitt eget humoristiska universum och berätta något viktigt om oss själva och vår tid. Det är en underhållande feel good-berättelse i samma anda som Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och filmen Livet från den ljusa sidan.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 230 recensioner av En man som heter Ove. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En man som heter Ove
  Agnes Harcevic, 11 november 2020

  Boken är bättre än förväntat.Aldrig tråkig men känslomässig.Det känns som att alla kan relatera till Oves personlighet någon gång i livet.En bra läsning för alla.

 2. En sjuhelsickes bra bok!
  Buffalo Bengt , 27 juni 2020

  Ove är till allt vad det verkar en bitter äldre man som lever i sin egna lilla värld, vilken ryms inom bostadsrättsföreningen. Bokens anspråkslösa start visar sig snart ha karaktärsdjup av rang och det är helt enkelt omöjligt att inte skratta, gråta och känna med Ove.

 3. En män som heter Ove
  Kasbar dounia, 27 november 2019

  Boken är spinnande Story. Stark och berättar historien om ett självmordsförsök och identifiera en kvinna som kom från ett land där kriget

 4. Rekommenderas
  Ida I., 19 september 2018

  Filmen var nästan lika bra som boken. Det är en igenkännande historia, rolig men också lite sorglig. Många känslor beskrivs och kommer fram. Verkligen läsvärd.

 5. Fängslande och gripande
  GR, 12 november 2017

  Bred berättelse som går hem hos många, innehåller lite av varje. Risk för höga förväntningar eftersom den är så etablerad.

 6. Liten besviken
  Ulla Norman, 20 september 2017

  Bra bok, men kanske lite för hypad innan jag fick läsa den. Räckte inte riktigt fram. Men underhållande för stunden.

 7. Ove, min gamle vän
  Strulputte, 7 juni 2017

  En av de bättre böckerna som jag har läst. Underhållande och igenkännande, rolig, och där emellan lite sorglig - som när han vill sluta sitt liv.
  Ove kommer jag sent att glömma. Han berör mig. Rolig, träffsäker och hjärtevärmande! Lättsam och lättläst. Vi har nog alla en liten Ove i oss. Tycker också detta är en fin kärlekshistoria.
  Tågresorna är lysande. Gravida grannen och hennes man är också bra.
  Ove är envis in i det sista. Helt klart en läsvärd bok.

 8. Underhållande
  Kerstin Marenius, 17 februari 2017

  En lättläst och underhållande bok. Även om undertonen är en ensam man som försöker begå självmord då han har svårt att få mening i tillvaron efter hustruns död. Men som hindras av sina grannar som pockar på uppmärksamhet. Förstår att den har blivit Oscarsnominerad.

 9. En man som heter Ove
  Ellen (Tjörnarp), 26 december 2016

  Den bästa bok jag läst på länge! otroligt underhållande.
  Man skrattar å gråter om vartannat.
  Den är både rolig å sorglig å tänkvärd.
  Att saknaden kan vara så svår.
  Vad vänskap betyder, gamla å nya vänner.
  Å att man självklart hjälper varandra, oavsett vad man tycker om personen.
  Man behöver vara behövd.
  Läser den gärna igen :)

 10. Ove Ove :-D

  Att skriva 20 ord om denna fantastiskt roliga bok när det kan sägas så enkelt som Otroligt underhållande och upplyftande! Jag skrattade mycket och åt sake man kanske inte ska skratta åt ...

 11. Sommarmys
  Veronica Ehn, 14 juni 2016

  Omöjligt att inte tycka om Ove trots allt. Vill man att smilbanden ofrivilligt dra i mungiporna är denna bok att varmt rekommendera.

 12. En bok som jag varmt rekommenderar
  Catharina, 31 maj 2016

  Det finns en humor, en positiv anda, mitt i det allvarsamma och "tunga" i livet.

  Man känner en sympati med Ove för hans förlust, känslor och personlighet, samtidigt en glädje över de människor i hans närhet, som med innerlighet och värme ger hans liv en positiv mening. Med envishet och beslutsamhet når de igenom "skalet" på den trubbige, gamle mannen.

  En underhållande bok, värd att läsa.

 13. Klocken surgubbehumor
  Linda Ingemarsson, 12 april 2016

  Skrattat mig igenom denna bok som samtidigt är tragisk och bitvis sorglig. Boken har i min familj skapatuttrycket "va inte så Ovig", läs boken så förstår du vad vi menar med det!

 14. Bra
  Monica Wiklund, 31 mars 2016

  Den var så rolig. Låg och skratta för mig själv många kvällar. Bättre än att se filmen tror jag det är. Men har bara hört bra om filmen också.

 15. Den var härlig och levde upp till förväntingarna
  Magnus Åhman, 29 mars 2016

  Den var lättläst och hade många roliga händelser, men även den del sorgliga inslag viket ger boken ett djup även om det är de roliga inslagen som gör att jag kommer minnas boken.

  Början av boken upplevde jag som lite trög men det kompenserades med råge i resterande 2/3 av boken.

 16. Skit bok
  Jörgen , 16 mars 2016

  Den var inte alls så bra som jag hade hört
  Hade mycket högre förväntningar på boken

  Ett par bortkastade timmar

 17. Tragikomisk bok
  Annelie , 17 december 2015

  Denna bok är både humoristisk med ändå tragisk i botten, lättläst. Kan rekommenderas. Läste ut den på några dagar. Gav bort den till min mor efter jag läst den, hon uppskattade den också.

 18. Ove - en motvillig vardagshjälte
  Mats Westman, 7 oktober 2015

  En lysande berättelse om en trulig och butter person med ett hjärta av guld. Ove är så nära en idol jag kan komma. Boken är rolig och sorglig i en mycket underhållande blandning. Den kan dock säkert reta gallfeber på en del, särskilt de Facebook-empater som är Oves raka motsats.

 19. Bästa boken någonsin
  aki svenson, 2 oktober 2015

  Jag har läst kanske 3000 böcker i mina dar och denna bok ligger på 10 i topp. Helt underbar...
  Man skrattar och man gråter och man gråter lite till.
  Kanske känner jag så starkt för Ove för han påminner om min egen far. En riktig man, en riktig skitstövel och ett stort hjärta. Tack Fredrik Backman för att jag fått lära känna Ove.

 20. För lång
  Abbe H Tyvis, 11 augusti 2015

  Boken är kul i början, men liksom "100-åringen" blir den efterhand ganska tröttsam. I stort sett upprepas liknande händelser om och om igen och stolligheterna tycks aldrig ta slut. Boken är helt enkelt för lång - åtminstone tröttnade jag.

 21. Både skratt och gråt
  Eva Kollenmark, 25 maj 2015

  En härlig beskrivning av ett människoöde. Jag njuter när jag läser. Ove påminner väldigt starkt om en person som jag känner. Jag både skrattar och gråter. Beskrivning av grannarna är så målande. Vilken tur att Parvaneh inte gav sig och att hon fick Ove in i gemenskapen!

 22. Crazy men varm
  Airscott, 6 april 2015

  Crazy skildring men mysig snäll man egentligen. Författaren är fantastisk med sina roliga träffande formuleringar. Klart läsvärd och ser fram emot att se filmen som är på gång. Mycket hundraåring deva ju.

 23. Fick mig att gråta på tunnelbanan
  Chris, 10 mars 2015

  Mina vänner mer eller mindre tvingade mig att läsa denna. Först var jag mer intresserad av Oves egna historia än vad som pågår i hans liv just nu, men långsamt blev allt stök och stoj mer och mer spännande.

  Läste ut boken påvägen hem från universitet vilket resulterade i att jag satt och bölade på tunnelbanan, något jag aldrig har gjort förut. Tror inte ens jag gråtit över en bok förut?

  Rekommenderas starkt!

 24. Mannen med stort M
  Leif Thuresson, 18 december 2014

  En grinig petimetrisk gubbe som fastnat i sig själv, men skildrad med humor och värme. En småputtrig historia som fick ansiktets småmuskler att röra på sig...

 25. Vill vara rolig?
  butomusu, 8 december 2014

  Trist historia som nog ska vara humoristisk, men tyvärr inte får mig att dra på smilbanden. Kan nog passa de som gillar "hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", "rapsbaggarna" och "kaffe med rån".

 26. Man blir kär i Ove!
  RL, 25 november 2014

  Man måste igenom en lite seg start men sen kickar den loss ordentligt! Näsdukar behövs för både skratt och gråt.

 27. Rolig o Tänkvärd

  Både rolig och tänkvärd. Mycket glada skratt när man läser men också mycket eftertänksamhet. Tror att det finns många "OVE" i vårt avlånga land.

 28. Mer än läsvärd!
  Carina Norgosanow, 6 oktober 2014

  En av de roligaste böcker jag har läst, tror aldrig jag har skrattat så högt och så mycket när jag läst en bok. En man som är bitter och med kontrollbehov som under bokens gång blommar ut och blir mer och mer mänsklig och social. Boken har också en underton av allvar.

 29. Stackars Ove
  Evalena Hietanen, 29 augusti 2014

  Jag hade hört så mycket om den här boken och förstått att den skulle vara väldigt rolig, så jag blev ganska överraskad när jag insåg att jag inte alls tyckte att den var rolig, utan istället ganska sorglig. Jag skrattade inte en enda gång, men jag grät lite...

 30. Sträckläste
  helwi, 22 augusti 2014

  Rolig, underfundig. Träffar så rätt i karaktärsbeskrivingen. Alla känner igen någon Ove. Människan är inte alltid vad hen ser ut att vara. Feel good.

 31. En verklighetstrogen berättelse med mycket skratt
  Viveka , 16 augusti 2014

  Fredrik lyckas verkligen beskriva vilken speciell person Ove är och på något sätt får han läsaren att älska Ove. Boken rymmer mycket värme, ilska, glädje och sorg.
  Det finns hopp för vår värld!

 32. Underbar bok
  Zimra, 12 augusti 2014

  En härlig bok att läsa som både innehåller humor men även sorg. Men man blir dock mer glad än ledsen att läsa den. De olika karaktärerna i boken är helt underbara och beskrivs på ett så skönt sätt. Man kan bara bli glad. Läs den!

 33. Missa inte denna!
  gunwor wessberg, 30 juli 2014

  Komisk och emotionell på samma gång - en underbar bok! Var svårt att släppa den ifrån sig! Berör existentiella frågor på ett engagerat och innerligt sätt.

 34. Lättläst, rolig och tankeväckande
  Kajsa, 13 juli 2014

  Bokens huvudperson blir intressantare för varje kapitel man läser. Enkla och och igenkännande beskrivningar av både händelser och miljöer gör att bokens innehåll känns nära.

 35. Underbar!
  Sweetie, 1 juli 2014

  Bara helt underbar! En bok för alla att läsa. Rolig, eftertänksam och tragisk. En må bra-bok med innehåll och undertext.

 36. Både rolig och sorglig
  Malin Eriksson (Kalix), 27 juni 2014

  En mycket gripande bok, jag sträckläste den. Den borde alla som har äldre personer runt sig läsa. Har tom fått maken att läsa den, han tyckte också mycket bra om den

 37. Bästa semesterläsningen
  Bokmalen, 10 juni 2014

  En mycket bra bok om en envis gubbe som egentligen inte är social. Men med hjälp av en ännu envisare granne och katt kastas stackars Ove in i ett socialt liv. Boken vara både hysteriskt rolig och sorglig så tårarna var nära många gånger... Tror jag läst om den nu tre gånger

 38. En härlig bok
  Anne-Marie Woller, 14 maj 2014

  Det var den roligaste bok jag har läst på länge. Jag skrattade många gånger åt denna tjuriga man, med så många principer, och hans envisa vilja att hålla ordning på allt och alla omkring sig.
  Hans stora sorg efter hustrun är väldigt rörande, och hans försök att förenas med henne.

 39. LYSANDE
  Jämten, 9 maj 2014

  Det finns en Ove i oss alla och man bara hoppas att uppvaknandet ska ske hos fler.
  Fredrik Backman har gett oss alla något att tänka på.

 40. rolig !

  Trots tidvis sorgligt händelseförlopp kunde jag inte låta bli att ibland skratta högt ! Envis gubbe o envis katt blev s smån omvända..

 41. En man som heter Ove

  Skrattade högt hela första kapitlet. Väldigt träffande beskrivning av bilresan till köpcentret och jakten på parkeringsplatsen närmast ingången.
  Inte enbart roliga episoder utan även en fin beskrivning av en väldigt ensam man och hur svårt det blir när livet inte alltid leker.

 42. Roligaste boken jag läst på länge
  Per W, 15 april 2014

  Det är svårt att skriva roliga böcker men Fredrik Backman har lyckats riktigt bra. Boken börjar dock svagt och kommer inte igång förrän framåt kapitel 6 7 någonting. Hade även efterlyst lite mer djup i personbeskrivningen av personerna runt Ove. Sammantaget dock en bok jag varmt rekommenderar.

 43. En bok att rekommendera
  ingrid strandberg, 12 april 2014

  Från första sidan till sista en underbar teckning av en något - kanske - udda person. Men säkert någon vi mött i vänskapskretsen eller bland våra grannar.
  Tänkte mycket på min numera avlidne make - det där pekfingret!!!! Jag både skrattade och grät när jag läste den.
  Tror att många av oss ler igenkännande vid läsningen.

 44. Rolig och värmande bok.
  Ulrika Hagström, 8 april 2014

  Började läsa boken med ett leende på läpparna, personbeskrivningarna är så fruktansvärt bra att det är omöjligt att inte se personerna i fråga framför sig. Läste vidare och efter varenda kapitel ville jag läsa lite till...men så kom jag ungefär till halva boken, då började mitt intresse svalna och jag tyckte det kändes en aning segt. Självklart gav jag inte upp och mycket snart så lossnade det och vad jag är glad i dag att jag fortsatte läsa!!! Vilken underbar bok! LÄS LÄS LÄS!!

 45. Fantastisk bok
  Ann-MarieJ, 31 mars 2014

  En feel-good-bok! En bok som beror. Skratt och tårar i en salig blandning. En bok som jag verkligen har burit med mig.

 46. Läs!
  Tjompas, 25 mars 2014

  Underbar bok! Många skratt och en bok som värmer hjärtat. Ove stannar kvar i tankarna långt efter boken är slut...

 47. Ove
  Gun Jaredal, 11 mars 2014

  Mycket bra bok lättläst men man vill inte sluta läsa förrän den är slut. Fler såna och alla skulle börja läsa böcker

 48. Alla borde läsa denna
  Bitte, 7 mars 2014

  En sådan underbar bok, från första till sista sidan. Som jag både skrattat och gråtit till denna underbara Ove.
  Skall inte avslöja innehållet för mycket men man ser vad viktigt det är med ett vänligt bemötande. Den boken säger väldigt mycket om hur vi bör vara mot varandra. Läs den om du inte gjort det

 49. Humoristisk och varm.
  Bertil Hansson, 6 mars 2014

  När jag började läsa om den gnällige gubben och hans förhållande till katten som tycktes trivas hus honom av någon outgrundlig anledning så trodde jag inte att boken skulle vara så bra som den blev. Intresset och humorn ökades för varje kapitel. Ett kul initiativ att skifta namnen på kapitlen mellan "En man som heter Ove" och "En man som hette Ove" för att markera historia eller nutid.
  Att göra humor av en massa misslyckade självmord är mästerligt samtidigt som katten lyckas allt bättre med sin föresats att bli hans vän.

 50. Jättebra bok!
  Sivan, 3 mars 2014

  Skall du läsa en bok i år - läs den här!
  Humoristisk och tänkvärd.
  Bra människoskildring! Varm.
  Man både skrattar och gråter när man läser om Ove.

 51. Fantastisk!
  Caroline Okkerström (Helsingborg), 27 februari 2014

  Oven är underbar, denna boken gav mig många skratt. Fantastisk bok om Ove.
  En bok som alla borde läsa, Fredrik har ett fantastiskt sätt att skriva på!

 52. Mycket läsvärd!
  Cahrina Sjöström, 12 februari 2014

  En väldigt härlig bok med stor humor, igenkänning men samtidigt mycket känslosam och gripande.
  Läs inte boken offentligt, typ T-bana, då det är stor chans att tårarna trillar.

 53. Om Ove
  Sonja Ekström, 11 februari 2014

  "En man som heter Ove" var en härlig bok, med humor, tragik och mycket rörande. Jag både skrattade och fällde några tårar! Rekommenderas varmt.

 54. En mycket tänkvärd bok om en ensam man
  sollan, 23 januari 2014

  Verkligen en bok som får en att tänka efter och reflektera varför en del människor beter sig som dom gör.
  I början hade jag svårt att förstå meningen, men ju mer jag läste så förstår man mycket av Oves tänkande.
  Verkligen läsvärd och underhållande, rolig och lite tragisk.

 55. Skrattar högt! En bok med mycket humor uppblandad med...
  -, 21 januari 2014

  Skrattar högt! En bok med mycket humor uppblandad med djup och med ett fantastiskt språk!
  Ove - en underbar surgubbe med mer hjärta än man först kan tro!

 56. Ove är en man som man ogillar till en början, men mot...
  Claudia, 17 januari 2014

  Ove är en man som man ogillar till en början, men mot slutet älskar man denna man! Skulle säga att det här är en saga för vuxna. Vi vuxna behöver också sagor. Jag rekommenderar verkligen alla att läsa denna bok.

 57. Otroligt underhållande om en bitter gammal gubbe som...
  Ingela Jansson, 17 januari 2014

  Otroligt underhållande om en bitter gammal gubbe som störs av att livet inte lämnar honom ifred. Kunde känna igen närstående äldre herrar i min omgivning, som precis som Ove är principfasta och övertygade om att de redan kan allt och vet allt som är värt att kunna och veta och de som tror något annat kan ju bara sluta upp med det. En riktig pärla!

 58. En fängslande bok, som beskriver hur...
  Britta, 14 januari 2014

  En fängslande bok, som beskriver hur känsloreaktionerna, kan se ut, när man drabbas av sorg. Man lever sig in i Oves situation. Den stelbenta byråkratin i samhället, maktlösheten beskrivs på ett träffande sätt. Samtidigt skildras en vänskap och omsorg mellan människorna. Boken har också en humoristisk ton.
  Den är lättläst. Den ger läsaren en tankeställare.

 59. En helt underbar bok som jag rekommenderar till alla...
  Anki Johansson, 14 januari 2014

  En helt underbar bok som jag rekommenderar till alla som vill ha en positiv bokupplevelse och en härlig story om en liten stor man. Glömmer aldrig Ove!! <3

 60. En RIKTIGT rolig bok och lättläst, svårt att lägga sig...
  Cattis, 10 januari 2014

  En RIKTIGT rolig bok och lättläst, svårt att lägga sig att sova för man vill ju hela tiden veta vad KARLN hittar på.

 61. En helt medioker bok. Du smilar ibland, men den är...
  Mannan Ataian, 10 januari 2014

  En helt medioker bok. Du smilar ibland, men den är inte i närheten av 1oo åringen. Ganska dålig literattur, inte smart på något sätt. Blev aldrig riktig förtjust i läsningen, fick kämpa mig igenom den...

 62. Det var en fantastiskt varm skildring av en udda...
  Karin Jönsson, 9 januari 2014

  Det var en fantastiskt varm skildring av en udda person. Tyckte att den var lite tråkig och trög i början, men sedan lärde man kunna Ove och blev mer och mer fascinerad av hans känsloliv.

 63. En av de mest fantastiska böcker som jag läst på...
  Gunnar Edwardsson, 8 januari 2014

  En av de mest fantastiska böcker som jag läst på senare tid man kan inte låta bli att ibland tycka synd om Ove

 64. En trevlig och tänkvärd bok. Som får mig att tänka på...
  Inger Boketoft, 7 januari 2014

  En trevlig och tänkvärd bok. Som får mig att tänka på olika personer som jag känt genom åren. Hur Oves personlighet klart och tydligt avtecknar sig på ett sätt som är stimulerande. Jag förstår kanske varför Ove blev som han blev?! Det är svårt att som kvinna låta bli att bli förtjust i Ove oavsett. Vilken personlighet. Boken bjuder på mängder av oväntade inslag. En mjukbok som jag verkligen gillar.

 65. Underbar bok!!! Köp den & du kommer ha en härligt...
  -, 23 december 2013

  Underbar bok!!! Köp den & du kommer ha en härligt tragisk bok som du sträckläser. Man kan inte annat än att älska Ove :-).

 66. Fantastiskt välskriven, humor på högsta nivå med...
  Jenny , 20 december 2013

  Fantastiskt välskriven, humor på högsta nivå med allvar som skär i hjärtat. Underbara karaktärer man bara vill ha mer av. Måste läsas!

 67. Boken är underhållande, rolig och lättläst. Jag tror...
  Bengtlenta, 18 december 2013

  Boken är underhållande, rolig och lättläst. Jag tror att alla kommer att ha glädje av att läsa den. Jag rekommenderar den på det bästa!

 68. Fick min fru att skratta när hon läste den. Hon tyckte...
  Åskguden, 16 december 2013

  Fick min fru att skratta när hon läste den. Hon tyckte att den påminde henne om mig och mina idéer. I slutet av boken grät hon...

 69. En i min värld otroligt vacker kärleksberättelse som...
  Annelie Wiberg (Tjuvkil), 16 december 2013

  En i min värld otroligt vacker kärleksberättelse som visar att det kan finnas så mycket mer bakom det som synes vara. Jag är också otroligt glad för alla goda skratt som jag fick för att inte tala om alla minnesbilder som ständig dyker upp ;-)!

 70. Alla måste läsa om Ove. Den verkar roa i alla åldrar,...
  NELET, 13 december 2013

  Alla måste läsa om Ove. Den verkar roa i alla åldrar, gammal som ung. Skrattade högt emellanåt, läs den! Humor blandat med sorg över att livet inte blev som det var tänkt...

 71. En hjärtvärmande och känslomskakande berättelse som...
  Per Anders Karl Lindén, 13 december 2013

  En hjärtvärmande och känslomskakande berättelse som skulle kunna handla om den där grannen som du inte riktigt kommer överens med, men heller inte riktigt känner. Vad händer om man skrapar på ytan, vad döljer sig där?

 72. Väldig rolig samma stuk som 100 åringen som försvann....
  Jessi Strandqvist, 11 december 2013

  Väldig rolig samma stuk som 100 åringen som försvann. Rekomenderar den, alla har väll sett den sura gubben som alltid klagar.

 73. Rolig känner igen en del händelser, har träffat...
  Monika Ingeborg Gustavsson, 10 december 2013

  Rolig känner igen en del händelser, har träffat personer med många av de händelser som sker i boken. Mycket skratt och en del allvar, mycket läsvärd.

 74. Lättläst, rolig och tilltalande. Figuren Ove växer...
  Jessica, 6 december 2013

  Lättläst, rolig och tilltalande. Figuren Ove växer från avig och komiskt otrevlig gubbe till en figur som man sympatiserar med.

 75. Rolig, lättläst, inget bestående minne, samma stil...
  Eva Kristina Weber, 3 december 2013

  Rolig, lättläst, inget bestående minne, samma stil rakt igenom, mycket finurliga liknelser - men det blir väl mycket i längden tycker jag.

 76. En otrolig bok! Jag läser 40-50 böcker varje år, men...
  bokmalen, 30 november 2013

  En otrolig bok! Jag läser 40-50 böcker varje år, men jag kommer inte att glömma Ove! Mina bästa vänner får Ove som present i jul. Det finns så många Oven bland oss, sura och buttra men med ett hjärta av guld. Boken fick mig att skratta och gråta och allt däremellan..

 77. En annorlunda och helt underbar bok, om en speciell...
  Nettan S, 25 november 2013

  En annorlunda och helt underbar bok, om en speciell man som ändå har många sidor man känner igen. Han är lika besynnerlig, som han är självklar. Författaren berättar på ett underhållande sätt hur denne speciella mannen tänker och vad han känner för sin omgivning.

 78. Det tog tid innan jag kom fram till vad jag tyckte -...
  Gunvor Bergström, 25 november 2013

  Det tog tid innan jag kom fram till vad jag tyckte - surgubben vann ju i längden när man förstod varför han var som han var. Katten har mitt 100%-iga gillade!

 79. Den har allt: Humor, empati, möjligheten att förändra...
  Margot Sandahl, 25 november 2013

  Den har allt: Humor, empati, möjligheten att förändra sig, samhällskritik, moralvärderingar. För berättelsens skull är det ju tur att han hejdas i sina självmordsförsök, även om jag då och då kan tycka att det var då själva fan att man inte skall kunna få ta livet av sig i fred.
  Sista boken var en present till min son.

 80. Den var verkligen jätterolig på ett annorlunda, lite...
  Mikaela, 22 november 2013

  Den var verkligen jätterolig på ett annorlunda, lite torrt, sätt som jag älskar. Tänkvärd om livets små och stora problem.

 81. Lite segt i början men oj vad den blev underhållande o...
  Anna Kristina , 20 november 2013

  Lite segt i början men oj vad den blev underhållande o rolig, det var svårt att lägga den ifrån sig, läste slutet flera gånger!

 82. En tänkvärd berättelse. Fungerar som påminnelse om att...
  Urban J, 18 november 2013

  En tänkvärd berättelse. Fungerar som påminnelse om att vi ofta är allt för snabba att döma andra och att det nästan alltid finns något annat än vi trodde att upptäcka bakom fasaden. Det är roligt och det är sorgligt i en salig blandning samtidigt som det är tänkvärt och underhållande. Bra!

 83. En härlig feelgood bok som fick mig både att skratta...
  Lotta, 15 november 2013

  En härlig feelgood bok som fick mig både att skratta och gråta!!
  Rek den varmt. Ni som inte läst den har fin läsning att se fram emot :-)

 84. En bok som i grunden beskriver en ensam mans...
  Mirjam Elisabet Halvarsson, 15 november 2013

  En bok som i grunden beskriver en ensam mans verklighet både fysiskt och psykiskt...så många måsten, så många känslor och minnen....
  En bok att stundtals le igenkännande åt men också att skratta och gråta med... Underbar!

 85. En lättläst bok som är både rolig och sorglig. Den...
  Head, 14 november 2013

  En lättläst bok som är både rolig och sorglig. Den vresige Ove visar sig ha ett hjärta av guld. Kan verkligen rekommendera den.

 86. Bland det bästa jag läst! Fullkomligt underbar. En...

  Bland det bästa jag läst! Fullkomligt underbar.
  En bok som går en att både skratta och gråta. Missa den inte.

 87. En oerhört rolig och samtidigt tänkvärd bok, om olika...
  Marie Holmstedt, 13 november 2013

  En oerhört rolig och samtidigt tänkvärd bok, om olika fördomar, sorglig på slutet och jag tycker du ska läsa den, absolut läsvärd.

 88. Underhållande och sorglig på samma gång. Boken bjöd...
  Annica , 12 november 2013

  Underhållande och sorglig på samma gång.
  Boken bjöd på både skratt och tårar och jag kommer läsa de andra böckerna av denna författare.

  En perfekt bok på stranden!

 89. Jag blev först sur på Ove men boken tog sig En söt...
  Stina.F, 12 november 2013

  Jag blev först sur på Ove men boken tog sig En söt historia om än lite förutsägbar God avkoppling utan krav på läsaren.

 90. En humoristisk och samtidigt djupt rörande. Skildrar...

  En humoristisk och samtidigt djupt rörande. Skildrar med glimten i ögat en helt realistisk bild av en del av vårt nuvarande samhälle. Rekommenderar boken varmt! Passar alla sorters läsare.

 91. En magisk & alldeles underbar berättelse som man blir...
  Love!, 7 november 2013

  En magisk & alldeles underbar berättelse som man blir berörd av vare sig man vill eller inte.
  Rolig och sorglig på en och samma gång! Irriterande enkel men samtidigt djup.
  Alla har någon gång träffat en Ove, de flesta känner en Ove och ibland är man själv en Ove!

 92. Absolut charmerande, några skönhetsfläckar avseende...
  Peter Wennersten, 6 november 2013

  Absolut charmerande, några skönhetsfläckar avseende detaljer.
  Den lilla människans kamp för rättvisa och frihet mot ett avigt samhälle befolkat av slafsiga människor. Synnerligen tänkvärd och rörande.

 93. Till skillnad från många tycker jag inte att det är en...
  Oda Schlyter, 1 november 2013

  Till skillnad från många tycker jag inte att det är en humoristisk bok. Den är riktigt allvarlig! Människoskildringarna är träffsäkra.

 94. Mycket lättläst! Väldigt rolig men med en djup...
  nina hedblom, 1 november 2013

  Mycket lättläst! Väldigt rolig men med en djup underton och emellanåt riktigt sorglig. Den visar hur lätt vi dömer människor, att vi har fördomar utan orsak.

 95. Att lyckas förmedla sorg och humor i samma bok på ett...
  kristin, 30 oktober 2013

  Att lyckas förmedla sorg och humor i samma bok på ett trovärdigt sätt är inte lätt men det lyckas författaren alldeles fantastiskt bra med. Jag älskar karaktärerna i boken och i slutet grät jag hejdlöst. Läs den helt enkelt och kan hända möter du dig själv?

 96. Mycket underhållande. En rolig och sorglig men en som...
  cecilia smedenman, 30 oktober 2013

  Mycket underhållande. En rolig och sorglig men en som man kan förknippa mycket med verkligheten.varm och humoristisk. Värd att läsa. Lättläst, svår att lägga ifrån sig.

 97. Trots Oves asociala sätt finns det hos Ove mycket...
  Ingvar Eriksson, 29 oktober 2013

  Trots Oves asociala sätt finns det hos Ove mycket kärlek främst till sin hustru som går bort i cancer på ett tidigt stadium. Jag får både skratta och bli berörd av Oves fyrkantiga sätt. Hans praktiska läggning att rycka in och hjälpa folk är beundransvärd. Oves och Runes strid i främst bostadsföreningen och envisa naiva kamp om bilmärkena Saab och Volvo är komisk. Oves rättframma sätt imponerar på mig. En mycket rolig bok som man gärna sträckläser.

 98. Underhållande och tänkvärd bok, både skratt och...
  Anders Öhrling, 25 oktober 2013

  Underhållande och tänkvärd bok, både skratt och fundersamhet. Ibland skrämmer den mig, då jag inser att det bor en liten Ove i mig.

 99. En bok som bara växte. Jag blev lite irriterad i...
  Anita,, 23 oktober 2013

  En bok som bara växte. Jag blev lite irriterad i början på Ove, men hann vann.
  En underbar bok som stannade kvar i mig länge. Jag skrattade och grät om vartannat när jag läste den. En av mina bästa bokupplevelser!

 100. Det är en annorlunda skriven bok, speglar den tid vi...
  Monika Larsson, 22 oktober 2013

  Det är en annorlunda skriven bok, speglar den tid vi lever i, det finns mycket negativt som egentligen är positivt.

 101. Jag tycker att den var överreklamerad, började läsa...
  Britt-Marie Jönsson, 21 oktober 2013

  Jag tycker att den var överreklamerad, började läsa uppföljaren men gav upp efter tio sidor då jag tyckte den var ännu sämre.

 102. Man kan inte annat än att älska Ove! En nära, varm och...
  Annelie, 21 oktober 2013

  Man kan inte annat än att älska Ove! En nära, varm och rolig bok. Gapskrattar högt otaliga gånger och torkar tårar likaså. Lääääs!

 103. Ja tyvärr finns det sådana farbröder. Jag skrattade...
  Margareta Sandin, 21 oktober 2013

  Ja tyvärr finns det sådana farbröder. Jag skrattade ibland, ibland var det lite mycket. Ser med spänning fram emot boken om mormor.

 104. En bok som inte lämnar någon oberörd. Tyngdpunkten...
  M, 18 oktober 2013

  En bok som inte lämnar någon oberörd. Tyngdpunkten ligger i de humoristiska inslagen med en surmulen gubbe som opponerar sig mot det mesta i sin omgivning. Men efter hand som man lär känna Ove så framkommer en empatisk man med stort rättspatos (som dock inte alltid överensstämmer med övriga samhället och ställer till det för honom... :-) ) och en djup och orubblig kärlek till sin hustru. Personligen tycker jag att tillbakablickarna på Oves uppväxt och framåt är de mest intressanta bitarna. Ka... Läs hela recensionen

 105. En helt fantastisk berättelse. Den fick mig både att...
  Ingrid Borg, 16 oktober 2013

  En helt fantastisk berättelse. Den fick mig både att skratta men även bli väldigt rörd. En bok man aldrig glömmer.

 106. Inte så rolig som "Hundraåringen" (som dock var...
  birma, 16 oktober 2013

  Inte så rolig som "Hundraåringen" (som dock var alldeles för lång), men mycket tänkvärd och en hel del igenkännande beskrivning. Vid många tillfällen var den dock ren fantasispekulation och inte särskilt trovärdig - men det var väl inte heller meningen. Klart läsvärd!

 107. Kan inte ge någon recension då boken är köpt som gåva...
  .., 14 oktober 2013

  Kan inte ge någon recension då boken är köpt som gåva men enligt mottagare omåttligt rolig som både lockat till skratt och gråt.

 108. För lättviktig för min smak. Jag drog på smilbanden...
  Maja, 10 oktober 2013

  För lättviktig för min smak. Jag drog på smilbanden ibland men mig lockade den inte alls till högljudda skratt och absolut inga tårar.

 109. En bok att bli glad av! OVE lider av för stort hjärta,...
  Lena Broström, 9 oktober 2013

  En bok att bli glad av! OVE lider av för stort hjärta, men är samtidigt självutnämnd ordningsman varhelst han finner lämpligt

 110. "En man som heter Ove" är vansinnigt rolig och...
  Anita, 9 oktober 2013

  "En man som heter Ove" är vansinnigt rolig och berörande - djup och empatisk. Jag rekommenderar den till alla jag känner just nu. Liksom Fredrik Backmans nya bok: "Min mormor hälsar och säger förlåt". Gladare och mer tolerant känner jag mig efter läsningen.

 111. Jag tycker mycket om en man som heter Ove. I början...
  Ayla, 9 oktober 2013

  Jag tycker mycket om en man som heter Ove. I början gjorde jag det inte - tänkte: Usch vilken sur gubbe! Men efter ett antal sidor började jag tycka mindre illa om honom och efter ännu ett tag så föll jag helt och blev förälskad i Ove! För denne sure gubbe har ett hjärta av guld trots sitt surmulna sätt. Och han lär sig genom att ta andra människor till sitt hjärta och får till slut träffa sin älskade Sonja - hoppas jag.

 112. En varm bok om en ensam man, men som finner vänner där...
  Lallybroch, 9 oktober 2013

  En varm bok om en ensam man, men som finner vänner där han minst anar! Svårt att säga att boken är rolig, ändå skrattade jag en hel del när jag läste den. Den är egentligen ganska sorglig. Men skrattet är igenkännande....
  Kan varmt rekommendera den!

 113. Tragikomisk bok som var omöjlig att lägga ifrån sig....
  Katarina, 9 oktober 2013

  Tragikomisk bok som var omöjlig att lägga ifrån sig. Skrattar och gråter om vartannat! Helt fantastisk liten berättelse om en i hjärtat underbar man.

 114. Mycket underhållande och samtidigt med en allvarlig...
  Farmor, 8 oktober 2013

  Mycket underhållande och samtidigt med en allvarlig underton. En bra illustration av vilka olika världar vi människor lever i och samtidigt hur vi kan få inblick i dessa om vi vågar och vill.

 115. Otroligt! Finns det verkligen folk som honom? Kanske...
  Yvonne Andersson, 7 oktober 2013

  Otroligt!
  Finns det verkligen folk som honom?
  Kanske kan det vara din nästa granne?
  Rolig, tänkvärd men ändå så precis som man inte vill ha en granne.

 116. Helt suveränt underhållande. Endera stunden fick man...
  Eva Puhakka, 7 oktober 2013

  Helt suveränt underhållande. Endera stunden fick man skratta så tårarna rann, medan man i nästa rördes till tårar. En bok som gick rakt in i ens hjärta.Ville aldrig att den skulle ta slut. Rekommenderar den till alla mina vänner och saknar fortfarande "Ove".........

 117. En av de bästa böcker jag läst! När boken tyvärr var...
  Pia Streger, 4 oktober 2013

  En av de bästa böcker jag läst!
  När boken tyvärr var slut tänkte jag på den i flera veckor efteråt.
  Rekommenderas verkligen!

 118. Vilken man! Högst intressant, visst förstår jag att...
  Anita Hj, 2 oktober 2013

  Vilken man! Högst intressant, visst förstår jag att Sonja fastnade! Ingen dussinmänniska, och ändå kom jag att tänka på flera män i bekantskapskretsen som visar vissa likheter... Och de är också rejäla, lite egensinniga människor, som man inte sätter på plats! Fram för flera Ove-män! Och naturligtvis flera Sonjor, som ser storheten!

 119. Jag blev uttråkad. Språket är torftigt och innehållet...
  Kajsalisa, 2 oktober 2013

  Jag blev uttråkad. Språket är torftigt och innehållet ointressant. Jag lämnar boken till Myrorna utan att ha läst ut den.

 120. Den absolut roligaste bok som jag någonsin läst. Hade...
  Baabo, 1 oktober 2013

  Den absolut roligaste bok som jag någonsin läst. Hade önskat att den aldrig hade tagit slut... Den bjuder på många skratt.
  Läs den!! Och njut...

 121. Den bästa bok jag har läst på länge. Jag skratta ena...
  Charlotte Brindesjö, 28 september 2013

  Den bästa bok jag har läst på länge. Jag skratta ena stunden och nästa stund grät jag. Fick en bra känsla över hur det kan kännas när man blir lämnad ensamme och inte har något jobb att gå till längre.

 122. Underbar och väldigt fin historia om vikten av att...
  Christina, 27 september 2013

  Underbar och väldigt fin historia om vikten av att bara vilja vara en bra människa på sina egna premisser och om hur livet förändras med männsikor omkring dig. Har sällan gråtit så mycket till en bok som jag gjorde till denna!

 123. Boken liknar andra historier (filmer mm) lite för...
  Agneta Cornelius, 26 september 2013

  Boken liknar andra historier (filmer mm) lite för mycket. Det blir därmed förutsägbart hur det i stort sett skall gå.

 124. Den har sina poänger. Man får sig några skratt. Den...
  Margareta (Malin) Lindh, 26 september 2013

  Den har sina poänger. Man får sig några skratt. Den ger också lite tankar kring mänskliga kontakter. Man vill gärna läsa färdigt boken.

 125. En bok som fick mig att skratta högt och även släppa...
  Emmelie , 25 september 2013

  En bok som fick mig att skratta högt och även släppa en tår. En bok man minns och som är värd att läsa!

 126. Lättläst, och småfinurliga roligheter, men det känns...
  Mia, 25 september 2013

  Lättläst, och småfinurliga roligheter, men det känns som om de staplades på varandra. Boken kunde varit 2/3 av vad den nu var. Oförarglig!

 127. En trevlig lättläst bok. En bok om ensamhet och...
  Pandora, 24 september 2013

  En trevlig lättläst bok. En bok om ensamhet och utsatthet som man kan uppleva efter att mist sin livskamrat. Men han hade tur som träffade nya och gamla vänner som hjälpte honom över sorgen. Han kände sig åter behövd av medmänniskor.

 128. En mycket träffsäker och komisk bok som beskriver en...
  Johan Dellstig, 23 september 2013

  En mycket träffsäker och komisk bok som beskriver en typ av man som knappast finns längre.
  Trots att jag skrattar högt flera gånger när jag läser är ju boken både gripande och i grunden tragisk.

 129. Underhållande lättläst. Min man tyckte också att han...
  Anita Falkestam, 20 september 2013

  Underhållande lättläst.
  Min man tyckte också att han kände igen sig i Ove. Många talar också om den så jag förstår att dom flesta tycker den är bra.

 130. Inte så bra som mina förväntningar var. Lite tjatig...
  Lena Birgitta Svensson, 19 september 2013

  Inte så bra som mina förväntningar var. Lite tjatig och trögläst hände inte så mycket eftersom jag är nästan jämngammal med Ove trodde jag att jag skulle tycka boken var bättre blev besviken

 131. Rolig och tänkvärd. Han ville inte leva vidare, pga...
  stina, 18 september 2013

  Rolig och tänkvärd. Han ville inte leva vidare, pga sorg, men det var alltid något som stoppade.
  Han var en surgubbe från början, men blev uppskattad av grannarna och en hustomte till slut.
  Kontentan - det går alltid att ändra beteende.

 132. Otroligt rolig, varm och rörande bok. Läste sakta,...
  Ellen May Vaage, 18 september 2013

  Otroligt rolig, varm och rörande bok. Läste sakta, sakta i slutet för jag ville inte att den skulle ta slut!

 133. Lättläst, drivande, trivsam, rolig, känslofull -...
  Marianne hillhammar, 18 september 2013

  Lättläst, drivande, trivsam, rolig, känslofull - stannar kvar i tankarna med positiv känsla länge. Saknar Ove, trodde inte att jag skulle längta så mycket efter stunderna med boken.

 134. En underbar historia om en man som har ett varmt...
  Irene Hellqvist, 17 september 2013

  En underbar historia om en man som har ett varmt hjärta men framstår som kall och känslolös.
  Samtidigt är han motsatsen till dagens människa som till varje pris vill komma i rampljuset för sina
  gärningar, medan Ove tycker det är självklart att hjälpa både vänner o ovänner i nöd utan att behöva uppmärksammans.

 135. Rolig, varm. Lite sorgsen ibland - underbar bok -...
  MONICA, 15 september 2013

  Rolig, varm. Lite sorgsen ibland - underbar bok - bland de bästa jag läst. Varje gång jag läst en stund och lade undan den så tänkte jag - vilken bra bok!! Ville inte att den skulle ta slut.

 136. En helt otroligt underhållande, lättläst bok! Jag...
  GuggiS, 11 september 2013

  En helt otroligt underhållande, lättläst bok! Jag skrattade och grät om vartannat.
  Högsta betyg till Fredrik som gjorde en tung vecka mycket lättare.

 137. En fantastiskt underhållande bok. Den är spännande,...
  Eivor Olsson, 10 september 2013

  En fantastiskt underhållande bok. Den är spännande, tragisk och varm på en gång. En riktig feelgood-bok. Känner att jag måste köpa även nästa.

 138. Det går att känna igen egenskaper hos mig själv och...
  Mona sjöqvist, 10 september 2013

  Det går att känna igen egenskaper hos mig själv och personer i min närhet.
  Dessutom bra skriven. Ser fram emot nästa av samma författare.

 139. Man tror att man bara ska skratta åt Ove men boken...
  Helena Broström, 9 september 2013

  Man tror att man bara ska skratta åt Ove men boken innehåller så mycket mera så man både skrattar och gråter.

 140. Alla som varit med i en samfällighetsförening har...
  Sofia Allborg, 5 september 2013

  Alla som varit med i en samfällighetsförening har någon gång stött på en "Ove". En paragrafryttare utan skrupler med bestämda åsikter. Trots sin otrevliga personlighet lyckas han ändå finna vänner och visa varma känslor på sitt sätt. Flera gånger kom tårarna hos mig när Oves ibland orättvisa liv och val berättas. Det varma i denna historia är Oves fantastiskt tåliga fru, som hela tiden lugnar och får honom att tänka i andra banor. Sorger blandas med envishet, trofasthet, lycka och tillfredställelse på ett alldeles utmärkt sätt.

 141. Underbart varm, rolig och sorglig bok! Jag skrattade...
  Heffaklumpen , 2 september 2013

  Underbart varm, rolig och sorglig bok! Jag skrattade och grät!! Bilden Av en person isorg blandat med värmen från folk runt som vill hjälpa är så verklig även om denna historia är påhittad.

 142. Det är inte ofta som jag både skrattar och fäller...
  Eva Lövkvist, 2 september 2013

  Det är inte ofta som jag både skrattar och fäller tårar när jag läser en bok, men den här var så mycket huvudet på spiken och samtidigt så känslosam - ja en av de bättre böcker jag läst.

 143. En rolig, allvarlig och kärlekfull skildring av en av...
  GB 62 årig dam, 2 september 2013

  En rolig, allvarlig och kärlekfull skildring av en av dom där gubbarna man har träffat många av. De där självutnämnda ordningsmännen och trafikpoliserna. En njutning

 144. Man skrattar och skrattar! Min kille som aldrig läser...
  Terttu Tolonen, 2 september 2013

  Man skrattar och skrattar! Min kille som aldrig läser böcker tyckte att den var fantastiskt rolig. Jag själv bor i ett område där det faktiskt finns en liknande "Ove". Men samtidigt lite tragisk för i grund och botten finns en anledning till hur Ove är. Mycket tankeväckande och läsvärd bok! 5 +

 145. En bok att känna igen sig i, att avsky och att känna...
  Ebba Louise Stiernswärd, 2 september 2013

  En bok att känna igen sig i, att avsky och att känna empati för. Så många bittra människor som, likt Ove, går runt och muttrar för att de gjort endast det de trodde man skulle gör i livet - inte det man ville göra. Och den gyllene svenska avundsjukan! Glimrande bok!!

 146. Längtar efter Ove varje kväll :) men allt bra har ett...
  Ulrika , 1 september 2013

  Längtar efter Ove varje kväll :) men allt bra har ett slut och nu är jag inne på slutet av boken.

  Jag säger som de flesta säger om boken, man blir tårögd, förbannad, skrattar åt innehållet.

  Tack för en toppenbok!

 147. En fantastisk bok, rolig man skrattar åt det man...
  ingalill horti, 29 augusti 2013

  En fantastisk bok, rolig man skrattar åt det man känner igen från sitt eget liv. Men det blev många tårar på slutet.

 148. Lite klyschigt inledningsvis men tar sig och har en...
  Johan , 27 augusti 2013

  Lite klyschigt inledningsvis men tar sig och har en bra blandning av innehåll och form. Jag är nöjd och kan varmt rekommendera den.

 149. Jag fullkomligen älskade den. Attans att den tog...
  Eva-Lena, 27 augusti 2013

  Jag fullkomligen älskade den. Attans att den tog slut!!!! Vilken härlig bok full av känslor, med fantastiska relationer beskrivna och främst av allt om en man med stort hjärta. Läs den!

 150. Lite trög i starten men sedan blev jag hänförd....
  Julia , 27 augusti 2013

  Lite trög i starten men sedan blev jag hänförd. Fantastisk berättelse som fick mig att tänka dubbelt kring sura gubbarna i kvarteret!

 151. En underbar bok om en ensam man, som blir missförstådd...
  Lempa, 27 augusti 2013

  En underbar bok om en ensam man, som blir missförstådd ibland och ibland älskad.
  Detta är en tragikomisk berättelse om denne man. Köp den, läs den.

 152. Den här boken hade allt! Jag kan varmt rekommendera...
  Hanna, 27 augusti 2013

  Den här boken hade allt! Jag kan varmt rekommendera den. En fin berättelse med underfundighet, humor och tänkvärdheter. Jag gillar't.

 153. En riktigt rolig bok, som kan rekommenderas! Många...
  Lisbeth Ingeborg Hagman, 26 augusti 2013

  En riktigt rolig bok, som kan rekommenderas! Många gamla män känner nog igen sig!
  Författaren kan formulera mänskliga svagheter på ett väldigt roligt sätt.

 154. Rolig,klurig,sorglig.Det finns nog en del "Ovar" ute i...
  Karin Jansson, 22 augusti 2013

  Rolig,klurig,sorglig.Det finns nog en del "Ovar" ute i samhället!! Sträckläste och har verkligen rekommenderat den till mina läsvänner. Hoppas att han fick chans att tjuvkika på sin begravning.

 155. Boken beskriver en mer eller mindre "utdöende" etik,...
  Monica Hammarberg, 22 augusti 2013

  Boken beskriver en mer eller mindre "utdöende" etik, som samtidigt är besvärlig eftersom personerna blir rigida. Ove har ett rättstänkande och en omsorg om medmänniskan som är ovanlig, men det behövs en viss sorts människa som kan öppna de dörrarna. Det är det som är bokens essens, eftersom författaren beskrivit det i så knapphändiga men kristallklara ordalag, Konversationerna med katten är obeskrivligt roliga.

 156. Riktigt bra bok, jag skrattade högt vid några...
  Ulrika , 21 augusti 2013

  Riktigt bra bok, jag skrattade högt vid några tillfällen.
  Du kan liksom inte låta bli att tycka om mannen som heter Ove!

 157. Härlig underhållning med många undertoner - blir inte...
  Glad solstolle, 19 augusti 2013

  Härlig underhållning med många undertoner - blir inte bättre än så här. En klar favorit in på topp 5 över alla böcker jag läst! Rekommenderas starkt!

 158. Först skrattade jag så jag grät. Sedan var det...
  Oves bror, 19 augusti 2013

  Först skrattade jag så jag grät. Sedan var det tvärtom.
  Humoristisk, känslosam, nostalgisk.
  När kommer filmen?
  Tänk om Lars Molin hade kunnat gjort den.

 159. Småskrattade och ville inte att boken tog slut. Drog...
  Marie Gunhild Anne Hallin, 19 augusti 2013

  Småskrattade och ville inte att boken tog slut. Drog ut på det så mycket jag kunde.
  En riktigt bra bok. Redan utlånad till vänner och släkt.
  Läs den.

 160. Efter att ha passerat de första komiska sidorna...
  Anonym, 19 augusti 2013

  Efter att ha passerat de första komiska sidorna upplevde jag resterande som en mycket sorglig bok. Inte vad jag tänkt mig, men ändå en bok som fångade mig till sista sidan.

 161. En av de absolut bästa böcker jag läst. Har nog aldrig...
  Jennie, 19 augusti 2013

  En av de absolut bästa böcker jag läst. Har nog aldrig skrattat så mycket då jag läst en bok. Rekommenderas verkligen!

 162. Fin bok som är rolig med allvarlig botten. Läste den i...
  Milou, 17 augusti 2013

  Fin bok som är rolig med allvarlig botten. Läste den i ett sträck och jag ser fram emot författarens nästa bok!

 163. Läs den gott folk! Det här är en fantastisk bok, jag...
  Mattis, 15 augusti 2013

  Läs den gott folk! Det här är en fantastisk bok, jag skrattade rakt ut, kände igenom mig i många situationer och det kom även en tår i ögat ibland. Den här boken kommer jag länge ha med mig i hjärtat!!!!

 164. I början verkade Ove mycket jobbig. Det tog emot att...
  Viola, 15 augusti 2013

  I början verkade Ove mycket jobbig. Det tog emot att läsa. Han vann mitt hjärta allt mer. Varm bok. Nu har han det bra där han är. Lugn och nöjd.

 165. Genialisk bok som växer för varje lässtund. En bok...
  JB, 15 augusti 2013

  Genialisk bok som växer för varje lässtund.

  En bok som verkligen får en att lära känna huvudpersonerna och bli en del av radhusområdet.
  Jag streckläste denna bok och vidhåller att den är en av sommarens bästa och mest geniala böcker.

  Möjligen är dialogen något enkel och historien tappar "tråden"/tempot vissa kapitel men över hela boken sett 5******

 166. En av de bästa böcker jag har läst! Hiskeligt rolig...
  Cecile, 15 augusti 2013

  En av de bästa böcker jag har läst! Hiskeligt rolig och ändå så otroligt rörande och kärleksfull. Man känner för Ove!

 167. För mig var boken mycket roande, därför att jag käde...
  Roland Tidström, 14 augusti 2013

  För mig var boken mycket roande, därför att jag käde igen mig själv väldigt mycket i besrivningen av Ove, även om det kanske var lite överdrivet ibland. Detta förtog ej nöjet att läsa boken och jag kan komma att tänka på honom ibland i vissa av mina egna situatoner.

 168. Jag skrattade högt flera gånger! Hög...
  Mia , 14 augusti 2013

  Jag skrattade högt flera gånger! Hög igenkänningsfaktor, man känner igen sig själv även om det bär emot att erkänna och en del andra människor man mött genom livet.

 169. En av de bättre böcker jag läst på senaste tid....
  Solnasnackar'n, 14 augusti 2013

  En av de bättre böcker jag läst på senaste tid. Twistad, rolig, ironisk, allvarlig, ja, den spänner över hela spektrat.

 170. En mycket underhållande bok. I början är man...
  Wiveka Norman, 13 augusti 2013

  En mycket underhållande bok. I början är man "vansinnig" på den petige Ove men han
  vinner i längden och får sympati från både läsare och sina grannar i boken.

 171. Mycket lättsam underhållning med ett leende som många...
  Bokläsaren, 13 augusti 2013

  Mycket lättsam underhållning med ett leende som många gånger blev ett skratt!
  Boken är rolig, underhållande, humoristisk men med en allvarlig underton och ett budskap.
  Det finns många Ove i världen. Om man läser boken kan man förstå hur Ove tänker. Då behöver man inte reta sig så mycket på honom. Vilket många gör i det verkliga livet.
  Det är en underbar berättelse om en människas liv.

 172. Rolig, dråplig stundtals. Påminner lite om...
  San, 13 augusti 2013

  Rolig, dråplig stundtals. Påminner lite om "100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann".
  Det finns säkert en Ove i alla bostadsrättsföreningar, man kan delvis känna igen personligheten
  hos Ove.

 173. Lätt att hänga med trots att handlingen skiftar från...
  Widan, 13 augusti 2013

  Lätt att hänga med trots att handlingen skiftar från nu till då och tvärt om, mycket rolig och lättläst bok.

 174. Det var mycket igenkänningsfaktorer och mycket fniss....

  Det var mycket igenkänningsfaktorer och mycket fniss.
  Min man undrade vad jag fnissade åt och när han läste undrade jag hela tiden, vad gjorde Ove nu?
  Jag tror att detta är en bok man kan läsa högt och ha roligt åt tillsammans.

 175. En varm skildring av en trulig, trubbig människa. Den...
  Lena Steffner Starrin, 12 augusti 2013

  En varm skildring av en trulig, trubbig människa. Den gav mig en känsla av förståelse. Hur man med värme, omtanke och kärlek kan lirka med en människa. Ibland var den rolig så jag skrattade högt. Mycket klurigt bildspråk, bara det gav ett leende inombords.

 176. Helt underbar bok!! Bland det bästa jag läst på länge....
  Anwe, 12 augusti 2013

  Helt underbar bok!! Bland det bästa jag läst på länge. En annorlunda, rolig feelgood bok. En måste-bok i sommar eller i höst!

 177. En bok som får alla känslor att vakna till liv. Ove...
  -, 12 augusti 2013

  En bok som får alla känslor att vakna till liv. Ove finns hos oss alla men alla ges inte möjlighet att utmanas genom möte med andra såsom Ove fick. Absolut läsvärd!

 178. Konstigt nog kände både min man och jag igen oss i...
  Janne Pancho, 12 augusti 2013

  Konstigt nog kände både min man och jag igen oss i Ove!!! Många skratt blev det. Mycket rolig och läsvärd.

 179. Smårolig och igenkännande på vissa personer i ens...
  KARINSES, 11 augusti 2013

  Smårolig och igenkännande på vissa personer i ens omgivning, men lite tragisk! Ska bli spännande att se filmen! Men helt klart läsvärd!

 180. En helt underbar liten bok! Kan bara säga LÄS. Tror...
  Agneta H Bylock, 11 augusti 2013

  En helt underbar liten bok! Kan bara säga LÄS. Tror dom flesta har en Ove i sin omgivning, - som kanske behöver dig.....

 181. Jag tycker att En man som heter Ove är en helt...
  Moa, 9 augusti 2013

  Jag tycker att En man som heter Ove är en helt fantastiskt bok. I början tycker man inte om Ove alls, han är ganska osympatisk. Vissa kapitel handlar om nutid och vissa handlar om hur Ove blev den han är. Fantastisk och gripande, jag ville inte lägga ifrån mig boken. Ibland satt jag och skrattade högt för mig själv och ibland började tårarna nästan rulla på mina kinder. Värd att läsa!

 182. Rolig bok som får en till att tänka. Den är en...
  B. S., 9 augusti 2013

  Rolig bok som får en till att tänka.
  Den är en välskriven hyllning till den annorlunda äkta vardagshjältan, och en motvikt mot förbrukningssamhället. Ove värkar vara äldre än sina 59 år, men det går ju inte att få ihop hög ålder med att han är förtidspensionär. I övrigt är berätningen mycket trovärdig.

 183. Underhållande, rolig och ledsam, allt i en salig...
  Marie, 8 augusti 2013

  Underhållande, rolig och ledsam, allt i en salig blandning, man kommer på sig med att sitta och småle för att nästa stund fälla en tår

 184. En bok som verkligen berör! Han tränger ner på djupet...
  Ulf Eriksson, 8 augusti 2013

  En bok som verkligen berör! Han tränger ner på djupet av Ove både på gott och ont, nu vill man verkligen ha en fortsättning av dom galna grannarna.

 185. En helt fantastisk bok! Jag var skeptisk när jag...
  Maria Elinder, 7 augusti 2013

  En helt fantastisk bok! Jag var skeptisk när jag började men efter 50 sidor var jag fast. Jag har både skrattat högt och gråtit till denna bok som jag är ledsen över att ha läst ut och mycket avundsjuk på dem som har den kvar.

 186. Jag skrattade, förundrades och grät tills jag var så...

  Jag skrattade, förundrades och grät tills jag var så täppt att jag knappt kunde andas. En tragikomisk bok och alla kan lära sig något om etik och moral.

 187. Härligt språk. Målande personbeskrivning som ger...
  Karin, 6 augusti 2013

  Härligt språk. Målande personbeskrivning som ger utrymme för många småleenden hos läsaren. Allvarlig underton. Skickligt att hålla ihop en hel historia på detta sätt, lätt att läsaren upplever upprepningar. Fredrik Backman har lyckats.

 188. Bland det bästa jag har läst!! Känsla,värme,humor..ja...
  Nemo, 6 augusti 2013

  Bland det bästa jag har läst!! Känsla,värme,humor..ja allt man kan begära! Har plågat familjen med citat från Ove! I all sin enkelhet gick den rakt in i mitt hjärta,det hade jag inte förväntat mej och jag är en tämligen van läsare! Ser fram emot nästa bok av Fredrik Backman.

 189. Kul bok, om konsekvenserna av att gå emot strömmen och...
  -, 6 augusti 2013

  Kul bok, om konsekvenserna av att gå emot strömmen och om grannar som sätter upp moteld. Verkade först mest underlig, men den är listigt sammansatt och allting blir klart på slutet.

 190. Det är en bok som är skriven på ett tilltalande och...
  Leila (Malmköping), 5 augusti 2013

  Det är en bok som är skriven på ett tilltalande och humoristiskt sätt men ändå är det så allvarligt tema som tas upp i boken. Om en man som inte orkar fortsätta leva utan sin fru som dött.

 191. Det var en mycket rolig bok, men med ganska tragisk...
  Maria, 5 augusti 2013

  Det var en mycket rolig bok, men med ganska tragisk bakgrund. Personerna i boken var intressanta. Jag ska absolut läsa mer av Backman.

 192. Två kvällar skrattade jag så tårarna rann. Sista...
  Nils-Gullmar Nilsson (Kullavik), 5 augusti 2013

  Två kvällar skrattade jag så tårarna rann. Sista kvällen fanns tårarna men inte skrattet.
  En underbar bok med stort igenkännande när man själv är 70+.

 193. En lättläst och rolig tänkvärd och sorglig bok som man...

  En lättläst och rolig tänkvärd och sorglig bok som man kommer in i på en gång, läs den o fundera om det inte finns en Ove på varje gata.

 194. Fantastisk rolig bok. Kom på mig själv att skratta...
  Gefr, 5 augusti 2013

  Fantastisk rolig bok. Kom på mig själv att skratta högt flera gånger. Längtade tills jag fick "lästid".
  Fråga mig inte varför men jag såg Robert Gustavsson framför mig.

 195. En bok skriven på ren spekulation för att sälja bra....
  Anita Guilotte, 1 augusti 2013

  En bok skriven på ren spekulation för att sälja bra. Riktigt usel! Tråkigt språk med många upprepningar och en ytlig psykologi.

 196. Underhållande historia med twist. Även om man...
  Veronica Wikner, 1 augusti 2013

  Underhållande historia med twist. Även om man förmodligen inte stått ut med en sådan tråkmåns till granne så tilltalas man trots det av Oves omedvetna humoristiska karaktär.

 197. En både rolig och sorglig bok om en riktig surgubbe...
  Camilla , 31 juli 2013

  En både rolig och sorglig bok om en riktig surgubbe som innerst inne är en snäll, ensam man med ett väldigt gott hjärta!
  Läs den!!

 198. Underhållande, tänkvärd nära till både skratt och...
  lena göransson, 31 juli 2013

  Underhållande, tänkvärd nära till både skratt och tårar. Boken berör på ett oväntat sätt. Har redan förbokat författarens nästa bok.

 199. En man som heter Ove är en lite tråkig korrekt man som...
  bokMalin, 30 juli 2013

  En man som heter Ove är en lite tråkig korrekt man som målmedvetet fokuserar på sitt slutmål, men vägen är inte rak. Ove snubblar hela tiden på självpåtagna skyldigheter mot sin omvärld. Igenkänningsfaktor med skruv!!

 200. Jag är väldigt ledsen för att jag har läst denna...
  Bokrotad (Stockholm), 30 juli 2013

  Jag är väldigt ledsen för att jag har läst denna bok...för nu har jag inte den upplevelsen kvar!
  Undrar hur det känns att tillverka något så bra. Är mycket mycket avundsjuk på Fredrik Backman som kan det! Kattens agerande var på pricken, så är de ju!
  Kan bara hoppas att Herr Backman skriver och skriver och skriver och...

 201. Handlar om en man, Ove 59 år, fåordig, kantig och...
  Annci57, 26 juli 2013

  Handlar om en man, Ove 59 år, fåordig, kantig och vresig och mest av allt, trött på livet. Kan låta som tungt och ledsamt, men är både en underhållande och tänkvärd historia. Tom riktigt rolig på sina ställen. Gillar den verkligen!

 202. Började lite tveksamt, men tog sig bra mot slutet....
  Göran Hellström, 24 juli 2013

  Började lite tveksamt, men tog sig bra mot slutet. Backman kommer nog bli värd att följa... Kan man få 'En man som heter Thomas' nästa gång?

 203. Trevlig bok som många nog kan känna igen sig i. Alla...
  Bertil Ouchterlony, 24 juli 2013

  Trevlig bok som många nog kan känna igen sig i. Alla fördommar kommer på skam när Ove sparkas igång av den nya grannen. Genast börjar nya känslor gro hos den strukturerade kontrollfreaken.

 204. En fantastisk bok om en kärv, vresig man som visar sig...
  Ewa , 23 juli 2013

  En fantastisk bok om en kärv, vresig man som visar sig ha ett hjärta av guld! När jag läste den så var det skratt men också nära till tårar.Jag tror att alla som läser boken känner igen någon Ove i sin omgivning! Tack Fredrik Backman för en härlig bok.

 205. Rolig, man kan inte låta bli att gilla Ove, med hans...
  Falk, 23 juli 2013

  Rolig, man kan inte låta bli att gilla Ove, med hans tjurighet och egenheter. Sorglig, rolig, igenkänningsfaktor för många tror jag.

 206. Den bästa boken jag läst på länge! Den är rolig,...
  Cecilia, 22 juli 2013

  Den bästa boken jag läst på länge! Den är rolig, rörande och tankeväckande. Jag både grät och skrattade. Historien vävs ihop på ett underbart sätt och boken håller rakt igenom. En måstebok!!

 207. Har inte hunnit läsa den ännu - gav bort den i present...
  Britt , 22 juli 2013

  Har inte hunnit läsa den ännu - gav bort den i present och den personen tyckte boken var tankeväckande, lättläst och rekommenderade den vidare.

 208. Det var med saknad jag lämnade boken på sista sidan....
  Carina Hedlund, 20 juli 2013

  Det var med saknad jag lämnade boken på sista sidan. Ett varmt tack Fredrik Backman för att jag fick möta Ove.

 209. Fantastisk bok som beskriver en mycket principfast man...
  Elisabeth Harre, 20 juli 2013

  Fantastisk bok som beskriver en mycket principfast man som har svårt att visa känslor. Mycket underhållande läsning. Bjöd på många skratt, men även tårar. Handlar om Oves sorg efter sin frus bortgång. Beskriver också på ett mycket igenkännande sätt Ove och hans grannar i en bostadsrättsförening. Boken har myntat ett nytt uttryck hos mig. "Nu blir jag en Ove" det vill säga lite arg och irriterad över något jag tycker är principiellt fel.

 210. En otroligt välskriven bok med mycket skratt och även...
  Ulrika Axelson, 18 juli 2013

  En otroligt välskriven bok med mycket skratt och även en del gråt.
  Mycket tänkvärd! Ska bli spännande att läsa hans nästa bok.

 211. Den roligaste bok jag läst på många år. Underbar...
  Ulla Birgitta Berg, 18 juli 2013

  Den roligaste bok jag läst på många år. Underbar humor, fint språk och genom hela boken en väldigt speciell ömhet. Högsta betyg!

 212. En mycket rolig och trevlig bok samtidigt som den får...
  Ulrika Passmark, 17 juli 2013

  En mycket rolig och trevlig bok samtidigt som den får en att tänka till på livet, den berörde mig på många sätt. Rekommenderar verkligen boken.

 213. Jag tycke boken var helt underbar jag skrattade högt...

  Jag tycke boken var helt underbar jag skrattade högt för mig själv. Min man läste den också det var så roligt att se hur han satt och skrattade för sig själv. Ibland var jag tvungen att läsa högt då jag var i Spanien tillsammans med vänner den var så otroligt dråplig ibland. Ibland när min man blir lite för lik Ove säger jag till honom nu får du lugna ned dig Ove. En toppen bok fem stjärnor.

 214. Underbar bok som gav alla känslor från skratt till...

  Underbar bok som gav alla känslor från skratt till tårar. Välskriven ser fram emot nästa i septemper. Lättläst och underhållande.

 215. Ove - en man att lära sig tycka om. Han börjar lite...
  Agneta Magnor, 15 juli 2013

  Ove - en man att lära sig tycka om. Han börjar lite osympatiskt men när man lär känna honom och hans bakgrund blir han en riktig hjälte. En bok att läsa om.

 216. En bok där man både får skratta och tänka efter hur...
  Gull-Britt Nilsson, 13 juli 2013

  En bok där man både får skratta och tänka efter hur olika vi människor är. Det finns säkert fler som Ove.

 217. Toppenbok! Första halvan kände jag mig sur på Ove, men...
  Bibbi Whittle, 12 juli 2013

  Toppenbok! Första halvan kände jag mig sur på Ove, men upptäckte att han har ett hjärta av guld. Både skratt och tårar.

 218. Verkligen kul & annorlunda. Många situationer man kan...
  allgott, 12 juli 2013

  Verkligen kul & annorlunda. Många situationer man kan känna igen även om vissa är liiiiiiite överdrivna. Rekommenderas för dig som vill ha en kul o tänkvärd läsupplevelse.

 219. Backman skriver i sin vanliga stil. Det är...
  jesper folkeson, 10 juli 2013

  Backman skriver i sin vanliga stil. Det är humoristiskt, gripande, sentimentalt och charmerande. Läsare av bloggen blir definitivt inte besvikna.

 220. Jag hade förväntat mig en helt annan bok. Den här var...
  Carolina, 5 juli 2013

  Jag hade förväntat mig en helt annan bok. Den här var både tråkig och långsam i sina poänger. Besviken på både handlingen och språket.

 221. Fantastisk! Läste ut den för en vecka sedan, men är...

  Fantastisk! Läste ut den för en vecka sedan, men är fortfarande kvar i den! Både rolig och tänkvärd. Ser redan fram emot nästa bok av samma författare.

 222. En underhållande bok om ett livsleda. Man ler...
  Ralph Arnestig, 4 juli 2013

  En underhållande bok om ett livsleda. Man ler igenkännande åt den träffsäkerhet som präglar författaren åt hans sätt att spegla en människotyp som finns i alla bostadsområden.

 223. Tycker om språket, humorn och den underliggande...
  Leif Johansson, 4 juli 2013

  Tycker om språket, humorn och den underliggande svärtan! En klassens ordningsvakt som bär på
  mycket känslor som hålls tillbaka i det längsta.

 224. En rolig, varm (och med viss djup underton) bok som är...
  John Nilsson, 3 juli 2013

  En rolig, varm (och med viss djup underton) bok som är lätt att läsa och ta sig till. Kul med vissa historiska referenser som har sitt värde, och även de moralfrågor som kan diskuteras.

 225. Årets må-bra och mys-bok! Jag kanske inte...
  /Susann, 19 juni 2013

  Årets må-bra och mys-bok!
  Jag kanske inte gapskrattade men hade nog ett fånigt leende på läpparna under tiden jag läste. Stor igenkänningskvot, antingen om ni är i +medelåldern eller har föräldrar eller mor/far-föräldrar så kommer ni att hitta denna gubbe i er närhet. Gillar!

 226. En lättläst, humoristisk, varm och ömsint historia om...
  Carin Wesslen Ståhl, 17 juni 2013

  En lättläst, humoristisk, varm och ömsint historia om en 59-årig trulgubbe. Mycket trevligare än det låter. Boken rekommenderas varmt. Riktig sommarläsning

 227. Underhållande och rolig bok om en man som i början...
  Karin Selin, 13 juni 2013

  Underhållande och rolig bok om en man som i början verkar osympatisk o vrång men efter hand när man lär känna honom växer sympatin

 228. Boken är underhållande och leder till många skratt....
  Gun Asplind, 13 juni 2013

  Boken är underhållande och leder till många skratt. Ove är en mycket speciell person med egna åsikter. Skildringen mellan honom och hustrun är mycket fin.

 229. En rolig och underhållande bok med en kärna av...
  Agneta Lindwall, 13 juni 2013

  En rolig och underhållande bok med en kärna av mänsklighet, värme och medkänsla.
  Mycket läsvärd och billig i pocketform. Läser gärna mer av Fredrik Backman.

 230. Har läst halva boken och den är verkligen rolig och...
  Louise Åkerberg, 12 juni 2013

  Har läst halva boken och den är verkligen rolig och säkert kommer hur många som helst att känna igen sig med Ove

Visa alla 230 recensioner

Fler böcker av Fredrik Backman