Min europeiska familj : de senaste 54 000 åren (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
485
Utgivningsdatum
2017-02-14
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Månpocket
Medarbetare
Eva Lindeberg Design (form)
Dimensioner
179 x 110 x 28 mm
Vikt
240 g
SAB
Ueaa
ISBN
9789175036168
Min europeiska familj : de senaste 54 000 åren (pocket)

Min europeiska familj : de senaste 54 000 åren

(72 röster)  |  Läs 13 recensioner
Pocket Svenska, 2017-02-14
69
 • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Vetenskapsjournalisten Karin Bojs bestämde sig för att släktforska på djupet och låta DNA-trådarna knyta ihop henne själv med forntidens människor. Hon läste studier, intervjuade forskare och reste i ett tiotal länder för att följa spåren bakåt.

Sedan 1980-talet har DNA-tekniken genomgått en enastående utveckling. Den har revolutionerat såväl kriminalteknikers arbete som biologisk och medicinsk forskning, och har på senare år börjat bidra till ny kunskap inom arkeologi och historia. Till och med släktforskande privatpersoner har börjat använda DNA som verktyg. Med hjälp av små variationer i DNA-sekvensen går det numera att hitta kusiner, sysslingar och bryllingar, och även släktingar som levde för mycket länge sedan - under den senaste istiden och ännu längre tillbaka.

Resultatet av Karin Bojs arbete blev en bok om hennes ursprung och hennes familj. Men också om oss andra. Vi är ju släkt. Någonstans, någon gång levde vår senaste gemensamma förmoder och förfader. DNA-trådarna knyter ihop oss alla. Karin Bojs tilldelades Augustpriset 2015 för Min europeiska familj.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Min europeiska familj : de senaste 54 000 åren
 2. +
 3. Fågel, fisk och folk - Från beteendeekologins forskningsfält

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fågel, fisk och folk - Från beteendeekologins f... av Staffan Ulfstrand (häftad).

Köp båda 2 för 189 kr

Kundrecensioner

Det finns 13 recensioner av Min europeiska familj : de senaste 54 000 åren. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Fascinerande
  Mona Logård, 17 maj 2021

  Det var mycket lärorikt att läsa denna bok! Ett stort forskningsprojekt ligger bakom denna fascinerande bok. Läs och lär dig mycket om människans förflyttning över jorden.

 2. Intressant

  Så spännande att på ett lättläst sätt läsa om utvecklingen i Europa. Intressant med den andra boken i serien också

 3. Ögonöppnare!
  Barbro Ollen, 21 september 2018

  Den gav mig svindlande nya perspektiv.Karin Bojs kan beskriva fakta både begripligt och roligt.Nu har hon väckt min nyfikenhet på framtida dna-forskning.

 4. Min europeiska familj....
  Är inte rädd, 2 juli 2018

  Välskrivet, många intressanta vinklar. Detta är bara början på DNA forskningen. Har märkt att många blandar ihop dna resultat de får med nutid och tiden för kanske 50000 år sedan. Man måste hela tiden hålla i minnet att de resultat man får gäller inte bara dig, utan många släkter bakåt i tiden, att ditt utseende, ditt namn betyder inget i detta sammanhang.

 5. Överflödig text, svårbegripliga figurer

  Mycket av texten skulle kunna redigeras bort, medan mycket arbete borde ha lagts på att begripliggöra diagrammen. Boken tyvärr en besvikelse!

 6. Mycket info
  My, 11 april 2018

  Intressant och läsvärd bok. Kräver dock att man har tid och ork att gå in i den helhjärtat ett tag. Lärde mig massor.

 7. Superintressant
  Eva , 28 mars 2018

  Jättekul att läsa och gav mersmak angående DNA-forskning. Inspirerade mig till ett besök på Cave de Pont d'Arc där man byggt en häftig replik av en "katedral" som är 36.000 år gammal.

 8. Läsupplevelse!!
  Björn Ramström, 21 december 2017

  En aha upplevelse ,när och om och varför vi kom till Europa Vi som gillar släktforskning tycker det är intressant att man genom DNA teknik kan få reda på var släkten kommer ifrån långt långt bak i tiden.
  Karin Bojs har gjort en fantastisk resarch med intervjuer av forskare och läst en massa avhandlingar som hon har översatt till en lättläst svenska. Rekommenderar den på det bestämdaste till alla. Bara en sådan sak
  att neandertalarna var ljushyade och hade rakt hår , medan den modern... Läs hela recensionen

 9. Mkt intressant och allmänbildande
  John Agebrand, 19 oktober 2017

  Författaren ger en lättförståelig, men samtidigt djupgående bild av hur DNA-analyser har förändrat vårt sätt att se på den moderna mänsklighetens historia.

 10. DNA
  Ann Andersson, 18 juli 2017

  Trodde inte i min vildaste fantasi, att jag skulle sluka en sådan bok, men det gjorde jag.
  Rekommenderas varmt till alla släktforskare, som topsat sig.
  Jag fick en helt annan syn på arkeologiska fynd. Slanten föll ner, kan man säga...

 11. Historisk exposé
  Björn Pilström, 2 april 2017

  Om man någonsin undrat varifrån vi kommer, var vår historia och kultur har sitt ursprung och vilka vi egentligen är släkt med, då ska man läsa den här boken! Karin Bojs gör en fantastisk resa genom Europa där hon besöker olika historiska platser, pratar med olika arkeologer och andra forskare om vad deras fynd egentligen visar och beskriver hur Europa befolkats i omgångar, allt detta baserat på modern DNA-teknik. Boken är dessutom ett skolexempel på källkritik i praktiken där Bojs gång på gån... Läs hela recensionen

 12. Innehåll som fängslar mig
  Olle Dahlenborg, 8 mars 2017

  Har ej läst boken ännu, blir troligtvis tidigast efter 1 maj. Innehållet har alltid lockat mig! Kommer att läsa motsvarande bok om Sverige också, men senare.

 13. Russinen i DNA-kakan
  Kenneth Pettersson, 1 mars 2017

  Mycket trovärdig genom alla hänvisningar, men ändå lättläst och eggande tack vare det klara och lättförståeliga språket. Russinen i DNA-kakan!

Visa alla 13 recensioner

Fler böcker av Karin Bojs