En droppe midnatt (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
309
Utgivningsdatum
2017-05-03
Förlag
Månpocket
Illustratör/Fotograf
Jesper Waldersten
Dimensioner
182 x 110 x 18 mm
Vikt
160 g
SAB
Ijz Diakité, Jason,Ijz Timbuktu
ISBN
9789175036540

En droppe midnatt

(72 röster)  |  Läs 4 recensioner
Pocket,  Svenska, 2017-05-03
89
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor


En berättelse om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörighet"31 år senare sitter jag i mammas lägenhet på Östra Torn i Lund och minns klasskamraternas glåpord som gjorde det omöjligt för mig att undfly sanningen att min hudfärg var avgörande för hur världen skulle bemöta mej. Jag minns min irrande, envisa jakt efter en mindre splittrad identitet. Jag söker fortfarande platsen där jag hör hemma. En plats där jag inte är mitt emellan. Där jag inte behöver påminnas om mitt hälftenskap. Jag har under så lång tid varken känt mej svensk eller amerikansk, vit eller svart.
Jag vet inte om jag kan leva med tanken på att hem bara ska finnas inom mej och aldrig få bli en fysisk plats...

Jag tar fram farfar Silas gamla beiga rock där den hänger längst in i garderoben. Det enda jag förutom några vaga minnen har från honom.
Det är så många frågor jag skulle vilja ställa farfar. Den enkle kyparen som i alla fall alltid hade blanka skor. Han som lämnade den fattiga Södern 1920 i hopp om ett bättre liv i Harlem. Samma Harlem som pappa lämnade 1968 i hopp om ett bättre liv i Lund.
Varken mamma eller pappa minns att dom någonsin hade ett samtal med honom om hans liv, hans strävan, hans drömmar, hans sorger eller passionerade stunder.
Jag knyter den gröna slipsen runt halsen, tar på mig farfars slitna trenchcoat, mina nyputsade bruna läderskor och går ut."

I sökandet efter sina rötter gräver Jason "Timbuktu" Diakité i en familjehistoria från slaveriets USA till folkhemmets Sverige. En droppe midnatt är en gripande berättelse om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörighet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. En droppe midnatt
 2. +
 3. Hej jag har CP!

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hej jag har CP! av Jenny Larsson, Emma Barrstrand (kartonnage).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av En droppe midnatt. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Rasism
  Liselott Åström (Umeå), 24 september 2017

  En engagerande och tillbakablickande resa i författarens och hans familjs livsöden, som blir både personlig och allmängiltig. En läsvärd bok som berör på djupet.

 2. Läsvärd! Tänkvärd!
  Lena i Lund, 14 september 2017

  Mkt välskriven bok där Jason söker sina rötter o förmedlar sina tankar på ett tydligt och tänkvärt sätt. Den hänger kvar även efteråt!

 3. En bra beskrivning av USA
  Roland Mårtensson, 21 juli 2017

  Boken var till stor del skriven på engelska! utan översättning!
  Mycket irriterande och hänsynslöst.
  Synd på en så bra historia.

 4. Sökandet efter en identitet
  Gunilla Löf, 10 juli 2017

  Underbar personlig skildring av sökandet efter en identitet, svart eller vit. Inser att detta sökande pågår i alla samhällsklasser, hudfärger och sexuella läggningar. Denna längtan som många barn och unga känner efter att höra hemma någonstans tenderar vuxenvärlden att inte riktigt ta på allvar. Boken är även en historisk skildring över ett USA som jag trodde inte längre existerade men som jag tyvärr insett lever kvar. De små styckena med utdrag ur sångtexter ger ett extra djup till övrig tex... Läs hela recensionen

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Jason Timbuktu Diakité

 • Har du fel?

  Jason Timbuktu Diakité, Matilda Westerman

  Vi lever i en tid när fakta ifrågasätts och ibland ersätts av "alternativa fakta" - men vad är det ens? Vuxna och barn slänger sig med ord som hotar, kränker och gör andra människor ledsna - men varför? Vi umgås på sociala medier och får...

 • Du har rätt!

  Jason Timbuktu Diakité, Matilda Westerman

  Det här är en handbok att ha med sig i fickan, om de livsviktiga rättigheter som alla under 18 år har enligt Barnkonventionen. Boken innehåller gripande berättelser, konkreta råd och frågeställningar som på olika sätt belyser värdet av att behandl...