Silvervägen (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
295
Utgivningsdatum
2018-11-26
Utmärkelser
Bästa svenska kriminalroman
Förlag
Månpocket
Medarbetare
Sokcic, Miroslav (form)
Dimensioner
178 x 110 x 18 mm
Vikt
170 g
SAB
Hc
ISBN
9789175038919
Silvervägen (pocket)

Silvervägen

(262 röster)  |  Läs 21 recensioner
Pocket,  Svenska, 2018-11-26
89
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor

Årets bästa svenska kriminalroman 2018! Svenska Deckarakademin ger priset till Stina Jackson för hennes debutroman Silvervägen, med motiveringen "Mörkt och hypnotiskt om marginella existenser i ett stämningsfullt Norrland".

Sedan tre år tillbringar Lelle de ljusa sommarnätterna med att köra bil. Han kör utmed väg 95 som skär genom landet från Skellefteå i nordvästlig riktning förbi Arvidsjaur, Arjeplog och mynnar vid norska gränsen, den väg som kallas Silvervägen. För tre år sedan försvann hans sjuttonåriga dotter spårlöst och hennes försvinnande gnager sönder Lelle inifrån.Till den lilla orten Glimmersträsk anländer Meja och hennes mamma. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. Medan höstens mörker närmar sig knyts Lelles och Mejas öden ihop och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade.Silvervägen är en stämningsfull och berörande psykologisk spänningsroman. Med den lilla orten som fond, där alla känner alla, utvecklar sig ett drama om att aldrig ge upp, om att orka vara stark när det är som mörkast.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Silvervägen
 2. +
 3. Skred

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skred av Sara Strömberg (pocket).

Köp båda 2 för 168 kr

Kundrecensioner

Det finns 21 recensioner av Silvervägen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Otroligt bra!
  Bokhyllaniskuggan, 28 februari 2023

  ❥ Recension: Åh, den här boken rymmer så mycket. Mörker, ljus, sorg, kärlek, längtan, desperation, rädsla, förtrolighet. Jag fullkomligt sögs in i berättelsen med dess otroliga miljöbeskrivningar, gestaltningar, avskalade dialoger och lågmälda ton.

  Stina Jackson väckte många olika känslor till liv i mig och jag kände det som att jag befann mig där, i Norrlands skogar, tillsammans med Lelle och Meja. Början av boken är av det långsamma slaget och det gjorde mig först lite rastl... Läs hela recensionen

 2. Mörk historia
  Chana, 28 juli 2022

  En dyster, mörk och stundvis klaustrofobisk känsla ligger över hela berättelsen. Deprimerande, men man vill ändå läsa till slutet och få svar på vad som hände....

 3. Skickligt men klyschigt
  Fredrik, 16 juli 2022

  Självständighet framställs som isolering. Sanningssökande likställs med paranoia. Allt förvrids så att det framstår konstigt. Starka män är farliga. Trasiga män som bryter ihop är goda. Polisen i Sverige gör nog trots allt sitt jobb. Den svenska statsindividualismen är lösningen på allt. Den som preppar för krig är knäpp. Podcasts från USA är falska nyheter, i alla fall de som pratar den nya världsordningen.

  Älskar norrlandsmiljöerna, oerhört spännande skrivet, bra bildspråk som dock... Läs hela recensionen

 4. Håller inte för hypen
  Fabbe, 29 oktober 2021

  Nåja, det här var inte speciellt bra. Platta karaktärer och en premiss och upplägg som skrivet och påhittat av en tonåring. Nej det finns mycket bättre och välskrivna böcker.

 5. Kommentar
  Sommarpocket, 14 augusti 2021

  Med de rescensionerna förväntade jag mig en betydligt mer spännande och fängslande bok. Den var dock lätt att hålla i i solstolen och har en inbjudande framsida.

 6. Silvervägen Högsta poäng från mej!!!
  Gun Engdahl, 11 februari 2021

  Jag o min man fullkomligt älskar boken om Norrland: Har bott däruppe i omgångar! Hoppas det kommer fler böcker med denna författare. Så spännande! MVH Gun Engdahl

 7. Norrländskt lugn med vackert språk
  Rebecka Nyman @_enbokiveckan_ (Mariefred), 1 februari 2021

  En något långsam spänningsroman men med ett underbart språk och vackra miljöbeskrivningar. Efter läsningen kände jag att det långsammare tempot egentligen passar väldigt bra då den utspelar sig i Norrland där livet upplevs lugnare. Det gör att tempo och plats samspelar fint med varandra. Jag upplever att den handlar mer om känslor och relationer än om faktiska händelser. Det som saknades för mig var det mystiska och oförväntade. Jag blev inte förvånad och allt slutade näst intill precis som j... Läs hela recensionen

 8. Fantastisk
  Gabriella Schertell, 9 november 2020

  Beskrivande och detaljerade miljöer av både platser och karaktärer. Kommer definitivt läsa fler böcker av henne. En ny toppenförfattare att rekommendera.

 9. Fin och otäck skildring av Norrland
  Niki, 28 september 2020

  En strålande debut med ett medryckande och bra språk. Snabbläst trots alla dessa nätters letande efter den försvunna dottern. En fantastisk skildring av ljuset, naturen och de ensamma och vilsna människorna. En stark psykologisk spänning då man känner att ensamheten kan vara bättre än gemenskapen och skogen tryggare än hus man inte kan lämna.

 10. Tröttsam
  AnneMarie, 15 september 2020

  Den här boken var tröttsam och jobbig att läsa för ensidig och inget händer förrrän i slutet av boken. Kan inte förstå att den fått pris.

 11. Väldigt stark debut
  Buffalo Bengt , 27 juni 2020

  Silvervägen är en oerhört bra debut med karaktärer man bryr sej om från första sidan de nämns. Bokens svaghet, och det som ligger till grund för att inte nå toppbetyg, är att slutet blir alltför uppenbart ganska tidigt samtidigt som vissa karaktärer inte riktigt får ett ordentligt avslut - detta trots att de haft central och drivande roll under början av boken.

 12. Smörja
  Morse, 1 juni 2020

  Rena rama smörjan. Språkligt, intrigmässigt fullständigt nonsens. Påhittad dravel utan relevans. Att denna bok tokhyllats säger en hel del om en deckargenre i fritt fall

 13. Spännande så in i norden!
  Lollos bokhörna, 10 februari 2020

  Den här boken vann årets bok och jag känner mig sist på bollen att läsa den. Jag har hört mycket bra om den, men även åsikter som varit lite mer ljumma.

  Så vad tycker jag? Jag stämmer in i hyllningskören, tyckte boken var gripande, bra, spännande och väl värd sin årets bok-titel. Jag har svårt att släppa boken när jag hade börjat läsa.
  Mitt mammahjärta blöder för Lelle som letar efter sin dotter som varit försvunnen i tre år. Han kan inte slappna av eller släppa letandet förrän h... Läs hela recensionen

 14. Spännande du milde!
  Ninna, 2 augusti 2019

  En oerhört lättläst och spännande roman av hög kvalité. Bra skrivet och jag gillade att det växlade mellan personerna i berättelsen och inte för många att hålla reda på. Sorglig och spännande. Rekommenderas starkt!

 15. En av de bättre böckerna...
  Lenze, 27 februari 2019

  ...på ett tag, originalitet och egen stil som 1792, skapat en egen värld med sitt språk.
  Hoppas på mera med karaktär, som inte "försvinner" på en gång.

 16. Välskriven och trovärdig
  MKardell, 21 februari 2019

  Spännande bok om en försvunnen dotter. Boken är trovärdig och lättläst. Man kan leva sig in i huvudpersonens vånda. Kan rekommenderas.

 17. Mångbottnad berättelse
  -, 26 januari 2019

  Silvervägen är en roman som rymmer alla mänskliga känslor och beteenden och hur de påverkar medmänniskor i alla åldrar. En gripande och engagerande roman som jag läst, läst om och kommer att läsa igen för att verkligen förstå och inse hur lika och olika vi människor är.

 18. Mycket bra debutbok
  NisseH, 23 januari 2019

  Det var en mycket bra debutbok av Stina Jackson. Den var en bladvändare! Man ser verkligen fram mot nästa bok. Hoppas den kommer snart.

 19. Tragisk historia
  Lisa2019, 21 januari 2019

  Gillar normalt inte deckare men den här boken ingick i min bokklubb. Den är sorglig och otäck, bitvis riktigt spännande. Oväntad upplösning, läsvärd!

 20. Spänning i norrlandsmiljö
  karin andersson, 11 januari 2019

  Boken var spännande och välskriven och är man norrlänning så är man inne i bokens miljö på nolltid. Karaktärerna känns levande och miljöerna tillräckligt beskrivna för att man ska få en bild. En lyckad debut och längtar redan till nästa bok som jag hoppas utspelar sig i samma område. Rekommenderas!

 21. Måste läsas!
  Lisa, 9 januari 2019

  Skriver med en mycket speciell känsla, som sätter igång för mig viktiga reflektioner
  Samtidigt en spännande bok, som är svår att lägga ifrån sig.
  Boken fanns kvar i bakhuvudet fastän den var utläst.

Visa alla 21 recensioner

Fler böcker av Stina Jackson