Balkans historia : Jugoslaviens uppgång och fall (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
318
Utgivningsdatum
2013-12-18
Upplaga
1
Förlag
Historiska Media
Medarbetare
Lönegård, Petter (form)
Dimensioner
178 x 110 x 20 mm
Vikt
178 g
SAB
Kn,949.6
ISBN
9789175451008
Balkans historia : Jugoslaviens uppgång och fall (pocket)

Balkans historia : Jugoslaviens uppgång och fall

(18 röster)  |  Läs 4 recensioner
Pocket,  Svenska, 2013-12-18
79

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
»Resic behärskar Balkans historia och kulturer suveränt. Hans skildring är balanserad, hans analys mycket övertygande och nyansrikedomen närmast överväldigande.«Sydsvenskan

»Balkan made easy är en logisk omöjlighet, men Sanimir Resic har [?] givit oss en ovanligt klar bild av det dramatiska och förvirrande skeende som lett fram till dagens läge.« Jönköpings-Posten

År 1991 utbröt krig i det forna Jugoslavien. Journalister och universitetsfolk, politiker och statsmän, men även en oförstående och oroad allmänhet, noterade med stor förvåning att en brutal konflikt faktiskt ägde rum i Europa efter kalla krigets slut.

Detta är en unik skildring av Balkans historia som på ett grundligt, balanserat och begripligt vis behandlar områdets komplexa förflutna. Författaren Sanimir Resic tar avstamp i antiken och slutar 1991, med Jugoslaviens kollaps och Sloveniens och Kroatiens självständighetsförklaringar. Han förklarar hur Jugoslavien skapades och slutligen gick under.

Författaren beskriver händelser, processer och personer som varit tongivande under historien. Han går igenom de historiska slitningarna mellan folkgrupper, som man i de nutida konflikterna fortfarande hänvisar till. Sanimir Resic är lektor på Institutionen för Öst- och Centraleuropastudier vid Lunds universitet. Han är född i Kroatien, och har en italiensk-kroatisk mor och en bosnisk far.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Balkans historia : Jugoslaviens uppgång och fall
 2. +
 3. Marionetterna : en berättelse om världen som politisk teater

De som köpt den här boken har ofta också köpt Marionetterna : en berättelse om världen som po... av Ingrid Carlberg (inbunden).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Balkans historia : Jugoslaviens uppgång och fall. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Otroligt mycket fakta, men svårläst
  Monica Hammarberg (Solna), 3 november 2020

  Ämnet känns oändligt när man läser boken och man förstår hur omöjligt det har varit att skapa ett enat Balkan. Språk, religion, etnicitet, inblandning från utomstående har under århundradena splittrat området. Författaren har en oerhörd kunskap om Balkan och beskriver skeendena i detalj: så detaljerat att man måste läsa boken i mycket små avsnitt för att kunna smälta innehållet

 2. Inte bra
  Hans Nilsson, 12 juli 2020

  Författaren är påläst men bokens främsta syfte verkar vara att förminska och ursäkta osmanernas övergrepp och slavliknande behandling av den icke muslimska befolkningen.. Ordval och ursäktsförklaringar blir riktigt pinsamma stundtals.

 3. Mycket bra
  Bengt Agnar Eklund, 23 augusti 2017

  Ökar förståelsen för Balkans historia och dessutom vilka krav som ställs på ett multikulturellt samhälle och vilka problem FN måste hantera i en global värld. Läsaren får även in inblick i religionens betydelse för utvecklingen i ett av Europas minst utvecklade hörn

 4. Sanimir je car! /Sanimir är kung!
  Haris, 14 augusti 2017

  Väldigt bra bok om Balkans och forna Jugoslaviens historia. Jag är själv från Balkan och är väldigt intresserad av historia. Har en hel del böcker som behandlar just Balkan i synnerhet ex Jugoslavien och den här boken ger mig mycket nya info om saker, händelser och människor, som jag inte hittar i de andra böckerna jag har. Man kan gämföra böcker och skapa en mer realistisk bild om Balkan, ex Jugoslavien och dess historia.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Sanimir Resic