Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
304
Utgivningsdatum
2014-06-04
Förlag
Hoi Förlag AB
Medarbetare
Ejheden, Sofia (red.) / Alfred, Göran (form)
Dimensioner
220 x 160 x 20 mm
Vikt
560 g
SAB
Doef
ISBN
9789175579337
Omgiven av idioter : hur man förstår dem som inte går att förstå (häftad)

Omgiven av idioter : hur man förstår dem som inte går att förstå

(189 röster)  |  Läs 27 recensioner
Häftad Svenska, 2014-06-04
239
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Har du någon gång försökt resonera med din partner och ingenting gick som du tänkt dig? Eller i förvirring lämnat ett möte med känslan att du inte begrep dig på de övriga i rummet? Och värst av allt: vissa verkar aldrig förstå vad du säger - hur tydlig du än är. Visst är det ett mysterium?

Välkommen till en rad uppfriskande aha-upplevelser - möjligen även en eller annan åh nej-upplevelse - och med lite flyt är det inte du som är idioten. Efter att ha läst den här boken kommer du att förstå vad din omgivning egentligen vill säga dig. Jag garanterar att du radikalt kommer att minska mängden idioter i din omgivning, hälsar Thomas Erikson.

Omgiven av idioter beskriver konkret och underhållande en av världens mest spridda metoder för att sortera olikheterna inom mänsklig kommunikation. Den är ett hjälpmedel att förstå de viktigaste skillnaderna mellan olika kommunikations stilar. Den visar på en av de vanligaste orsakerna till konflikter i vardagen - dålig kommunikation. Och den ger dig som läsare svaret på frågan: vad gör jag åt det? Efter att ha läst boken kommer ingenting att se ut som förr.

Thomas Erikson är expert på beteenden, coach, föreläsare, ledarskapstränare och författare. Han driver en konsultverksamhet med fokus på att förändra beteenden inom olika typer av organisationer, och coachar ett antal chefer varje år inom det svenska näringslivet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Omgiven av idioter : hur man förstår dem som inte går att förstå
 2. +
 3. Skärmhjärnan : hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skärmhjärnan : hur en hjärna i osynk med sin ti... av Anders Hansen (inbunden).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Det finns 27 recensioner av Omgiven av idioter : hur man förstår dem som inte går att förstå. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Nej, nej och åter nej..
  Jonas (Umeå), 29 mars 2020

  Absolut en vilseledande bok. Farligt eftersom många företag fortfarande nu tar detta som vedertagen vetenskap och rekryterar/ bedömer anställda och chefer efter modellen.
  Människan är en komplex varelse. En konsult som bara observerat människor över en längre tid kan inte med en gammal utdömd teori försöka damma av denna och tro att detta kan gälla för mänskligt beteende. Vill ni använda ni er av DISC analyser är det bättre att installera ett roulettebord på jobbet och slumpa fram result... Läs hela recensionen

 2. Trams...
  Ankavanka, 15 januari 2019

  Denna bok gav Thomas Erikson utmärkelsen Årets förvillare 2018 (VoF), med motiveringen att han ...."lyckats vilseleda en stor del av det svenska folket att tro på ren pseudovetenskap och grova psykologiska förenklingar"

 3. Underhållande men alldeles för förenklat
  A, 16 december 2018

  Underhållande, men nja...alldeles för förenklat. Indelningarna är för grova, även om man utgår från att folk är en blandning av färgerna. Även om vissa saker har igenkänningsfaktor så blir det väldigt stereotypt och förenklat. Väldigt populärvetenskapligt. Och en del saker framstod som totalt påhittade. Finns garanterat bättre och mer vetenskapligt förankrade böcker om personlighetstyper.

 4. Psedovetenskaplig smörja
  Nemo Bergnehr, 7 december 2018

  Författaren utan akademisk examen skriver förenklade sanningar, utifrån forskning gjord på 1930-talet. Finns i stort sätt inget i boken som är styrkt i modern psykologisk forskning. Kejsarens nya kläder ännu en gång...
  Läs i stället Professor och Nobelpristagaren Daniel Kahneman "Tänka, snabbt och långsamt" om du har ambitioner att förstå varför människor gör som de gör, och inte som du tycker att de borde...

  Att 700.000 svenskar har lästen gör inte boken bättre utan världen mer förfärande.

 5. Roande och informativt
  Ove Johnsson, 19 juli 2018

  Erikson skriver på ett underhållande sätt hur man kan förstå sig på människor i sin omgivning. Detta är ju inte lätt, och han har en egen gruppering av personligheter som inte har någon koppling till astrologin. Vi tillhör alla någon av hans fyra "färg"-grupper, men vi tillhör ju sällan renodlat en viss grupp, utan har ofta en blandning av olika karaktärsegenskaper. Det blir ju då lite grovhugget, om man ska jämföra med just astrologin, men det blir å andra sidan mer överskådligt.

 6. Enkelt och igenkännbart - men ovetenskapligt
  Bertil Engelbert, 17 juli 2018

  Visst kan man tycka sig känna igen mycket - kanske t.o.m. det mesta - av författarens beskrivningar, men eftersom boken saknar vetenskaplig grund så rörs olika grundläggande människotyper ihop under samma "färg", och karaktärer som hör till en och samma grundläggande typ återfinns i olika färger. Så vad kan boken användas till? Den här sortens "analys" är mera förvirrande än förklarande.

 7. Bra bok med rolig fakta om människor!
  Robin, 19 juni 2018

  Det är en bra bok som på ett strukturerat och roligt sätt levererar en förståelse om omgivningen och man hittar snabbt samband med vissa personer som har starka färg-drag. Rekommenderar boken för dig som är intresserad av människor och deras beteenden, samt vill få förståelse varför vissa brusar upp sig medan andra drar sig undan. Kategorisering av människor är något vi alltid har gjort, denna bok kategoriserar människor på ett roligt och färgglatt sätt.
  //Robin

 8. Din omvärld blir sig aldrig mer lik
  Lotta, 3 april 2018

  En fantastisk bok där du för all framtid kommer att se dina medmänniskor i färger. Många igenkänningsfaktorer och skratt medan du upptäcker dina medmänniskors färgskala. Du kommer att bli proffs på bemötanden.

 9. Fantastisk!
  Johanna Persson, 16 januari 2018

  Väl värd att köpas och läsas! Det här är något som kommer vara en ögonöppnare och ge aha-upplevelser. Borde ingå som en bas om kommunikationsstilar i skolor/utbildningsgivare.

 10. Intressant!
  Kakan, 18 oktober 2017

  Mycket intressant bok, började genast gå igenom vänner och kollegor (och mig själv!). Rekommenderas varmt! Passar väldigt bra för att lära sig förstå hur en grupp fungerar och hur man bäst ska få fram sitt budskap.

 11. En otroligt lärorik bok..
  Lillemor, 4 september 2017

  Som alla borde läsa. Man lär sig otroligt mkt om sig själv (om man är öppen för det) och om andra. Dessutom tips hur man lättast hanterar de olika. Rekommenderas varmt

 12. Förstå din omgivning!

  Verkligen läsvärd. Skapar förståelse för andra människor - och sig själv!
  Vi är olika!
  Vi reagerar och agerar olika!
  Utökar min sociala kompetens!

 13. Intressant
  MiaPia, 10 juli 2017

  Ett sätt, av flera, att kategorisera människor. Känns adekvat, fokuserar inte bara på dåliga egenskaper utan även styrkor. Kul läsning med roliga exempel, skrattade högt ibland när de var mitt i prick på arbetskamrat eller vän!

 14. Klockren - för att använda ett slitet uttryck.
  Marie Vallée, 19 maj 2017

  Nu förstår jag verkligen varför jag är omgiven av en skara märkliga människor. De begriper ju ingenting. Långsamma är de också.
  Boken är mycket lärorik och väldigt rolig. Jag skrattade ibland så jag kiknade. Hade särskilt bra behållning av den eftersom en god vän till mig testat en DISA-analys på mig. Visste därför lite mer vad det handlar om.
  För mig kommer boken att vara ett värdefullt verktyg eftersom jag nu kan bemöta min omgivning lite annorlunda. Lite mer på deras villkor. Vilk... Läs hela recensionen

 15. Birgitta Henricson
  Birgitta Henricson, 27 mars 2017

  Boken är lättläst och lätt att förstå vad författaren menar. Ibland blir det Aha och ibland blir det ett skratt. Kan vara bra att känna igen sig själv och andra i sin omgivning. Hur man ska bemöta de olika person-typerna. Varför dom är som dom är och reagerar så "konstigt". Varför jag är som jag är och reagerar som jag gör.
  Väldigt bra bok. Läsa och fundera en stund.

 16. okej bok
  rose, 12 februari 2017

  Tyvärr tror jag inte att det går att dela in folk i fyra grupper. Efter att ha läst boken känner jag mig som tre av fyra beskrivna färger. Människan är mer komplex än denna bok.

 17. Läsvärd, men bara knappt.
  Anders, 13 januari 2017

  Många höjer den här boken till skyarna. Jag kan dessvärre inte riktigt hålla med. Trots att det ska vara fjärde upplagan finns det meningar som är helt obegripliga - görs det inga korrigeringar? Anekdoterna och exemplen är kul i början men blir tjatiga efter ett tag. Förmodligen är de flesta av dem en smula överdrivna också. Det känns inte rimligt att man hittar så många exempel på enfärgade personer när det enligt uppgift bara är 5% som är det. Och på slutet spårar det ur helt, rösterna från... Läs hela recensionen

 18. Intressant bok!
  Maria, 13 november 2016

  Vad som slog mig när jag läste sista kapitlet i boken var att somliga läser denna bok utan att egentligen förstå den.. Det var ett grymt uppvaknande faktiskt! Att kunna se sina egna fel och brister utan att ursäkta eller bortförklara sig hela tiden är en konst! Mycket läsvärd bok! Men själv känner jag att jag nog kommer behöva läsa den flera gånger då det är mycket INFORMATION att ta in =)

 19. jätteintressant bok
  Ewa , 1 augusti 2016

  Skrattade högt när jag kände igen en massa beteenden både hos andra och mig själv. Läs den! En annan liknande bok om samma ämne fast lite annorlunda vinklad är Annika Malmbergs "Tändvätska" också intressant

 20. Mycket inspirerande och lärorikt!
  Nelum Berglund, 18 juli 2016

  Mycket inspirerande och lärorikt bok om olika personlighetstyper. Ger en bra beskrivning om hur chefer/ledare samt vanliga individer kan förstå och hantera dessa personlighetstyperna på ett konstruktivt sätt. Rekommenderar varmt!

 21. Bästa boken
  åsa Sundström , 4 februari 2016

  Tack för denna bok..jag är väldigt röd chef o nu vet bättre hur jag bemöter personal o kunder
  Nu ser jag människor i färger😀

 22. En intressant "kod-nyckel"
  Niss Eric Eriksson, 22 januari 2016

  Sällan en faktabok bjuder på så mycket som jag missat tidigare. Jag ska inte omvärdera min vänner, men kommer att förstå dem bättre!

 23. Igenkänningsfaktoen är hög
  Läsupplevelse , 10 november 2015

  när jag läser Omgiven av idioter, både i mig själv och också på min omgivning.
  Det är ju inga nyheter men upplägget och strukturen av boken gör det överskådligt
  och lätt att göra jämförelse över de olika personligheter.
  Det blir tydligt hur mycket av våra relationer ligger i vårt sätt att kommunicerar.

 24. Visst lärde jag mig något!
  Nöjd med Bokus, 8 september 2015

  Tyckte att jag lärde mig en del men anser att den "genar" lite för mycket, dvs det finns nyanser i resonemang och frågeställningar som borde behandlas för att den ska kännas riktigt trovärdig.

 25. Läsvärt och lättläst om något viktigt
  Ulf, 1 januari 2015

  En lättläst och underhållande skriven bok om något mycket grundläggande inom kommunikation med kollegor, kunder och familj. Mycket läsvärd för framförallt chefer och säljare inom alla yrkesområden.

 26. Vet ej!
  Lila Bukvic, 28 oktober 2014

  En bok som baseras bara på massa koncept.
  Så detta är under varje kritik.
  Det bara är en till bok som alla andra.

  Idiotiskt var endast att jag köpte ytterligeare en bok som bygger på rena koncepter och inget annat.

 27. Super
  Malin, 25 juni 2014

  Helt fantastisk bok. Tog mig mindre än 24 timmar att läsa ut den. Va längesen jag läste en bok som jag inte ville lägga ifrån mig. Jag har skrattat, fått Aha upplevelse och känner lite att jag förstår mig själv lite bättre.
  Grym bok, lätt läst. Rekommenderas varmt.

Visa alla 27 recensioner

Fler böcker av Thomas Erikson