Ljusets fiender : västvärldens självkritik och den svenska idédebatten (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
460
Utgivningsdatum
2013-09-23
Upplaga
1
Förlag
Timbro
Medarbetare
Bohman, Beatrice (form)
Dimensioner
210 x 160 x 40 mm
Vikt
925 g
SAB
Oc
ISBN
9789175669472
Ljusets fiender : västvärldens självkritik och den svenska idédebatten (inbunden)

Ljusets fiender : västvärldens självkritik och den svenska idédebatten

(15 röster)  |  Läs 6 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2013-09-23
211
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Den borgerliga idyllen har länge haft dåligt rykte. Redan 1932 manade Artur Lundkvist till »revolt mot en civilisation, som hotar leda till sterilisering«. Det primitiva, impulsiva och ursprungliga var det som gällde istället.

I Ljusets fiender följer Johan Lundberg hur den civilisationskritiska och västfientliga linjen löper, från Artur Lundkvist och modernismens födelse efter första världskriget, genom kalla kriget och fram till den svenska idédebatten på 2000-talet. Frågan är varför den västerländska självkritik som är den europeiska civilisationens motor så ofta resulterar i stöd för politiska rörelser, ideologier och förtryckarregimer där samma slags självkritik lyser med sin frånvaro.
br>1936 hävdade Karl Vennberg, sedermera kulturredaktör på Aftonbladet, att friheten »bara leder till trist förfall« och gladdes åt att »Hitler och Mussolini har gett sitt lands ungdom något att leva för«. 2012 ryckte Aftonbladets nuvarande kulturchef ut till försvar för den ryske massmördaren Vladimir Lenin. Ljusets fiender är litteraturhistorikern och kulturskribenten Johan Lundbergs uppgörelse med det kritiska tänkandets skuggsida i den svenska idédebatten.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Ljusets fiender : västvärldens självkritik och den svenska idédebatten. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bästa samhällsbelysande boken
  LucidDreamer, 20 februari 2018

  En kontroversiell bok! Johan Lundberg sticker in huvudet i getingbordet och avslöjar skumrasket man inte vill att du ska få veta. Vilka har makten i Sverige och påverkar i det fördolda. Och vad är deras agenda!!!

  En riktig guldgruva.

 2. En bok som bör läsas av alla
  Yterbil, 26 september 2016

  Boken tar tydligt och metodisk avstånd mot den identitetspolitik och kulrturrelativism som är så utbredd i svenska kuktur- och vänsterkretsar.

 3. Den viktigaste debattbok på många år
  Leo Kramár, 10 november 2014

  "Ljusets fiender" är en utomordentligt välskriven men obarmhärtig vidräkning med den svenska kulturvänsters förvillelser och synder under de senaste årtiondena. Det är en bitvis deprimerande läsning om klerkernas förräderi, om de svenska intellektuellas knäfall för allsköns diktatorer och auktoritära regimer - bara de hade rätt färg - och deras svek mot humanismen, upplysningen och den västerländska frihetstraditionen.
  De svenska klerkerna skiljer sig från dem som Julien Benda kritiserade... Läs hela recensionen

 4. Annorlunda och upplysande om svensk idédebatt
  Myran, 31 juli 2014

  Boken ger information om hur svensk idédebatt påverkats av extrema värderingar och som är svårt att själv upptäcka och genomskåda.Här ges trovärdiga förklaringar och gav många aha upplevelser för mig.Nu förstår jag mer och läser och lyssnar på media på ett mer kritiskt sätt.

 5. Viktigaste boken på flera år

  En oerhört viktig bok, kanske den viktigaste som skrivits på senare år. En modig bok där författaren lugnt och sakligt analyserar vår tids plågor: ISLAMISM, KOMMUNISM OCH TOKFEMINISM. Och detta på en vacker prosa. Lyckliga ni som ännu inte läst denna bok.

 6. En oumbärlig bok
  Ragnar, 4 april 2014

  Johan Lundberg har skrivit en väldokumenterad och avslöjande bok om extremvänsterns infiltration i den svenska offentligheten. En bok jag verkligen kan rekommendera.

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Johan Lundberg