Motursvärlden (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
216
Utgivningsdatum
2016-11-11
Förlag
Bakhåll
Översättare
John-Henri Holmberg
Dimensioner
210 x 135 x 15 mm
Vikt
326 g
SAB
Hce
ISBN
9789177424574

Motursvärlden

Häftad,  Svenska, 2016-11-11
156
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Philip K Dicks roman Motursvärlden (Counter-clock World) i nyöversättning och med efterord av John-Henri Holmberg.

Dick skrev romanen 1966 under sin allra mest kreativa period. Handlingen är förlagd till framtiden, närmare bestämt 1998, i Los Angeles. Den verklighetstänjande förutsättningen för romanens handling är något som hände 1986 som fick namnet Hobartfasen.

Tiden började gå baklänges.

Detta innebar dock inte att folk började tänka och prata och röra sig baklänges, det blev alltså inte som att spela en film baklänges. Men människors biologiska förlopp började gå baklänges. De vaknar i gravarna ("igenföds") och måste grävas upp. De blir yngre och yngre. De äter inte utan "avbördar sig", det vill säga tar ut mat ur munnen och lägger på tallriken - mat som sedan ska lämnas till affären. Man oröker cigaretterna, börjar med en fimp och slutar med en hel cigarett som stoppas tillbaka i paketet. Och så vidare.

Denna bakgrund till bokens egentliga handling kan tyckas som en överdriven och alltför hårt skruvad science fiction-grej men faktum är att den fungerar oerhört bra, den är medryckande och stämningsskapande. Poängen är att livet ändå går vidare, trots Hobartfasen.

När den religiöse ledaren Thomas Peak vaknar upp i sin grav startar en maktkamp. Den religiösa rörelse han tillhör har nu andra ledare som inte välkomnar att den gamle ledaren kommer tillbaka. Myndigheterna blandar sig också i. Bokens huvudperson Sebastian Hermes sak är att han driver ett av företagen som gräver upp de igenfödda.

"Du har varit död", sa Bob Lindy till anarken. "Du dog för ungefär tjugo år sedan. Medan du var död hände någonting med tiden så att den började backa. Därför är du tillbaka. Vad säger du om det?" Han lutade sig fram och höjde rösten, som om han talat till en utlänning. "Hur reagerar du på det?" Han väntade men fick inget svar. "Nu blir du tvungen att leva hela ditt liv en gång till, tills du blir barn och till slut spädbarn och sedan återvänder till livmodern." Som ett slags tröst tillade han: "Det gäller oss allihop, vare sig vi har dött eller inte." Han gjorde en gest mot Sebastian. "Han där har dött. Precis som du."

"Till alla er som irrar omkring i vår tids oändliga mångfaldiga verkligheter - tänk på att Philip K Dick redan har varit där!" /Terry Gilliam

Bakhålls nya Philip K Dick-satsning (vi hade en Dick-satsning på 80-90-talet också) har hittills innefattat Blade Runner som vi gav ut 2012, UBIK som kom 2013, Palmer Eldritchs tre stigman som kom 2014, Skannad i dunklet som kom 2015 och Mannen i det höga slottet som kom tidigare i år, 2016. Samtliga i nya eller reviderade översättningar och försedda med utförliga efterord.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Motursvärlden
  2. +
  3. Ubik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ubik av Philip K Dick (inbunden).

Köp båda 2 för 333 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Philip K Dick