Barnet : en sonettkrans (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
33
Utgivningsdatum
2019-04-25
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Ewald, Lisa (form)
Dimensioner
175 x 125 x 5 mm
Vikt
83 g
SAB
Hc.03
ISBN
9789177750727
Barnet : en sonettkrans (häftad)

Barnet : en sonettkrans

(5 röster)
Häftad,  Svenska, 2019-04-25
179
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Barnet : en sonettkrans Kan levereras innan julafton
NOMINERAD TILL AUGUSTPRISET 2019

Att konstruera en sonett är ett komplicerat poetiskt arbete med strikta regler kring rimflätning och takt. Att konstruera en sonettkrans på 15 sonetter där den avslutande mästarsonetten består av första raden i var och en av de 14 andra, samt att slutraden i varje enskild sonett också inleder den efterföljande är i princip omöjligt. Ändå är det vad Olivia Bergdahl gjort.

Resultatet är feministisk utvecklingsroman i kortformat. En text som vill berätta om hur det är att växa upp, men också att möta en värld som inte låter alla infria sina drömmar, som att bli: sjöman och cowboy, musiker, artist! Och delfinskötare och målvakt i IFK, eller brandman, bonde, ett eget kontor, visst sade jag författare och nån sade journalist, publiceras i the guardian, die zeit, le figaro!

Det är dessutom en text om hur världen, inte bara den egna utvecklingen, går en annan väg än den man tänkt. Det är en bok om vad vi fått av tidigare generationer och vad vi vill och kan lämna efter oss.

Barnet är en magisk liten pärla på endast 15 dikter och ett drygt trettiotal sidor, men den rymmer ett liv, en poetisk vilja och den visar var rimflätningens och feminismens skåp ska stå.

"En poetisk bedrift. Med lekfull lätthet, och en hel del experimentlusta, lyckas Bergdahl gjuta nytt liv i den sällsynta sonettkransen, mästarprovet i versmåttens bundna värld."
Svenska Dagbladet

"Olivia Bergdahls ord går rakt in i mig. Jag imponeras av hur hon konstruerat sina sonetter. (...) Jag njuter av att få följa flickan som blir kvinna och förundras över hur mycket som kan sägas med så få ord. (...) När mästarsonetten tar vid bestående av inledningsraderna i de fjorton tidigare dikterna är det som att allt faller på plats och blir så berörd att jag måste läsa alla dikter en gång till."
Enligt O, bokblogg
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Barnet : en sonettkrans
  2. +
  3. Dikter för unga : Älskad poesi - från Predikaren till Johannes Anyuru

De som köpt den här boken har ofta också köpt Dikter för unga : Älskad poesi - från Predikare... (inbunden).

Köp båda 2 för 366 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Olivia Bergdahl