Vänligheten (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
715
Utgivningsdatum
2021-01-04
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Jansson, Alexander (form) / Edenvik, Josefine (form)
Dimensioner
234 x 162 x 54 mm
Vikt
1130 g
SAB
Hc
ISBN
9789177751373
Vänligheten (inbunden)

Vänligheten

(37 röster)  |  Läs 6 recensioner
Inbunden Svenska, 2021-01-04
222
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
En klargul, låst container.

En höstmorgon 2018 står den bara där, i Norrtäljes hamn. Ingen vet hur den har kommit dit. När den så småningom öppnas kommer dess innehåll att förvandla Norrtälje. Den vardagliga vänligheten börjar att vittra bort.

Under denna förändringens tid får vi följa sex personer runt 30 år som även de är stadda i omvandling. Max och Johan spelar minigolf och Pokémon Go och undrar när det verkliga livet ska börja. Siw och Anna går på gym för att bli av med sin övervikt. Marko och Maria flydde från Bosnien som små och har tillsynes lyckats väl i livet, men något gnager.

De arbetar som parkskötare, kassabiträde, äldrevårdare, bowlinghallsföreståndare, fondförvaltare och fotomodell. De är en omaka grupp vars inbördes relationer utvecklas och invecklas under berättelsens gång. Vänligheten är John Ajvide Lindqvists hittills mest ambitiösa genom skärning av samtiden, i det mikrokosmos som heter Norrtälje. I slutändan handlar det om Vänligheten kontra Fasan.

"Så bra att det är svårt att sammanfatta på så här få rader. (...) Trots sina mastiga 720 sidor är den lekande lätt (men tung) att ta sig igenom. Den är vänlig, fruktansvärd, rolig, sorglig, äcklig, märklig, spännande och ganska fantastisk. En så kallad läsupplevelse. Helhetsbetyg: 5 (av 5)."
BTJ, Nils Ahnland

"Låt mig säga det med en gång: sällan har jag läst en så väl strukturerad berättelse. Den är på över 700 sidor, och håller mig oavbrutet i sitt grepp. Hur kan en berättelse trollbinda så? [ ] Detta är magnifikt. Här finns en dramatik som inte står Selma Lagerlöf efter. Det är bara att gratulera läsare till något av det bästa Ajvide skrivit."
Staffan Engstrand, Gefle Dagblad

"Vad skönt det är att få börja ett nytt läsår med en stor läsupplevelse! Inte en enda gång i denna tegelsten tappade jag intresset för handlingen eller människorna. Plöjde den på fyra dagar. Noll skummande. (...) Detta är helt enkelt en fruktansvärt bra bok, oavsett från vilket håll du anfaller den. Anfall nu!"
Bokbox, bokblogg, Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

"det är en bok som trots sitt omfång inte är i närheten så tjock som jag önskade att den var. Ja, så mycket tyckte jag om boken. Då är jag inte på något sätt obekant med Johns böcker så jag hade redan högt ställda förväntningar men de infriades och det med råge. (...) Personligen tycker jag att boken är den bästa jag läst av John Ajvide Lindqvist. Gillar du hans författarskap kommer du älska denna roman. Har du svårt för skräckromaner läs den ändå för den handlar nog trots allt mest om vår förmåga att visa lite hederlig vänlighet och det kan vi inte få för mycket av."
LitteraturMagazinet, bokblogg, Daniel Gunnarsson

"Det här är det bästa jag har läst på länge!"
Lasenar_1, Bokblogg

"I takt med att Ajvide Lindqvist kommit att ägna sig alltmer åt subtilt lodande i människosjälen, har han blivit en allt mer egensinnig och angelägen röst i samtidslitteraturen."
Yukiko Duke, SvD

"Vänligheten är en verklig thriller, en otäck fröjd att läsa.
Bengt Eriksson, Borås Tidning

"Detta är en roman att sträckläsa"
Malin Krutmeijer, Sydsvenskan

"Det är en närapå perfekt underhållningsroman"
Jonas Thente, DN"

"Ajvide Lindqvist får karaktärerna att kännas som mina underhållande och trogna vänner som jag inte vill skiljas från."
Bokkoll.se, Bokblogg
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Vänligheten. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk
  Linnéa (Trosa), 4 maj 2021

  Fantastisk Ajvide bok kort och gott. SVÅR att lägga ifrån sig. Älskar att den är så lång! Kan starkt rekommendera denna bok. P.s man kommer över faktumet med pokemon go ;)

 2. Mycket bra!
  Per-Åke Andersson, 29 mars 2021

  Jag har läst: Låt den rätte komma in.. Himmelstrand... Människohamn... Lilla stjärna...den här skiljer sig lite men inte till det sämre, den här är nog den bästa han skrivit 716 sidor var inte en sida för mycket jag säger bara LÄS!

 3. Ovanligt vänlig
  Petra Margareta Richter, 29 januari 2021

  En ovanligt vänlig bok av Ajvide som slutar i något slags hopp om världens och mänskligheten.
  Han fångar människans fula sidor som vi gömmer på ett smärtsamt och träffsäkert sätt.
  När vi ser bortom ytan kan vi hitta oanade själsfränder.
  Läs den!

 4. Ett försök att härma Stephen King
  Kerstin Matilda Svedberg (Vemhån), 27 januari 2021

  Ett försök att likna skräckförfattaren King som tyvärr föll platt för mig. Författaren tog den övernaturliga delen från Varsel och placerade den sedan i Sverige. Slutet på boken var avbrubt och tog bort spänningen som byggts upp under tiden.

 5. Pokemon-fasa
  Gunnar Victor (Sollentuna), 27 januari 2021

  Nej ingen rekommendation härifrån, vilket beror på att jag aldrig har eller kommer att ägna mig åt detta "nöje". Passagerna när de är ute på Pokemon-jakter i Norrtälje kan man hoppa över. Och det blir många sidor. Resten av boken väger inte upp detta.

 6. Betyg: 5 av 5.
  Britt-Marie Kullin, 13 januari 2021

  John Ajvide Lindqvist - Vänligheten - Betyg: 5 av 5 - 📚 - Ja, vad ska man säga om denna bok. Precis som när jag ska skriva om Stephen Kings och Fredrik Backmans böcker, så räcker orden inte riktigt till. Och inte betygen heller, för den här är värd 10 av 5. Den här boken är ett riktigt mästerverk av John Ajvide Lindqvist. Och precis som King och Backman, så är John Ajvide helt fantastisk på att så fint skildra lite trasiga och udda människor, och det gör han med ett otroligt stort hjä... Läs hela recensionen

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av John Ajvide Lindqvist