När vi var samer (kartonnage)
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
340
Utgivningsdatum
2021-08-27
Förlag
Ordfront förlag
Medarbetare
Mattsson, Kalle (form) / Olsson, Emma-Sofia (foto)
Illustratör/Fotograf
Mats Jonsson
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Hci
ISBN
9789177751519

När vi var samer

(56 röster)  |  Läs 9 recensioner
Kartonnage,  Svenska, 2021-08-27
217
  • Skickas från oss på måndag
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Nominerad till Augustpriset 2021!

När Mats farfar dör öppnar familjen för första gången den förslutna och förbjudna svepask som alltid funnits i farfaderns hem. Där ligger renmärkesbevis, brev från lappfogden i Västerbottens län och foton från renskiljningar. Det visar sig att Mats härstammar från en släkt av skogssamer i Malåtrakten. Varför har det varit hemligt? Varför slutade de vara samer? Och varför vet de så lite om sin historia?

Mats Jonsson reser tillbaka i tiden, genom Sveriges, Sápmis och sin egen släkts historia i ett försök att öppna en lucka till sin egen bakgrund. Nitiskt researcharbete ger en bild av hur hans släkt stiger ut ur historiens skuggor i slutet av 1600-talet och bedriver renskötsel på sina lappskatteland i närmare 250 år, medan det svenska samhället ständigt rycker närmare. När Mats farfar växer upp och blir familjens siste renskötare, har skogssamerna berövats sin kulturella identitet och är på väg att begravas i svenskhet. Familjens okunskap visar sig vara resultatet av en medveten politik som svenska staten förde långt in på 1900-talet. Samtidigt som fjällsamerna tilldelades den förnedrande rollen som exotisk urbefolkning, skulle skogssamerna utplånas som kulturell grupp för att ge plats åt nybyggare och skogsbolag. Det var meningen att de skulle glömmas bort.

I När vi var samer fortsätter Mats Jonssons självbiografiska serieprojekt där han upptäcker sitt okända samiska ursprung. Boken blir både en fängslande släktkrönika och en bred, folkbildande skildring av det samiska folkets historia, från att Sápmi växer fram i Nordens norra delar till att svenskarna koloniserar området söderifrån och med olika strategier tvingar samerna att passa in i ett ständigt föränderligt Sverige.

Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har skildrat sitt liv i sex kritikerhyllade serieromaner, senast Nya Norrland (2017). Han skriver också barnböcker, bland annat Blod i gruset (2019) om skotten i Ådalen. Mats Jonsson bor i Sandslån i Ådalen och har som mål att skildra hela sitt liv i serieform.

Rått och naket! DN
Detta är en strålande seriebok! GP
Lika avväpnande som spännande Aftonbladet
Tragisk på ett bra sätt är verkligen undertonen i Mats Jonssons fantastiska självbiografiska berättelse. Expressen
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. När vi var samer
  2. +
  3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 446 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av När vi var samer. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Helt lysande om Sveriges ursprungsbefolkning
    Sangrid, 3 januari 2024

    Mats Jonsson skriver helt lysande om Sveriges ursprungsbefolkning och hur det gick till när majoritetsbefolkningen, svenskarna stal samernas land och utplånade samers kultur. I detalj beskrivs också hur och varför detta har kunnat fortgå till dags dato och till det utan erkännande eller vilja att ratificera ILO 169. ILO är ett organ inom FN och ILO:s konvention nr 169 behandlar ursprungsfolk och stamfolk i självstyrande länder.

    I vissa delar blir den här serieromanen lite träig när ... Läs hela recensionen

  2. Läs och sprid ordet!
    Eva E., 29 december 2023

    En ingående skildring av Mats' resa mot sina egna okända rötter, mot bakgrunden av Samernas resa genom svensk historia.

    Jag fick vänja mig vid serieformatet och sätta på starkare läsglasögon, men det var det mer än värt. "När vi var Samer" är en fascinerande, lärorik och mycket gripande bok. Jag tycker att alla bör läsa den, särskilt i skolan, för antagligen finns det från Lund till Luleå folk som har samma rötterna avskurna som Mats.

  3. Läs denna!
    Inger Gran, 6 mars 2023

    Ett stycke svensk historia som fler bör ta del av! Tänk hur vi behandlade den samiska befolkningen, galet är bara förnamnet.

  4. Läs!
    KS, 20 januari 2022

    Så intressant och vilket bra initiativ av Mats Jonsson att sammanställa allt detta. Äntligen får vi som bor i de 2/3 av Sverige som behandlas så nedsättande läsa om vår del av landet. Minns t ex när jag som tioåring fick se de där små dikena Lagan, Ätran osv som vi lärt oss i skolan istället för våra egna stora älvar, ingenting i läroböckerna handlade om vår geografi och historia. Vill man ta igen de förlorade kunskaperna ska man läsa "När vi var samer" för att bättre förstå varför det blivit som det blivit idag.

  5. Mycket intressant
    Lena H Malmsten, 11 januari 2022

    En historisk och gripande berättelse om samernas historia där familjehemligheter som kommer upp i dagsljuset skapar förståelse för det som hänt i släkten.

  6. Smärtsamt igenkännande.
    TL, 19 december 2021

    Lite svårt i början att komma in i serieformatet för mig som inte är van med det. Fick ta om första sidorna några gånger. Sen var jag fast.
    Det är sakligt, lättförklarat och rättframt berättat. En viktig del av vår historia som fortfarande är totalt okänd för alltför många svenskar.
    Boken borde tillsammans med "Herrarna satte oss hit" (Elin Anna Labba) finnas med i skolornas historieundervisning.

    För mig är "När vi var samer" en smärtsam upplevelse och ett igenkännande om ... Läs hela recensionen

  7. Ännu ett mästerverk av Mats Jonsson
    Janne, 9 november 2021

    Mycket bra historisk redogörelse om hur illa Svenska staten behandlade rikets ursprungsbefolkning. Mycket lärorik för alla Svenskar. Får en att tänka i vidare perspektiv hur staten fungerar i våra dagar.

  8. Mycket läsvärd
    Anders Vikström, 8 november 2021

    Tycker det är en bra bok att ge till någon som tycker att en "faktaroman" är en lång och trist historia att traggla sig igenom.
    Annan utformning än den vanliga, i ritad form, gör den lätt att ta till sig. Dock kanske något för små rutor, kan vara svårare att "läsa" för den som börjar se lite sämre.

  9. Mats Jonsson berättar vidare
    Teologen, 14 september 2021

    Personlig berättelse och historiska fakta, sammanvävda med varandra. Mats Jonsson fortsätter i samma stil som tidigare, men kanske är det här hans viktigaste bok. Här får mycket av den förträngda historien sin plats, utan att ducka för svårigheter och frågetecken. Ett viktigt bidrag in i att ge samisk historia och identitet sitt utrymme, och göra oss medvetna både om kolonial historia och nutidens utmaningar.

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Mats Jonsson