Sommaren 1985 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
325
Utgivningsdatum
2023-05-30
Förlag
Ordfront förlag
Medarbetare
Jansson, Alexander (form)
Dimensioner
215 x 140 x 25 mm
Vikt
492 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789177753360

Sommaren 1985

(27 röster)  |  Läs 10 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-05-30
239
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Det var den sommaren. Sommaren 1985. Live Aid-sommaren.

På Särsö i Roslagens skärgård finns ett kompisgäng - fyra killar och tre tjejer som hängt ihop så länge de kan minnas. Sommaren 1985 har alla utom en fyllt fjorton år och relationerna börjar förändras.

För att visa sig tuffa inför tjejerna gör killarna en båtutflykt till den svårtillgängliga ön Svärtan. På en undangömd strand finner de något otroligt: en sjöjungfru. Inte Disneyvarianten utan en rätt otäck havsvarelse med mänskliga drag. Den är fastknuten och döende eftersom den inte kan ta sig ner till vattnet. Killarna beslutar sig för att ta med varelsen hem, där de gömmer den i ett vattenfyllt badkar i en sjöbod. Men snart visar det sig att sjöjungfrun har förmågor som verkar splittrande på gänget. Vad är den egentligen kapabel till och varför var den fastknuten?

Sommaren 1985 är en berättelse om att finna sin identitet i relation till andra, om kärlek och vänskap under formativa år. Det är också en nostalgitripp till 80-talet och en sirensång för spökena av flydda somrar.

"Sommaren 1985 av John Ajvide Lindqvist är en roman som utan att hymla korsbefruktar tv-serierna Vi på Saltkråkan och Stranger things. (...) en bok vars underliggande trauma, och fina relationsskildring av barn på den sårbara gränsen till vuxenlivet, dröjer sig kvar." BTJ, Johan Kennebjörk

""Sommaren 1985" är en tät roman, och en av John Ajvide Lindqvists allra bästa." Dagens Nyheter, Lotta Olsson

"Den stora behållningen i Ajvide Lindqvists författarskap har alltid varit personporträtten och skildringen av mänskliga relationer, vår längtan efter gemenskap och identitet. Och det finns nog ingen annan tid i en människas liv när den längtan är så tydlig, som under de första tonåren. Som det här gänget. (...) Det ger också en känsla av modern vandringssägen, nästan som en lång creepy pasta. Och som mysig sommarskräckroman räcker det fint." Norra Skåne, Lisa Marques Jagemark
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sommaren 1985
 2. +
 3. Verkligheten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Verkligheten av John Ajvide Lindqvist (pocket).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Det finns 10 recensioner av Sommaren 1985. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. spännande
  Vidar (Lind), 30 december 2023

  Länge älskat Ajvides böcker, läst nästan alla. Den här var annorlunda men jag hade lagom höga förhoppningar. I slutändan var den väldigt spännande fast med bitvis långsammare tempo. Det gjorde ingenting. Det var mycket nostalgi och sådär lagom obehagligt. Fint berättad överlag.

 2. Fantastisk!
  Frida, 7 december 2023

  John Ajvide Lindqvist är en av mina absoluta favoritförfattare. Han är en sån författare där jag vet vad jag kan förvänta mig (på ett bra sätt). Jag vet hur upplägget kommer vara, jag vet tonen, och det känns så där skruvat spännande att jag inte kan sluta läsa.

  Just den här riktar sig till de som fått uppleva 8o-talet men kan så klart läsas ven om man inte har det. Ajvides förmåga att skriva om det som inte borde gå att skriva om skapar en drömlik känsla som jag mer än gärna vill f... Läs hela recensionen

 3. Igenkänning apropå tidsepoken
  Camilla Björnlund, 15 september 2023

  Väldigt spännande bitvis. Det jag fastnade mest för var att jag var i samma ålder som de äldre ungdomarna 1985, och kunde känna igen mej i beskrivningar av musiken och klädstilen, det var nostagi på hög nivå.

 4. Bortslarvat hafsverk
  Fabbe, 31 augusti 2023

  Jag hade höga förväntningar på boken men dom införlivades kort sagt inte.

  Baksidetexten och informationen om boken lovade mycket. En resa tillbaka till ens egen tidiga tonårstid parat med lite skräck. Kan det bli bättre? Det ska visa sig att det kan det, men inte här. För det första tycker jag sättet som författaren måste skriva läsarna på näsan när han förklarar 80-tals fenomenen, det stör. Karaktärerna är platta och hela paletten av tonårsissues måste tilldelas den här lilla grupp... Läs hela recensionen

 5. Speglar tidsandan
  Ulrik Sjöberg, 28 juli 2023

  För mig som är född 1971 så känner jag igen väldigt mycket i resonemanget och relationen mellan personerna. Bitvis går det lite på tomgång innan det händer något. Läskig tanke på vad som finns i djupet som kanske borde utvecklats lite mer. På det stora hela klart läsvärd inte minst för tidsskildringen. Den sk Krutgubben kändes bitvis lite parodisk men ok, även solen har fläckar.

 6. Wow!
  Bo, 3 juli 2023

  John Ajvide Lindqvist fortsätter att leverera bok efter bok efter bok. Brukar lyssna på hans böcker eftersom han läser in själv, men den här köpte jag som fysisk bok och det är jag glad för. Tempot är precis som i hans tidigare böcker, stämningen kryper in under skinnet och det är så där ruskigt spännande att det inte går att sluta läsa.
  Den här blev snabbt min nya favorit.

 7. En sommar med gryende pubertet
  BeKå, 2 juli 2023

  1985 riktar sig till de som var i början av tonåren på 8o-talet (enligt mig) men kan med fördel läsas av alla. Ajvides förmåga att skriva om företeelser som inte går att skriva om egentligen skapar en sagokänsla som man som läsare gärna tar till sig. En spännande och läsvärd roman liksom Ajvides tidigare verk.

 8. Betyg: 5 av 5.
  Britt-Marie Kullin, 26 juni 2023

  Betyg: 5 av 5 - 📚 - John Ajvide Lindqvist är en av mina absoluta topp-tre-favoriter bland författare. Dom andra två är Stephen King och Fredrik Backman. Ingen av dessa tre har någonsin gjort mig besviken. Och så är det inte heller denna gång. Det är en fantastisk bok om ett gäng ungdomar som är på gränsen mellan barn och vuxna, och den utspelar sig Live Aid-sommaren 1985. Och jag tycker att den helt klart tillhör en av hans bästa böcker. Ingen direkt skräck är det, men det är ändå en ... Läs hela recensionen

 9. Frustrerande på ett bra sätt, spännande, sorglig
  Tove, 16 juni 2023

  Jag tyckte bok'n var riktigt bra! Uppskattade temat me' Roslagen, tyckte boken had'n påtaglig och passande skärgårds/Roslagsanda. Den bidrog till stämningen, och kan tänka mig att många som är bekanta med "skäggårn" kan relatera! Det stora temat med den mystiska sjöjungfrun är också intressant och handlingen väcker ständigt nya frågor. Sorgliga och rentav tragiska handlingar förkom också, sånt som sitter me'en efteråt.

  Vad gäller karaktärerna, så kändes de realistiska för sin tid oc... Läs hela recensionen

 10. Bra bok som inte når hela vägen
  Anna, 7 juni 2023

  Ta ett gäng ungdomar som bara träffas sommartid och släng in begynnande pubertet med all dess vedermödor och längtan. I en tillvaro där även vuxenvärlden runt tonåringarna bitvis krackelerar bäddar detta för en sommar som inte är de andra lik. Släng därtill in en upphittad, döende sjöjungfru så är det upplagd för att något ska hända. Är sjöjungfrun ens en "hon"? Är hon värd att räddas, och till vilket pris? Och varför var hon fastbunden i väntan på sin död?

  Tyvärr så håller boken int... Läs hela recensionen

Visa alla 10 recensioner

Fler böcker av John Ajvide Lindqvist