Den stora fröstölden : svält, plundring och mord i växtförädlingens århundrade (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
333
Utgivningsdatum
2020-10-13
Förlag
Historiska Media
Dimensioner
230 x 157 x 27 mm
Vikt
738 g
SAB
K.54,Qdda:k.5
ISBN
9789177891031
Den stora fröstölden : svält, plundring och mord i växtförädlingens århundrade (inbunden)

Den stora fröstölden : svält, plundring och mord i växtförädlingens århundrade

Inbunden Svenska, 2020-10-13
249
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Sommaren 1943. På uppdrag av Heinrich Himmler plundrar ett SS-kommando en rad odlingsanläggningar i Ukraina och södra Ryssland. Gruppen är på jakt efter fröerna i världens första genbank en enorm samling av växtmaterial från jordens alla hörn som skapats av den berömde sovjetiske växtförädlaren Nikolaj Vavilov. Med bytet hoppas man kunna lägga grunden till det jordbruk som ska livnära nazisternas tusenårsrike.

Den stora fröstölden är den dramatiska historien om tre män som verkade i tre politiska system. Nikolaj Vavilov bar på en dröm om en biologisk mångfald som kunde mätta världen. Han vägrade låta vetenskapen underordna sig politiken och kom att svälta ihjäl i Stalins fängelser. För SS-officeren Heinz Brücher var växtgenetiken ett redskap som kunde skydda det tyska folket. Han försökte senare använda de värdefulla fröerna till att köpa sig en fristad i Sverige. Amerikanen Norman Borlaugs superfröer slog världen med häpnad, gav honom Nobels fredspris och blev startskottet för den gröna revolution vars enorma monokulturer så kraftigt minskat den biologiska mångfalden.

Den stora fröstölden är ett historiskt reportage om framtidens mat. Med tillgång till nytt arkivmaterial följer Jens Nordqvist de stulna fröernas spår och skildrar växtförädlingens lika dramatiska som okända historia under 1900-talet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den stora fröstölden : svält, plundring och mord i växtförädlingens århundrade
  2. +
  3. Mysteriet Malcolm Munthe : Churchills agent i Norden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mysteriet Malcolm Munthe : Churchills agent i N... av Anders Johansson (inbunden).

Köp båda 2 för 456 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jens Nordqvist