Dödstvätterskan (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.1 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2018-05-18
Förlag
Bokförlaget Polaris
Översättare
Leo Gefvert
ISBN
9789177950745
Dödstvätterskan (e-bok)

Dödstvätterskan (e-bok)

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
E-bok (EPUB), Svenska, 2018-05-18

Styckköp

49
Ladda ned

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Dödstvätterskan är en stark berättelse om en utsatt flickas liv, om hederskultur och om mäns våld mot kvinnor.

Denna debut gjorde sensation när den kom ut i Danmark, och Sara Omar blev utsedd att hålla nyårstal för det danska folket. Hon skriver modigt och personligt om ett kvinnoöde av i dag, och bygger sin roman på egna erfarenheter.

I en vindpinad by i Kurdistan föds en natt en flicka som får namnet Frmesk. Hennes kön väcker faderns vrede, och hon är dessutom född med vitt hår. Är det ett tecken från Allah? Är hon välsignad eller förhäxad?

Frmesks farmor insisterar på att hon könsstympas omedelbart, men hennes mamma fruktar att hon är för liten och svag för att överleva ingreppet. När makens våldsamma beteende och hot mot flickan blir värre ser mamman ingen annan utväg än att gömma Frmesk hos morföräldrarna.

Mormodern är dödstvätterska. Hon har den skamfyllda uppgiften att ta hand de kvinnolik som ingen annan vill begrava, kvinnor som mördats när de ansetts ha smutsat ner familjens och släktens heder. Det är ett kärleksfullt hem, men det visar sig omöjligt att skydda Frmesk mot det fysiska och psykiska våld som oundvikligen närmar sig i ett Kurdistan fyllt av krig, folkmord och hat.

Sara Omar (född 1986) är dansk-kurdisk. Hon är doktorand i statsvetenskap och sitter i styrelsen för flera av Danmarks kvinnoorganisationer.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Dödstvätterskan. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En roman om en annorlunda värld
  Barbro Lindell, 17 augusti 2018

  Det är en tragisk bok, ett människoöde svårt att ta del av i all sin smärta. Jag förstår att den väckt uppseende, men jag har ändå inte riktigt fallit för den. Det beror mest på att författaren inte riktigt kan hantera romanen som ett bygge, vissa regler må följas för läsarens skull och intressanta och viktiga scener måste ges plats och ta utrymme. Den tekniken har inte författaren ännu, texten känns rörig, handlingen hänger inte riktigt ihop och tid och plats skiftar utan att det finns någon... Läs hela recensionen

 2. En av dom viktigaste böckerna det här decenniet
  Ingemar, 16 juli 2018

  Det enda problemet med boken är att man bör läsa den när man har ett par dagar ledigt för den går inte att lägga ifrån sig - mycket bra skriven.
  Det är som att kliva rakt in i medeltiden - tyvärr är det mångas vardag idag som vi borde sätta stopp för omedelbart. All heder åt Sara Omar och fortsätt skriv om detta behjärtansvärda ämne. Många borde läsa den.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Sara Omar