Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
376
Utgivningsdatum
2023-08-09
Förlag
Bokförlaget Polaris
Medarbetare
Acedo, Sara (form)
Dimensioner
35 x 207 x 143 mm
Vikt
565 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789177952008

Jävla karlar

(244 röster)  |   Läs 45 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-08-09
179
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Vinnare av Augustpriset 2023

"Enastående litteratur" Sydsvenskan

"Andrev Walden har skrivit en klassiker" Kulturnytt

"En hårresande historia, formidabelt framförd jag skulle offra blod för hans formuleringskonst" Dala-Demokraten

"En anmärkningsvärd prestation, Jävla karlar är en debut som bådar väldigt gott" SvD

"Walden imponerar stort med sitt omtänksamma berättande och unika filter mot verkligheten" GP

"Om det finns något som heter absolut litterärt gehör så har Andrev Walden det, för rakt igenom boken träffar han varenda ton rätt och det är något mycket ovanligt" BTJ

"En liten fasetterad pärla" Borås Tidning

"Walden får både trivialiteter och vidrigheter att glimra" Aftonbladet

"En gång hade jag sju pappor på sju år. Det här är berättelsen om de åren. Om något låter påhittat kan du vara säker på att det är sant."

Julen 1983 skakas en villa i skogarna utanför Norrköping av ett våldsamt bråk och en hemlighet trillar ut ur en mamma. En pojke som heter Andrev får veta att hans pappa inte är hans pappa. Den riktiga bor i ett land långt bort och har hår ner till axlarna. Som en indian, säger mamman och tecknar mot armbågen för att pojken ska förstå. Det brusar i pojken för det är det bästa han har hört. Det känns som att han är pojken i en bok om en pojke som får veta att hans pappa är kung i ett magiskt land och att en ande ska komma för att ta med honom dit. Men det kommer inga andar, bara nya pappor som inte är hans.

Andrev Walden romandebuterar med en vild berättelse om att växa upp i spillrorna av 68-rörelsen, om mammor som står under köksfläkten och säger jävla karlar, om hur kärlek börjar och slutar, om en skalperad hamster, om den långa skuggan av ett mirakel men framför allt om män.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Jävla karlar
 2. +
 3. Stacken

De som köpt den här boken har ofta också köpt Stacken av Annika Norlin (inbunden).

Köp båda 2 för 368 kr

Kundrecensioner

Det finns 45 recensioner av Jävla karlar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Underbar!
  Svårflirtad, 8 juli 2024

  Berättelsen är mycket skickligt uppbyggd och språkligt välskriven. Vilken story! Hur kan Andrev komma ihåg så mycket och så detaljerat? Fantastiskt!

 2. En sagolikt sanslös berättelse
  Lars Öjdahl, 27 juni 2024

  Jag är fascinerad av Andrev Waldens kåserier i DN. Nu en bok!! Jag köpte 3st böcker varav en hamnade hos min dotter i Vionnaz/Schweiz.

 3. Ett språk som bär
  Anni, 30 maj 2024

  Lättläst barndomsskildring av en stökig uppväxt med många fadersgestalter. Det är dock inte innehållet i sig som fångar mig, utan den språkliga dräkten som driver berättelsen framåt och lockar till sträckläsning.

 4. Bra och lättläst men...
  Antares (Stockholm), 20 maj 2024

  ... kanske aningen överskattad. Litteraturen drunknar i berättelser av detta slag: pojke skildrar barndom. Han är visserligen särdeles fyndig och välformulerad, men av någon anledning lämnar den inga djupare spår i mig. Saknar kanske den vuxnes perspektiv.

 5. Träffsäker
  Anna , 9 maj 2024

  Bra bok, lite "svår"läst. Jag hade svårt att få flyt i texten. Men otroligt bra. Igenkänningsfaktor att växa upp 80/90- tal. Bra bok där man får se världen genom ett barns ögon, tankar och funderingar

 6. Så underbar
  Pia Forsberg, 8 maj 2024

  Andrev Walden skriver så bra! En historisk resa med humor men också ett mörkt djup för ett litet barn, att växa upp i kaos.

 7. Fantastisk
  Kalle, 30 april 2024

  Såhär ska en roman skrivas. Otroligt sprakande språk med formuleringar som är oslagbara och gripande skildring av en uppväxt som måste varit utmanande. Hoppas på någon form av uppföljare eller annat verk av författaren.

 8. Otroligt välskriven
  Kalle, 29 april 2024

  Wow vilken läsupplevelse. Kul med så finurligt språk och berättelsen fick mig att skratta och våndas om vartannat. Rekommenderas starkt!

 9. Var det en bok med bilder?
  Linnea Olsson , 8 april 2024

  Nej, men författaren har skrivit så otroligt beskrivande utifrån tidsperiod, rökande mammor och tidsenliga vardagsprylar, så jag föll rakt in i ett passerat årtionde - nästan innan jag var född!!

  Läs den! Den kanske inte är perfekt i sitt språkbruk, lite obekväm - men så äkta.
  Man känner hur sonen som boken handlar om verkligen har sparat alla dessa minnen som en liten återkommande finne i nacken. Det känns om att hans minnen sitter kvar oavsett vad han gör idag, för det är som d... Läs hela recensionen

 10. Intressant
  Samo, 5 april 2024

  Intressant berättelse om en annorlunda barndom. Lättläst och välskriven med både allvar och humor.
  Är nog närmast att betrakta som en självupplevd berättelse, men rekommenderas.

 11. Smärtsam
  Lone Dall, 5 april 2024

  Barnperspektiv. En vuxenvärld som gör att man börjar tänka på sitt eget föräldraskap = bra. Men har svårt att läsa om när barn far illa. Bra språkflyt!

 12. En positiv överraskning!
  Ninsun, 31 mars 2024

  En bok som släpper in läsaren i en liten pojkes värld och som beskriver, med ett personligt, pricksäkert och väldigt målande språk, alla dessa jävla karlar Boken är lättläst och fängslande och man lever verkligen med Andrev och hans vedermödor och förundras över allt han upplever. Jag kände mig berikad när jag läst ut boken och hoppas få läsa mer av författaren. Trots den utmanande titeln, är detta en mycket charmfull bok med målande personbeskrivningar.

 13. Lite tjatig
  Gunilla Kärrbrand, 28 mars 2024

  Alltså den var lättläst, men tjatig och hade förväntat mig en bok som berörde mer. Med sådan erfarenhet som författaren vill spegla blev mer ytlig än en beskrivning av vad barnet upplevde och hur omgivningen reagerade

 14. Jävla karlar, bästa bok på länge
  AnnCharlotte Olai, 27 mars 2024

  Den är så otroligt bra skriven. Lättläst, men lämnar många tankar. Älskar denna bok, kan varmt rekommendera den till alla som vill läsa något riktigt bra!

 15. Underhållande och ömsint ur barnets perspektiv
  Sissinghurst, 25 mars 2024

  Flyhänt, lättläst, ömsint och underhållande skrivet om en pojkes uppväxt, skildrat ur hans perspektiv. Inte det bästa jag läst rent språkligt dock.Texten skulle enligt min mening ha vunnit på att gå djupare för att få en större komplexitet. Det hade inte skadat med mer svärta. Jag upplever det som att författaren är aningen för angelägen om att väcka läsarens sympati, men fullt begripligt att den vann Augustpriset. Perfekt bok att packa med på en resa eftersom den är så underhållande och lättläst.

 16. Jag faller pladask!
  Tofflan, 25 mars 2024

  Den här boken är skriven ur ett barns perspektiv, vilket ju kan vara supersvårt när man är vuxen. Andrev Walden klarar det galant! Mycket är säkert självupplevt även om boken är en roman. Språket är helt underbart och det flyter på som en riktig vårflod. Utöver det ser och hör jag 1980-talet.

  Läs hela mitt omdöme om boken på
  https://tofflandel2.com/2024/03/14/javla-karlar/

 17. Lättsam och annorlunda
  Helene Sahlin, 19 mars 2024

  Boken är både rolig och gripande. Författaren skriver utifrån barnets perspektiv, vilket är annorlunda och underhållande. Mycket humor i boken, men också gripande hur ett barns uppväxt kan vara.

 18. Jävla karlar
  Barbro Ellerbrock, 17 mars 2024

  Det var en lättläst och oväntat rolig bok. Vi valde att läsa den i vår bokcirkel. Jag tycker dock att sista kapitlet var sorgligt.

 19. Fantastisk!
  Elin Backenfall, 15 mars 2024

  Andrev Walden beskriver stora svåra saker med lättsinne och kärlek. Texten går rakt in i hjärtat. En av de bästa böcker jag läst!

 20. Jävla karlar
  Monica Fredriksson, 4 mars 2024

  Såå bra, gick inte att lägga ifrån sig! Rekommenderar verkligen att du läser den och njuter av hans stil att skriva och berätta

 21. Hygglig men enahand
  Morse, 28 februari 2024

  En rätt hygglig bok som twistar samma tema om och om igen för att sammantaget bli rätt så enahanda. En lättsmält bok utan bestående intryck.

 22. Otroligt bra!
  Emelie S, 15 februari 2024

  En otroligt bra bok! Innehåller mycket mer humor än vad jag hade förväntat mig. Jag hade höga förväntningar i och med vinsten i August-priset men den överträffade ändå mina förväntningar. Rekommenderas varmt!

 23. 80-tals realism
  Eva Håkansson, 8 februari 2024

  Underhållande realism för oss som vuxit upp på 70- 80-talet. Fantastiskt och imponerande språk, hur han uttrycker sig. Många skratt, förfasande och förundringar.

 24. Humor och allvar
  Lars Boman, 7 januari 2024

  Berättar om en svår livssituation med humor som håller kvar livskraft och kärlek. Resultatet blir ett behov att läsa vidare för att få ta del av de konsekvenser detta kan ha skapat

 25. Vinnande berättarteknik
  SnällOchRättvis, 4 januari 2024

  Sträckläste Jävla karlar på två dagar. Handlingen (hur en son ser sin mamma bjuda in den ena värdelösa plastpappan efter den andra) är tragisk men inte märkvärdig. Däremot är Andrevs berättarteknik med oväntade beskrivningar, vändningar och liknelser fenomenal: Aldrig tidigare har jag läst om en röd, blank vajande kuk eller att "hemligheter kan sprätta iväg som gnistor". Boken får fyra stjärnor men frågan är hur en eventuell uppföljare blir som inte baseras på ett liknande verklighetsbaserat livsöde. Pannkaka?

 26. Jävla karlar
  Camilla Paijkull, 3 januari 2024

  För att använda författaren ord:Jävla rolig men också sorglig och en riktig bladvändare.
  Ger en tankeställare om hur barn uppfattar vuxnas relationer

 27. 2023 bästa bok
  Vera Li, 3 januari 2024

  En hjärtskärande bok av Andrev Walden vars språk är något helt utomordentlligt spännande och häftigt. Det blev en imponerande läsning om livsöden och väldigt färgstarka individer.

 28. En av 2023 års bästa bok
  Fabbe, 31 december 2023

  Fantastisk bok emd ett rikt språk som fullkomligt flyger fram. Intressant livsöde och färgstarka personer. Ledigt än av årets bästa böcker som rekomenderas starkt

 29. Snillrikt språk
  T, 17 december 2023

  Enastående bok som med ett snillrikt språk både lockar till skratt och manar till eftertanke. Jag rekommenderar alla att läsa denna.

 30. Drastisk, rolig, rörande
  -, 13 december 2023

  En läsupplevelse, drastisk, rolig och rörande om en 7 - 14 år gammal pojkes upplevelser av ensamhet och kaos. Som kvinna och mamma vet man ibland inte om man ska skratta eller gråta. Läs den!

 31. Så bra!
  Britt, 7 november 2023

  "Andrev Walden-språket" är fantastiskt! Hans sätt att beskriva och skapa träffsäkra uttryck är så bra. Går inte att beskriva, utan måste läsas. Innehållet är likaså helt otroligt!

 32. En rolig och tänkvärd bok.
  Karin Ingeborg Magnusson, 28 oktober 2023

  Boken är full av bisarra upplevelser som huvudpersonen råkar ut för. Han är en god iakttagare och
  gör reflektioner på ett underhållande sätt. En riktigt rolig och tänkvärd bok. Mvh! Kim

 33. Älskar Andrev Walden!
  Gunilla, 27 oktober 2023

  Sorgsen och glad, humoristisk och nattsvart. AW:s stil är alltid en njutning vare sig som krönikör eller som här. Skriv mer, Andrev!

 34. Näsblod och tårar
  Hjortronhyllan, 23 oktober 2023

  Jävla karlar muttrar lilla molnet och Mamma ute i köket, Jävla karlar. Boken som skildrar pojken Andrevs uppväxt under 80-talet och framåt. Pojken har aldrig träffat sin pappa, som är indian. Pojken får istället möta sju plastpappor av olika slag men med en gemensam nämnare, De är alltid för tråkiga och snälla, eller våldsamma enligt min hobbypsykologi som kickat in.

  Författaren Andrev placerar mig lugnt och stilla bakom pojken, oftast snett bakom hans vänstra axel så vi tillsammans,... Läs hela recensionen

 35. Barndomsskildring
  Karin Rüger, 23 oktober 2023

  En mycket sorglig historia om en pojke som utsätts för olika män som ingår i hans mammas rätt oroliga hippie liv. Skrivet med en fantastisk inlevelse förmåga och sensibilitet men samtidigt med en sån humor, att jag ibland måste skratta högt.

 36. Betyg: 4,5 av 5.
  Britt-Marie Kullin, 11 oktober 2023

  Betyg: 4,5 av 5 - 📚 - Andrev Walden har tidigare gett ut en krönikebok, som jag inte har läst, men definitivt ska. Men den här boken, hans andra, är en roman. Eller om man ska kalla den en biografi, eftersom den är författarens uppväxtskildring. Den är i alla fall mycket bra. Välskriven, lättläst, rolig, tragisk, och väldigt bra. Kan varmt rekommendera den. Jag lyssnade på boken, som var bra inläst av Gerhard Hoberstorfer.

 37. Årets läsupplevelse
  Malina, 11 oktober 2023

  Det bästa jag läst i år, njöt av varenda sida.
  Magiskt språk. Hoppas att Andrev Walden aldrig gör något annat än skriver böcker från och med nu.

 38. Fantastiskt bra
  MKA, 6 oktober 2023

  Kommer att tänka på uttrycket " when life gives you lemons, make lemonade", helt underbar "lemonad" i det här fallet. Magiskt, något av det bästa jag läst faktiskt.

 39. Vilken jävla karl!
  Stefan Lillieberg, 27 september 2023

  Andrev Walden har en tonträff som är magisk. Med svårslagen humor och med en språkbehandling som överträffar det mesta, berättar han en skröna som är både fasansfull och jätterolig. Jag har rekommenderat boken till alla jag träffat.

 40. Årets bästa bok
  JJ, 26 september 2023

  Den nya Knausgård. Det blir inte mycket bättre än såhär. Kunde inte sluta läsa. Så välformulerad, så finurlig, så rolig. Får inte författaren alla priser som går att få blir jag förvånad.

 41. Rekommenderar
  Stina P, 24 september 2023

  Missar du den här missar du mycket. Jag har längtat efter att få hem den och läste ut den på bara några dagar. Mycket bra!

 42. Jävla Karlar - köp och läs
  Sissi Nehry Bordin, 22 september 2023

  Jag bara säger - läs boken! En fin allvarlig, rolig, gripande historia om en pojkes uppväxt med en omtänksam mamma, många plastpappor och sin egen osäkra roll som "plastson". Charmig och gripande. Men tyvärr flera grammatiska fel.

 43. Älskar den
  Lille-Ville, 7 september 2023

  Som att upptäcka en ny låt man älskar och man vill spela den om och om igen tills man börjar hata den. Men jag har bara läst boken en gång (i skrivande stund) så jag älskar den fortfarande. All makt åt Walden!

 44. Jävla Andrev va bra du är
  Johanna, 23 augusti 2023

  Nämen jag älskar allt med denna bok. Lyllos dig som inte läst den än!! Du har en pärla framför dig.

 45. Magisk!
  Jenny, 23 augusti 2023

  Äntligen har den här vassa krönikören skrivit en bok och varenda mening är en njutning. Kunde inte läsa den snabbt nog. :)

Visa alla 45 recensioner

Fler böcker av Andrev Walden

 • Ditt lilla mörker i ljuset

  Andrev Walden

  2015 lämnade Andrev Walden ett undanskymt jobb som AD och började skriva. Idag, tre år senare, betraktas han av många som landets bästa krönikör. Hösten 2017 blev han också den första krönikören att nomineras till Stora Journalistpriset. I denna k...

 • Den vidunderliga ordningen

  Andrev Walden

  Andrev Waldens bästa texter. Andrev Walden tilldelades Augustpriset 2023 för sin romandebut Jävla karlar men hans säregna språk är äldre än så. Som krönikör och essäist har han nominerats till Stora Journalistpriset för sin stilistik och sina ovän...