Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
532
Utgivningsdatum
2022-12-28
Förlag
Bokförlaget Polaris
Översättare
Jan Stolpe
Dimensioner
216 x 141 x 42 mm
Vikt
654 g
SAB
Ohja-oal,Koal.58
ISBN
9789177959779

Afghanerna

(33 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-12-28
235
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
En man och två kvinnor.

En av dem rymde hemifrån som pojke för att utkämpa ett heligt krig, fängslades, frigavs, och är nu krigsherre med två fruar. En annan fick polio som flicka, lärde sig läsa Koranen med kvinnlig blick, blev högt uppsatt politiker och sedan flykting i en stad norr om polcirkeln. Den tredje är en snart färdigutbildad student, ivrig att få ta sin examen och bli en del av samhället men som skickas hem och får besked om att hon ska gifta sig med en främmande man.

Detta är Afghanistan efter talibanernas återkomst. Tre öden i ett land som varit uppmarschområde och spelplan för olika stormakter sedan Alexander den stores dagar.

Afghanerna är Åsne Seierstads återkomst till landet tjugo år efter Bokhandlaren i Kabul. Hon berättar historierna om de som flydde undan talibanerna och om de som blev kvar. I en bok som är både informativ, medryckande, välformulerad och djupt empatisk tecknar hon inte bara porträtt av tre människor som alla väljer sin egen väg, utan följer trådar tillbaka i landets historia som förklarar varför Afghanistan ständigt är i krig med sig självt och omvärlden.

"Åsne Seierstads grepp att skildra Afghanistan under talibanregimen utan att döma är omöjligt att värja sig emot." SvD

En urviktig insyn i hur kvinnorna, redan som små flickor, målmedvetet skolas in i männens maskulina apartheidsystem Expressen

"Seierstad är mästerlig i boken om afghanerna" Aftonbladet

"Åsne Seierstad har en fantastisk förmåga att blåsa liv i individer" DN

"Seierstad är oerhört skicklig på gestaltning. Afghanistan kommer verkligen till liv genom de porträtterade människornas mycket olika sätt att tolka och tänja sina omständigheter och sin kultur." Sydsvenskan

"Det är en mycket stark bok, som är lättläst och som nästan omärkligt skiftar från de storpolitiska till de vardagligaperspektiven." BTJ-häftet nr 2, 2023
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Afghanerna
 2. +
 3. Bokhandlaren i Kabul

De som köpt den här boken har ofta också köpt Bokhandlaren i Kabul av Åsne Seierstad (pocket).

Köp båda 2 för 324 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Afghanerna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Åsne Seierstad har gjort det igen! En lysande bok
  Anita,, 10 september 2023

  Ett allvarligt ämne som behandlas med stor insikt och medkännande, men ändå objektivt.
  En bok som jag varmt rekommenderar.
  Det är trots det tunga ämnet lättläst.

 2. Intressant och upplysande
  Agneta Westergren, 6 juni 2023

  Mycket intressant och välskriven. Hon är väl insatt i de olika gruppernas liv, och hon nalkas dem med respekt och visar dem intresse.

 3. Afghanerna Åsne Seierstad
  Boel Nilsson, 2 juni 2023

  En informativ och överskådlig skildring om Afghanistan och dess våldsamma historia under så många decennier. Människornas ofattbara lidande orsakade av stormakter, men även maktgalna härskare och landets utsatthet avseende den utbredda korruptionen.

 4. Otroligt givande
  Bo Vinnars, 13 mars 2023

  Det var en stark läsupplevelse, både litterärt man kanske framför allt faktamässigt. Det gav mig en mycket tydlig och sammanhängande bild av Afghanistans historia, motsättningar och utveckling. Det var spännande och engagerande att leva sig in i livet för de skildrade huvudpersonerna. Beskrivningarna och relationerna talade för sig själva, när man som läsare delvis omprövande sina tidigare starka åsikter om Afghanistan och dess historia. Verkligheten är alltid mer komplicerad än man skulle ön... Läs hela recensionen

 5. Mkt läsvärd!
  Ulf Sjögreen, 4 februari 2023

  Mycket välskriven. Full pott! Seierstad har gjort ett imponerande researcharbete. Man njuter av språket, detta även tack vare översättaren.

  Många personer i boken kommer och går, och dyker upp igen. Jag skulle haft nytta av att redan då jag började läsa boken ha börjat med en mindmap över de tre huvudpersonernas relationer till sina släktingar. (Även de tre huvudpersonernas närstående borträknade är det ett otal namngivna personer som passerar revy.)

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Åsne Seierstad