Livet går vidare : Älvdalen och Rättvik efter de stora häxprocesserna 1668-1671 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
758
Utgivningsdatum
2006-03-01
Förlag
Gidlunds förlag
Medarbetare
Oja, Linda (red.)
Dimensioner
231 x 161 x 50 mm
Vikt
1220 g
SAB
Mzd-caf
ISBN
9789178447046

Livet går vidare : Älvdalen och Rättvik efter de stora häxprocesserna 1668-1671

Älvdalen och Rättvik efter de stora häxprosesserna 1668-1671

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2006-03-01

Slutsåld

Mellan 1668 och 1671 pågick omfattande häxprocesser i Dalarna. Ett stort antal kvinnor, män och barn anklagades för att vara häxor som vänt både Gud och det kristna samhället ryggen. Anklagelserna ledde till långdragna förhör och rättegångar, och stora delar av folket i de drabbade socknarna var inblandade. Processerna ledde till många stränga domar och avrättningar. De flesta klarade sig dock med livet i behåll. Men hur blev deras liv efteråt?

När häxprocesserna avslutats skulle de överlevande på något sätt återvända till den vardag de så brutalt ryckts ur. Hur gick det för Håll Ingel Andersdotter i Nittsjö som nästan blivit avrättad, den unga Marit Matsdotter i Åsen som sluppit dödsdom trots många vittnesmål emot sig och Hede Lars Ersson från Born som varken kunnat frias eller fällas? Vilken framtid väntade de anhöriga till den halshuggna och på bål brända Gulichs Anna Olsdotter från Loka? De var alla liksom många av deras grannar och i någon mån hela de drabbade socknarna tvungna att hantera den situation som häxprocesserna lämnat efter sig. Det är dessa människor och denna situation som den här boken handlar om.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Livet går vidare : Älvdalen och Rättvik efter de stora häxprocesserna 1668-1671. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Intressant men onödigt tjock?
    CMTL, 7 april 2014

    Mycket intressant bok för den intresserade. Känns stundom lite väl tjock. Personligen har jag en del nöje av boken, men den hade kunnat gjorts bättre.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Marie Lennersand

Övrig information

Mellan 1668 och 1671 pågick omfattande häxprocesser i Dalarna. Ett stort antal kvinnor, män och barn anklagades för att vara häxor som vänt både Gud och det kristna samhället ryggen. Anklagelserna ledde till långdragna förhör och rättegångar, och stora delar av folket i de drabbade socknarna var inblandade. Processerna ledde till många stränga domar och avrättningar. De flesta klarade sig dock med livet i behåll. Men hur blev deras liv ¿ efteråt?

När häxprocesserna avslutats skulle de överlevande på något sätt återvända till den vardag de så brutalt ryckts ur. Hur gick det för Håll Ingel Andersdotter i Nittsjö som nästan blivit avrättad, den unga Marit Matsdotter i Åsen som sluppit dödsdom trots många vittnesmål emot sig och Hede Lars Ersson från Born som varken kunnat frias eller fällas? Vilken framtid väntade de anhöriga till den halshuggna och på bål brända Gulichs Anna Olsdotter från Loka? De var alla - liksom många av deras grannar och i någon mån hela de drabbade socknarna - tvungna att hantera den situation som häxprocesserna lämnat efter sig. Det är dessa människor och denna situation som den här boken handlar om.