Diktare i krig : K.G. Ossiannilsson, Bertil Malmberg och Ture Nerman från (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
527
Utgivningsdatum
2007-12-01
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
230 x 156 x 40 mm
Vikt
1010 g
SAB
Gcz Ossiannilsson, K. G.,Gcz Malmberg, Bertil,Gcz Nerman, Ture
ISBN
9789178447473
Diktare i krig : K.G. Ossiannilsson, Bertil Malmberg och Ture Nerman från (inbunden)

Diktare i krig : K.G. Ossiannilsson, Bertil Malmberg och Ture Nerman från

Inbunden,  Svenska, 2007-12-01
252

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Nittonhundratalets två första decennier var en av de mest omvälvande perioderna i Europas historia. Också det svenska samhället genomgick då en våldsam moderniseringsprocess, men präglades samtidigt av den hårdnande kampen om den politiska makten. Unionskrisens, storstrejkens och försvarsstridens tid har traditionellt men ganska missvisande uppfattats som de tigande diktarnas. Många svenska författare utvecklade nu tvärt om ett intensivt politiskt engagemang som kulminerade under världskrigets och revolutionernas år.

Med artiklar och debattskrifter, men inte minst med sina dikter deltog författare i alla politiska läger mycket aktivt i den politiska opinionsbildningen. Budskapen förstärktes genom suggestiva bilder och symboler som anspelade på eller bidrog till att skapa olika politiska myter. Diktare i krig behandlar inledningsvis den nationalistiska respektive den antimilitaristiska kampdiktens ideologiska och retoriska mönster, men undersöker sedan tre författarskap: K.G. Ossiannilssons, Bertil Malmbergs och Ture Nermans. De tre författarna stod långt ifrån varandra både i fråga om temperament och ideologiska utgångspunkter, men de blev alla under dessa år politiska diktare. Här diskuteras deras kampdiktning och utvecklingen av deras författarskap fram till 1920.

Claes Ahlund är professor i litteraturvetenskap vid Mittuniversitetet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Diktare i krig : K.G. Ossiannilsson, Bertil Malmberg och Ture Nerman från
  2. +
  3. Den osynliga staden : en gestaltningsmodell hos Olof Högberg, Ludvig Nordström, Bertil Malmberg, Birger Sjödin, Karl Östman, Lars Ahlin och andra svenska författare fram till våra dagar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den osynliga staden : en gestaltningsmodell hos... av Örjan Torell (häftad).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Claes Ahlund