Systrarna i Auschwitz (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
364
Utgivningsdatum
2020-06-08
Förlag
Modernista
Översättare
Ingrid Wikén Bonde
Originaltitel
t Hooge Nest
Dimensioner
220 x 145 x 26 mm
Vikt
540 g
SAB
Hce
ISBN
9789178933587

Systrarna i Auschwitz

(7 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2020-06-08
118
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
VINNARE OPZIJ LITTERATURPRIS 2019

»En historia om dödsföraktande mod, häpnadsväckande dådkraft och rafflande tur.« Marit Furn, SvD

»En välskriven kärleksförklaring till Nederländerna och alla människor som vågade göra motstånd och kämpa för allas lika värde. Den lämnar ingen oberörd.« Åsa Österling, Hemmets Veckotidning

»En fantastiskt detaljerad, mycket väl researchad berättelse om de judar och motståndsmän som gömde sig undan den tyska ockupationsmakten. Utmärkt skildring av situationen i Nederländerna under kriget.« Betyg: 5 av 5 - Elisabeth Brännström, BTJ

Det är 1940 och »Den slutgiltiga lösningen« ska precis inledas. Nazisterna har ockuperat Nederländerna, men motståndet växer och två judiska systrar - Janny och Lien Brilleslijper - riskerar sina liv för att rädda de som jagas genom att inhysa dem i sitt hus, »'t Hooge Nest«. Huset fungerar som fristad och blir en av de viktigaste platserna i landet för judiska flyktingar. Men när huset och dess invånare blir förrådda inleds den mest skräckfyllda tiden i systrarnas liv.
Det är början på slutet. Med tyskt nederlag i sikte blir familjen Brilleslijper - tillsammans med Anne Frank och hennes familj - satta på det sista tåget till Auschwitz. Det som väntar dem där kommer att pröva systrarna långt bortom mänsklig föreställningsförmåga. De blir fråntagna allt utom sitt mod, sitt motstånd och kärleken till varandra.

ROXANE VAN IPEREN [f.1976] är en holländsk författare, advokat och publicist. När van Iperen och hennes familj flyttade in i huset »'t Hooge Nest« 2012 upptäckte de att där fanns en bortglömd historia. Det blev stoffet till romanen Systrarna i Auschwitz, som innehåller foton från familjens Brilleslijpers privata arkiv. Romanen tilldelades 2019 års Opzijpris i Nederländerna.

Ur Opzij-juryns motivation:

»En fängslande berättelse om en fruktansvärd familjehistoria. Systrarna i Auschwitz är en läsupplevelse som vidgar dina kunskaper.«
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Systrarna i Auschwitz
  2. +
  3. Den största gåvan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den största gåvan av Katrine Wessel (inbunden).

Köp båda 2 för 347 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Systrarna i Auschwitz. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Mycket fakta,
    BookBeauty, 24 september 2020

    Mycket läsvärt och spännande. Bra att ha förkunskaper om olika politiska grupperingar som var verksamma under invasionen innan man läser boken, det hjälper en att komma in i berättelsen lättare. Vissa partier i boken kändes tunga pga så mycket fakta, men ger en mycket bra bild av denna fruktansvärda tid i människans historia.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Roxane Van Iperen