Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
286
Utgivningsdatum
2021-05-17
Förlag
Lind & Co
Medarbetare
Attwater, Simon (form) / Gemoll, Mini (form)
Dimensioner
217 x 143 x 23 mm
Vikt
450 g
SAB
Ikz Skäringer, Mia
ISBN
9789179035631

Maria : en kvinnlig komikers dagbok - den lagrade sorgen

(87 röster)  |  Läs 24 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-05-17
235
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Mia Skäringer är en av våra mest uppskattade komiker och skådespelare. Här berättar hon öppenhjärtigt och ärligt om vägen dit, om vad som format henne och om utbrändheten i framgångens kölvatten.

Vi följer Mia Skäringer då hon tillsammans med sin bror bilar till Värmland och en döende mormor. Resan tillbaka till barndomens trakter blir också en minnenas resa. Mia berättar personligt om sin uppväxt i Kristinehamn, om ett kärleksfullt men också oroligt hem kantat av alkoholmissbruk och psykisk ohälsa, om självskadebeteenden och självhat, om smärtsamma minnen av övergrepp. Men även om värmen och humorn, om en familj där skrattet och skämten varit en överlevnadsstrategi, om en trygg mormor och om viljan att en dag stå på scen i en "en-kvinnas-show". Skildringar från uppväxten blandas med känslosamma stunder på sjukhuset vid mormoderns dödsbädd, reflektioner över nöjesbranschen och vad det innebär att vara en kvinnlig skådespelare och komiker jämfört med en manlig, samt funderingar över egna livsval.

Mia Skäringer berättar modigt och utan omsvep om allt humorn gett henne, men också om vad livet i rampljuset kostat.
Maria - En kvinnlig komikers dagbok är en ärlig, insiktsfull och smärtsam uppgörelse med nöjesbranschen, uppväxten och, inte minst, med sig själv.

MIA SKÄRINGER är skådespelare, manusförfattare och författare. Hennes senaste show No more fucks to give har slagit publikrekord med över
300 000 besökare. Skäringer har tidigare utkommit med böckerna Avig Maria (2011), Ska vi skratta eller gråta (2009), skriven tillsammans med
Klara Zimmergren, och Dyngkåt och hur helig som helst (2009).
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Maria : en kvinnlig komikers dagbok - den lagrade sorgen
 2. +
 3. Från terrorns frontlinjer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från terrorns frontlinjer av Magnus Ranstorp (pocket).

Köp båda 2 för 314 kr

Kundrecensioner

Det finns 24 recensioner av Maria : en kvinnlig komikers dagbok - den lagrade sorgen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Under skinnet
  Erika, 26 april 2022

  Igenkänningsfaktorn är hög. Medkänslan för den yngre Maria, den yngre mig, de yngre oss, blir stort. Vilsna. Sökande. Förhoppningsfulla. Med hjärtat i händerna.
  Genom att få läsa och leva sig in i dessa kåserier blir man större som människa. Det får plats liksom mer kärlek och empati för alla oss olika människor.
  Att vissa gör si och vissa blir behandlade så. Hur orättvist det är och hur hjälplöst tragiskt det är att livet ser ut så här.
  En av de böcker som gjort mest med mig.

 2. Inte helt och hållet din vanliga Mia¿
  Jenny, 7 oktober 2021

  ¿ men ändå väldigt bra! Svartare argare och ledsnare. Känns väldigt ocensurerat. Långt ifrån feelgood - inte lika bjudit skojfrisk ton som vi är vana vid - men jag tror den kan ge många tröst i igenkänning. Rekommenderas! (Men inte om du vill läsa något roligt och lättsmält)

 3. Intressant
  Rune Wilén, 6 september 2021

  Intressant, men samtidigt sorglig! Trodde aldrig att hon haft det så jobbigt i sin ungdom. Lycka till i ditt fortsatta liv.

 4. Otäckt träffande, skrämmande och bra
  Kristin Johansson (Hudiksvall), 23 augusti 2021

  För egen del kan jag tycka att den här sortens böcker kan vara svåra att läsa.
  Men så här när den kommer i dagboksform så blir det lättare för mig att ta den till mig.

  Jag klarar av språket på ett bättre sätt, med ord som jag vanligtvis inte, använder i egna språket eller önskar ha med i min läsning. Det är träffande, ärligt och känns ända ner i magen på ett sätt som gör att jag tar det till mig helt och fullt.

  Dagboksanteckningarna gör att jag får chansen att "andas" ... Läs hela recensionen

 5. Så viktig
  jonssonsbookworld.blogg.se, 20 augusti 2021

  Som kvinna var det tungt att läsa Mias texter. Det är så mycket vi har gemensamt, bara genom att vara kvinna. Och jag älskar henne för att hon är så brutalt ärlig och öppen med alla sina tankar, åsikter och erfarenheter. Jag tycker, och har alltid tyckt, att Mia är en helt fantastisk person. Hon är inte bara jävligt rolig, hon tar också upp det jobbiga. Det som de flesta inte vill prata om. Men vet ni vad? Det är dags nu. Det var dags för länge sedan. Och jag känner det som att Mia är en av d... Läs hela recensionen

 6. Hon slår verkligen huvudet på spiken!

  För knappt tre år sen var jag och tittade på No more fucks to give. En föreställning som belyser många kvinnors situation, det skeva i samhället, skillnaden i hur män respektive kvinnor "får" uppföra sig.

  Maria : En kvinnlig komikers dagbok fortsätter på samma tema. Det är en bok som tydliggör det sjuka i att vi kvinnor alltid ber om ursäkt å männens vägnar, när det är de som har betett sig illa. Att vi tar det som vårt misslyckande.

  Bitvis upplever jag boken som lite "svaml... Läs hela recensionen

 7. Maria Skäringer
  Lena Maria Bergdal (Piteå), 18 augusti 2021

  En alldeles förträfflig bok som berättar ett liv som många befinner/befunnit sig i
  Tack Maria för att vill vågar & kan berätta.

 8. Gick rakt in i hjärtat!
  Carol Fagerström, 7 juli 2021

  Hon sätter precis de rätta orden på handlingar och känslorna.
  Kände själv igen så mycket av detta. Fick stanna upp och läser om vissa sidor. En mycket välskriven bok. Poetisk tragiskt!

 9. Organiserad oordning
  Reino Kämärä, 1 juli 2021

  Här kommer allt i en enda stor oordning för hon har anteckningarna i sin mobiltelefon. Oerhört fängslande läsning ända till slutet ändå!

 10. Ännu en fantastisk bok
  -Helena, 14 juni 2021

  Älskar hennes sätt att uttrycka sig i sina böcker¿läste denna från pärm till pärm i stort sett. Och grät en skvätt oxå. Fantastisk bok!

 11. Fantastisk!
  Marie Appel, 7 juni 2021

  Underbart språk! Sättet Maria skriver på berör, upprör, vidrör. Korta meningar med mycket innehåll. Jag kommer att läsa den igen och säkert igen...

 12. Gripande om klass och genus
  Karin, 4 juni 2021

  Innerligt, personligt och gripande om klass och genus och hur det kan påverka en människas uppväxt. En bok som var svår att lägga ifrån sig samtidigt som det var plågsamt att läsa.

 13. Tack Mia!

  För hjälpen att se mitt eget liv på ett helt nytt sätt och att jag idag värdesätter mig själv som kvinna och idag ser mitt eget värde som kvinna! Boken är ett måste att läsas av ALLA! En berg och dalbana av känslor och man drogs tillbaka till lilla gråa och tragiska Krillehôla där man själv ochså växte upp. Inser idag att man passerade många olika destruktiva faser i livet där man som flicka och kvinna bara fått gilla läget för att så har det varit. Men som sagt, nu idag inser jag mitt eget värde som människa!

 14. Naket
  Carina Johansson, 1 juni 2021

  Maria. Skäringer berättar naket o sorgligt om sin uppväxt med övergrepp o trauma. Som läsare kan jag inte sluta läsa,måste veta mer. Boken har ett underbart o rytmiskt språk som går som en röd tråd genom boken. Blir berörd men ändå glad o får en kämparlust för patriarkatets fall

 15. Gripande
  Maria Andersson, 31 maj 2021

  Fina Mia skriver direkt från hjärtat om sin uppväxt. Välskriven. Man vill bara krama om henne. Alla bär vi på något. Hon är en stark kvinna som brottas med mkt känslor från händelser under hennes uppväxt. Tack för att du blottar dig. Livet e inte bara humor o skratt.

 16. Maria en kvinnlig komikers dagbok.
  Therése Röjestål , 31 maj 2021

  Stor igenkänningsfaktor går som en röd tråd genom hela boken. Den är rå, naken, ärlig, brutal, skitig, geggig, ful, vacker, lika skör som gammalt silkespapper, den skaver och klämmer. Men det är den viktigaste boken som har skrivits genom tiderna.

 17. Går inte sluta läsa
  Emelie , 31 maj 2021

  Ögonblick ur ett liv som på så många plan liknar mitt eget, skrattar & gråter om vartannat. Känner klumpen som ilar till i magen, och hur den sedan löses upp i ett garv. Det skiljer flera år och många mil mellan mig och Mias uppväxt, ändå känns det så nära och påtagligt.

 18. Jag mår så dåligt och det är bra
  Ella, 31 maj 2021

  Vi behöver samla på oss bevis. Både sånna baserade på statistik och sånna baserade på livsberättelser och paketerade som dagböcker, konst, musik, teater, alla former av litteratur och berättande. Det här är ett bevis. Ett bevis på att det inte är okej med oss. Det här är en bok jag kommer kunna ge till de som har svårt att förstå både det väldigt bokstavliga våldet och den subtila misshandeln, det rasande krig som förs mot kvinnor fortfarande. Fortfarande ofta i det tysta. Jag mår så dåligt a... Läs hela recensionen

 19. Smärtsam och vacker
  Felizia Amnefalk, 31 maj 2021

  Denna bok är så fantastisk. Den är smärtsam och vacker på samma gång. Mia blottar sin själ för oss läsare och ibland känns det nästan läskigt att läsa. En utav de bästa böcker jag äger. Ligger varmt om hjärtat

 20. FANTASTISK!!
  Lina Ödberg, 31 maj 2021

  Älskar boken! Inte läst klart ännu men en perfekt vän på stranden i sommar! Mia är en otrolig författare som fängslar läsaren på ett fantastiskt sätt.

 21. När skrattet fastnar i halsgropen
  Jessika Möller, 31 maj 2021

  Ett djupdyk ner i det heligaste. Där humorn skalas av och blottar strupen för det man inte alltid pratar om. Där råheten och psykisk ohälsa får ta plats och synas och med hjälp av Mias ord blir det något av det vackraste man kan läsa.

 22. Inte lätt att veta...
  Jojo, 31 maj 2021

  Om köpt bok som present är det inte lätt att veta vad man tyckte om innehållet... men hon var ju snyggt stylad på omslagsbilden

 23. Gripande
  Anna , 31 maj 2021

  Rakt, rått och avklätt. Jag slutar inte att fascineras av denna underbara människa. Tack Mia för att du delar med dig av dig, till oss andra. Vi behöver fler som dig! Underbara människa.

 24. Gripande
  Fanny Sjöberg, 31 maj 2021

  Wow wow wow vilka anteckningar, så gripande & viktig bok. Otroliga beskrivningar. Jag känner mig som att jag sitter där i bilen med er. Tack för denna boken Mia. /Fanny

Visa alla 24 recensioner

Fler böcker av Mia Skäringer