Början på allt : en ny historia om mänskligheten (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
773
Utgivningsdatum
2022-11-15
Förlag
Volante
Översättare
Ulrika Junker Miranda
Originaltitel
The Dawn of Everything - A New History of Humanity
Dimensioner
225 x 150 x 52 mm
Vikt
1084 g
SAB
K:d
ISBN
9789179652562

Början på allt : en ny historia om mänskligheten

(15 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-11-15
252
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
David Graebers och David Wengrows storverk The Dawn of Everything i svensk översättning med titeln Början på allt : En ny historia om mänskligheten. Det är en bok som i grunden förändrar vår förståelse för människans historia och samtidigt presenterar visionära idéer om frihet och framtidens samhällen.

I generationer har vi betraktat människans avlägsna förfäder som barnsliga eller primitiva. Vi ser dem antingen som fria, jämlika och oskuldsfulla primater, eller som tjuvaktiga och krigiska bestar. Vi har fått lära oss att civilisationen bara kunde uppstå genom att vi gav upp vår ursprungliga frihet och tämjde våra barbariska instinkter.

Graeber och Wengrow visar oss att detta är fel. Det vi länge tagit för givna sanningar om människan har rötterna i 1700-talets konservativa motreaktion mot upplysningens kritik av det europeiska samhället. Ändå formar de fortfarande vår historiesyn, och leder till felslut om hur jordbruk, privat egendom, städer, demokrati, slaveri och vår civilisation egentligen uppstod.

Början på allt är ett verk med imponerande intellektuell spännvidd, präglat av nyfikenhet och övertygelsen om kraften i att våga förändra.David Graeber var professor i antropologi vid London School of Economics och författare av de bästsäljande böckerna Debt och Bullshit Jobs. Han var erkänd som en ikonisk tänkare och politisk aktivist samt en av ledargestalterna inom Occupy Wall Street-rörelsen. David Graeber avled den 2 september 2020.

David Wengrow är professor i arkeologi vid University College London samt gästprofessor vid New York University. Han är författare till ett flertal böcker som utforskar den mänskliga civilisationen och bedriver arkeologiska utgrävningar i såväl Västafrika som Mellanöstern.

Sagt om boken

"... en världsomspännande genomgång av den forskning som de senaste decennierna visat sig ställa de flesta enkelspåriga utvecklingsmyter på huvudet, men som de flesta av oss trots det knappt hört talas om." Dan Jönsson, Dagens Nyheter

"Jag känner mig darrig. Och förvirrad. Och upplyst. På en och samma gång." Sigge Eklund

"... först och främst en uppgörelse med den etablerade civilisationsberättelsen, driven av genuin nyfikenhet och orienterad i den kunskap som faktiskt producerats av arkeologer och antropologer. Den kommer att läsas och läsas om i många år framöver." Rasmus Fleischer, Flamman

"Det är en fantastiskt storslagen bok som utmanar de etablerade uppfattningarna om hur civilisationen uppstod och mänskligheten utvecklades." BTJ, som ger Början på allt 5 av 5 i betyg

"Väldigt fin." Lasse Berg, författare till Kalahari-serien och Ändå inte försvunnen om sorg tröst och att vara människa.

"En fascinerande bok som får oss att omvärdera människans förmågor och vår historias stoltaste ögonblick. Boken är såväl utmanande som upplysande." Noam Chomsky, professor emeritus i lingvistik vid MIT och ansedd som den moderna lingvistikens fader.

"Det här är inte bara en bok, utan en intellektuell läsfest. Det finns knappast ett kapitel som inte utmanar akademins ingrodda föreställningar. Den är djup, avslappnat ikonoklastisk, faktamässigt rigorös och njutbar att läsa." Nassim Nicholas Taleb, professor i ekonomi och författare till globala bästsäljare som The Black Swan och Skin in the game.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Början på allt : en ny historia om mänskligheten
 2. +
 3. Civilisationens uppkomst

De som köpt den här boken har ofta också köpt Civilisationens uppkomst av Dick Harrison (häftad).

Köp båda 2 för 425 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Början på allt : en ny historia om mänskligheten. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Överreklamerad
  Magnus, 7 april 2024

  Många ord, lite innehåll. Försöker avhandla tex jämlikhet, synen på frihet eller existensen av matriarkat från stenåldern och framåt, men kommer förstås fram till att ingen kan veta. Ger upp efter en tredjedel av boken.

 2. Usel översättning
  Bruno , 28 februari 2023

  Efter att nyligen läst en Volante-bok uselt översatt från engelska, var jag lite orolig att The Dawn of Everything hade fått samma omilda behandling, därför köpte jag både originalet och den svenska versionen. Och jag är glad att jag gjorde det. Det är som att man kört boken genom Google Translate och med ett lillfinger gjort vissa småjusteringar. Visst, det är närmare 700 sidor i originalet att översätta, så ett mastigt översättningsjobb, men om man vill vara ett seriöst förlag ska man inte ge ut ett sånt här hafsverk. Pinsamt.

 3. Fantastisk bok, usel översättning
  Nanna, 5 december 2022

  Den här boken är helt enastående och förtjänar 6 stjärnor av 5 - på engelska. Den svenska översättningen är tyvärr en tondöv sörja full av små fel och missar. Närmast ett bedrägeri. Alltså: läs boken, men gör det på engelska (The Dawn of Everything).

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av författarna