I skuggan av Assange : mitt vittnesmål (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
309
Utgivningsdatum
2021-01-20
Förlag
Bazar Förlag
Medarbetare
Mellgren, Lotta (form)
Dimensioner
225 x 152 x 22 mm
Vikt
412 g
SAB
Oepa,Lz Ardin, Anna,Lz Assange, Julian
ISBN
9789180060462
I skuggan av Assange : mitt vittnesmål (häftad)

I skuggan av Assange : mitt vittnesmål

(29 röster)  |  Läs 12 recensioner
Häftad, Svenska, 2021-01-20
269
 • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
"Anna Ardin har skrivit en uppriktig bok om livet i skuggan av en hjälte. En rapport som vi kan ställa sida vid sida med Klubben, Catch and kill och She said i kategorin upprättelser." Expressen

Under våren 2010 är visselblåsarsajten Wikileaks på allas läppar. Den organisation Anna Ardin arbetar för bjuder in talespersonen Julian Assange till ett seminarium i Stockholm. Eftersom han av säkerhetsskäl inte vill bo på hotell får han bo i hennes lägenhet. När Julian en vecka senare flyttar ut är Anna en av de två kvinnor som går till polisen och berättar att han utsatt dem för sexuella övergrepp. Istället för att vittna i den rättegång som aldrig blev av, skildrar hon här sina upplevelser.

Det är också en berättelse om ett drev, där Anna utsattes för så mycket hot och hat att polisen bedömde att hon behövde personskydd. Ett vittnesmål om tio år i skuggan av en hjältemyt och en appell för att belysa kvinnors rättigheter, som allt för ofta hamnar i skuggan av sådant som anses viktigare. Det är en historia utan änglar och utan monster, där hjältar kan vara skurkar och där sanningen ofta finns i nyanserna mellan det svarta och det vita.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. I skuggan av Assange : mitt vittnesmål
 2. +
 3. Allt kommer att bli bra : memoarer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Allt kommer att bli bra : memoarer av Jonas Sjöstedt, Jessica Nordh (inbunden).

Köp båda 2 för 508 kr

Kundrecensioner

Det finns 12 recensioner av I skuggan av Assange : mitt vittnesmål. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Läsvärd och välskriven.
  Kurt Book, 9 februari 2021

  Man kommer bakom den fasad som skapas av dagspressen. Vilka dessa fasadbyggande skrivare är och varför man skriver som man gör får man ju inte mycket inblick i. Därför är denna bok läsvärd.

 2. Otroligt viktig bok!
  Anna, 8 februari 2021

  Anna Ardin lyckas beskriva händelserna från 2010 och besvara allas eventuella frågor om dem, samtidigt som hon sätter in dem i ett större skeende. Det handlar om makt, relationer, offer och förövare. Ingen människa är helt igenom god eller ond. Om vi ska kunna luckra upp gamla maktordningar måste allt ifrågasättas och denna bok är en del av det.

 3. Partsinlaga
  B, 8 februari 2021

  Välskriven partsinlaga av Ardin.

  Svår materia då det aldrig blev en rättegång och det saknas därmed "den andra sidans" version. Den stämmer heller inte överens med vad Donald Boström, journalist som var med under den aktuella veckan ger för version och har bara svagt stöd i förundersökningen.

  Betyget tre baseras på disposition och språk som kunde blivit högre om även den andra sidans version blir tillgänglig utgiven av samma förlag.

 4. Rekommenderar
  Maria, 28 januari 2021

  För dig som gillade Klubben är detta en bra nästa bok. Ardin beskriver det hon utsattes För på ett mångbottnat sätt, och jag skulle säga att boken inte bara handlat om just hennes fall utan samhällets syn på sexövergrepp och hat mot kvinnor. Rekommenderar starkt!

 5. Världen är inte svart-vit
  Tomas Brundin, 26 januari 2021

  Köpte boken förra veckan och kunde inte sluta. Världen är inte svart vit. Den är fylld av färger och gråskalor. Det tydliggör Anna på ett pedagogiskt, självutlämnande och samtidigt befriande sätt. Tänk om samhällsdebatten kunde präglas av det, såväl den om sexuella övergrepp som om andra områden.
  Kan varmt rekommendera boken till den som söker tillvarons nyanser. Tack Anna.

 6. Fantastisk och viktig bok!
  Lena, 26 januari 2021

  Otroligt välskriven bok - jag är helt golvad! Den rymmer så mycket. Om vad som egentligen hände där för tio år sedan när Julian Assange utsatte henne och en kvinna till för sexuella övergrepp. Om hur det är att vara centrum för ett globalt mediedrev under ett decennium. Om hur desinformation letar sig ända in till FN. Om att förlora allt. Om att bygga upp ett liv mitt i ett pågående kaos.

  Men boken stannar inte kvar då och där, den riktar sig hela tiden framåt, vidare. Den handlar om... Läs hela recensionen

 7. Oerhört läsvärd!
  Sara, 26 januari 2021

  I den här boken får vi höra den röst som fram till nu inte hörts när det gäller händelserna kring åtalet mot Assange om sexuellt ofredande och våldtäkt. Ardin berättar ur sin egen erfarenhet som en av de två kvinnor som stod bakom åtalet om det enorma drev som riktades mot henne och blossade upp på nytt och på nytt och om de rättsliga och diplomatiska turerna som slutade i att åtalet lades ner. Men framförallt ger hon en glasklar analys av synen på offer och förövare och behovet av att skapa ... Läs hela recensionen

 8. Du behöver läsa den här boken
  Linda Johansson, 25 januari 2021

  Började lyssna på boken igår kväll, idag är jag klar. Det gick inte att sluta lyssna.
  Jag har lyssnat på Anna i politiken och imponerats. Så spot on när det kommer till mixen av tro, politik och människovärde. Tydlig i kamp för feminism, mot orättvisor och islamofobi. Att skilja på vad en människa är och vad en gör.

  När jag nu läser blir jag förundrad över hur Anna orkar hålla i dessa övertygelser trots enorm press, men kanske är det just att hålla i övertygelser som gör att en... Läs hela recensionen

 9. Riktigt bra!
  Sara , 24 januari 2021

  Den här boken alltså! Den är så mycket mer än en kvinnas berättelse, den är tankeväckande och fascinerande, den väcker hopp och kampglöd, den pekar på destruktiva samhällsstrukturer och den nyanserar sådant som nästan alltid beskrivs som svart eller vitt. Så läs den! Bara gör det!

 10. Briljant bok!
  Kristina, 22 januari 2021

  Briljant på så många vis. Beskrivningen av det personliga och det politiska, som här vävs samman. Tankarna om sexuella övergrepp och gråzonerna, och att förlåtelse är möjligt. Synliggörandet av hatet och hoten förmedlade via alla digitala kanaler. Och så en påminnelse om viktiga politiska händelser under de senaste tio åren. Läs!

 11. Årets viktigaste bok
  My, 19 januari 2021

  En personlig, saklig, nyanserad och lärorik beskrivning av händelserna kring Assange's Sverigebesök i augusti 2010 samt det totala rättshaveri och de mångåriga trakasserier som följde därpå. Med humor, skarpa iakttagelser och vassa formuleringar, men också med självinsikt, ödmjukhet och ett öppet hjärta, både berör och fascinerar Anna Ardin med sitt självutlämnande och detaljerade vittnesmål. Som läsare blir man ömsom förfärad, ömsom lockad till skratt. Boken utgör även ett viktigt inslag i p... Läs hela recensionen

 12. Årets viktigaste bok
  Kristina Wicksell Bukhari, 19 januari 2021

  Jag har konstant förhöjd puls när jag läser boken. Jag får stålsätta mig för att inte bara scrolla förbi sidorna av citat som bara är en liten liten del av det hat Anna fått utstå dessa tio märkliga år. Jag tar då och då pauser och andas, eller antecknar tankar som dyker upp. Sen kan jag läsa vidare. Anna Ardins bok ger oss en möjlighet att titta tillbaka på de 10 senaste åren. Vad har hänt sen dess i samtalet om sexuella övergrepp? Om skuld och skam, om gråzoner och om balansen i att kunna f... Läs hela recensionen

Visa alla 12 recensioner

Fler böcker av Anna Ardin

 • Politisk och profetisk diakoni : olika perspektiv på kyrkans röstbärande roll i samhället

  Anna Ardin

  Politisk och profetisk diakoni handlar om att som kyrka stå på de förtrycktas sida. Att som församling försöka ge en röst åt dem som ingen lyssnar på. Att som troende kristen påtala systemfel och protestera mot förändringar som påverkar människor ...

 • Im Schatten von Assange

  Anna Ardin

  Anna Ardin ist eine der beiden schwedischen Frauen, die Wikileaks-Gründer Julian Assange 2010 wegen sexuellem Missbrauch angezeigt haben. Eine Entscheidung, die unabsehbare Konsequenzen von weltweitem Ausmaß zur Folge hatte. Während den letzten ze...