Kräv er rätt! : om kvinnor, islam och en bättre värld (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
193
Utgivningsdatum
2005-08-01
Förlag
Albert Bonniers förlag AB
Översättare
Joakim Sundström
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
The caged virgin
Medarbetare
Zavout Ivan, Minja (form)
Dimensioner
130 x 200 x 15 mm
Vikt
280 g
SAB
Cmdd
ISBN
9789185015627

Kräv er rätt! : om kvinnor, islam och en bättre värld

Häftad,  Svenska, 2005-08-01

Slutsåld

Ayaan Hirsi Ali är somalier och muslim. Som 22-åring flydde hon till Holland då hennes familj ville gifta bort henne med en man hon aldrig träffat. Efter universitetsstudier invaldes hon i det holländska parlamentet och har blivit världsberömd som en mycket stark kritiker av islam. Hon skrev manuset till filmen Underkastelse del 1, som fick en fundamentalistisk muslim att på öppen gata mörda regissören Theo van Gogh i november 2004. På van Goghs döda kropp fanns ett brev med dödshot även mot Ayaan Hirsi Ali. Hon lever idag under ständigt livvaktsbeskydd.

Kräv er rätt! är en samling uppseendeväckande essäer där Ayaan Hirsi Ali ifrågasätter islam, och anklagar religionen för att bidra till att samhällen stagnerar och blir eftersatta. Hon kritiserar även västvärldens hållning till islam och anser att vi måste sluta dalta med och försvara extrema muslimska värderingar genom att hänvisa till kulturella traditioner. Ayaan Hirsi Ali menar att det går att ändra på situationen. Genom en öppen dialog och västvärldens tydliga kritik skulle islam kunna humaniseras, precis som skett med kristendomen och judendomen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Övrig information

Ayaan Hirsi Ali föddes i Somalia men tvingades tidigt i politisk exil med sin familj. Som 22-åring lovades hon bort till en släkting men bröt med familjen och flydde till Holland där hon fick politisk asyl. Hon är nu medlem i det holländska parlamentet och har på kort tid blivit en av de starkaste kritikerna av det muslimska samfundets värderingar. Hon skrev tillsammans med den holländske regissören Theo van Gogh manus till den film som blev orsaken till att han mördades i november 2004. Hon lever under konstant dödshot och skyddas av säkerhetspolis dygnet runt.
Kräv er rätt! Om kvinnor, islam och en bättre värld är en samling av Ayaan Hirsi Alis mest uppseendeväckande och intressanta texter.