Sömn : Sov bättre med kognitiv beteendeterapi (KBT) (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
304
Utgivningsdatum
2007-01-01
Förlag
Viva
Dimensioner
210 x 160 x 25 mm
Vikt
600 g
SAB
Do,Vefe
ISBN
9789185675005

Sömn : Sov bättre med kognitiv beteendeterapi (KBT)

(19 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2007-01-01

Slutsåld

Inte en natt till! Det kanske har gått flera veckor sedan sömnen försvann. Och trots att du så innerligt gärna vill, är det omöjligt att sova. Hjärtat slår. Det kryper i kroppen och du vänder dig för att hitta en bättre ställning i sängen - som blivit din fiende. Tankarna rusar runt i huvudet. Du vill inte ha dem, men de kommer ändå, tankarna på vad som ska hända i morgon, vad du inte får glömma och hur du ska lösa olika problem. Och så tankarna på att nu måste du verkligen sova. Nu måste du sluta tänka!
Under de senaste tio åren har sömnbesvär blivit allt vanligare, särskilt bland yngre människor. Främst beror det på vår livsstil och att vi har höga krav på oss själva. Gränserna mellan vad som är privat och vad som är arbete, mellan aktivitet och vila, suddas ut allt mer i det nya "24-timmarssamhället" där vi ständigt ska vara tillgängliga. Allt fler upplever att sömnen störs på grund av stress och tankar på arbetet. Sömnbesvär är också en viktig faktor för utveckling av utmattningssyndrom.
Kognitiv beteendeterapi, KBT, är den metod som i forskningsstudier har visat bäst resultat på lång sikt vid olika typer av sömnbesvär. Boken bygger på de senaste rönen om sömn och stress och ger konkreta verktyg för hur man med hjälp av KBT, på egen hand, kan komma till rätta med sömnproblem.

Boken beskriver:

- Vad sömn är och hur den fungerar fysiologiskt
- Hur prestationsstress och det nya 24-timmarssamhället påverkar sömnen
- Varför sömnbesvär uppstår och ibland blir långvariga
- Sömnformeln - vilka faktorer som styr sömnen
- Ett sömnprogram enligt KBT med konkreta övningar och uppgifter
- Hur man bryter en ond cirkel
- Hur man kan hantera trötthet, oro och tankar som snurrar i huvudet
- Medveten närvaro och acceptans - strategier för att leva i nuet
- Många belysande fallbeskrivningar
- De vanligaste sömnmedlen och hur man kan hantera dem
- Sambandet mellan sömn, stress, depression, ångest och utmattning

Marie Söderström är legitimerad psykolog med KBT-inriktning. Hon arbetar sedan flera år tillbaka med KBT-behandling av sömnbesvär vid Stiftelsen Stressmottagningen och Sömnmottagningen. Hon är doktorand vid Karolinska Institutet och har sedan 1999 arbetat med sömn- och stressforskning. Hon arbetar också som psykolog på privat mottagning i Stockholm med KBT-behandlingar och olika utbildnings- och handledningsuppdrag.

Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Sömn : Sov bättre med kognitiv beteendeterapi (KBT). Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Pedagogisk hjälp för desperata
  Kärran, 8 april 2015

  Redan efter att ha läst drygt halva boken har jag kunnat sluta med mina sömntabletter. Jag har lärt mig koppla av vilket är fantastiskt. Dessutom har jag lärt mig en hel del om olika sömnmedel, deras halveringstid och att man faktiskt kan dela även de utan skåra.

 2. Har du sömnproblem, läs denna!
  Tjej, 34, 4 maj 2014

  Efter många års sömnproblem fick jag denna bok av min kompis som är läkare.
  Jag säger bara: Läs den och gör övningarna. Jag vågar knappt tro att det är sant men jag sover nu så gott och djupt efter många år med sömnproblem (inklusive nattvandringar, ångestattacker, negativa tankar, panikattacker etc) på nätterna.

  Rekommenderar den verkligen.

 3. sov bättre
  Suzanne Modig, 24 januari 2014

  Det finns många bra tips i denna bok, jag bläddrar ofta i den! Har läst den från pärm till pärm!

 4. Köp den!
  Sube, 5 februari 2007

  Boken om sömn är mycket lättläst och tydligt skriven. Förutom en hel del fakta om sömn får du också, enligt min mening, en lättfattlig och grundläggande beskrivning av KBT. Är du motiverad till förändring för att öka din sömnkvalitet så kan jag absolut rekommendera dig att läsa boken liksom om du vill ha lite mera fakta om sömn och vad som påverkar sömnkvaliteten. Boken är fylld av bra konkreta exempel och tips. Läs den!

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Marie Söderström

 • Sömn : sov bättre med kognitiv beteendeterapi

  Marie Söderström

  SOV BÄTTRE MED KBT! Sömn är livsviktigt. Men allt fler har idag svårt att sova. Det beror bland annat på att gränserna mellan aktivitet och vila suddas ut alltmer i det nya 24-timmarssamhället där vi ständigt ska vara tillgängliga. Sömnforskaren o...

 • Vila : om den sköna konsten att varva ner

  Marie Söderström

  Vi lever i ett 24-timmarssamha¤lle med oa¤ndliga aktiveringsmo¤jligheter. Gra¤nserna mellan dag och natt, arbete och fritid, aktivitet och vila, suddas ut alltmer. Kraven finns att vi ska vara tillgängliga jämt, via mejl, sms och mobilsamtal. Samt...

Övrig information

Sömn är livsviktigt. Men allt fler har idag svårt att sova. I Sömn - Sov bättre med kognitiv beteendeterapi finns konkreta tips och verktyg för hur man ska komma till rätta med problemen. Sömnforskaren och psykologen Marie Söderström ger ett helhetsperspektiv på den komplexa sömnen. Här presenteras för första gången på svenska en metod som kombinerar fysiologi och psykologi, kropp och själ, i en heltäckande bok om sömnbesvär, hur de uppstår och blir långvariga.