Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Storskrot & Lillskrot (del 1)
Läsålder
0-3 år
Antal sidor
28
Utgivningsdatum
2012-09-19
Upplaga
1
Förlag
Olika Förlag
Medarbetare
Svensson, Emili (form)
Illustratör/Fotograf
Caroline Röstlund
Dimensioner
186 x 185 x 7 mm
Vikt
185 g
SAB
Hcf
ISBN
9789185845835

Orättvist!

(14 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2012-09-19
149
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Favorit i barnbokshyllan just nu: Orättvist!

Lillskrot får åka vagn. Storskrot måste gå. ORÄTTVIST!

Storskrot får mysa i soffan. Lillskrot måste lägga sig. ORÄTTVIST!

En liten bok om stora känslor.

Orättvist! är Åsas och Carolines, skaparna bakom de populära böckerna Tesslas mamma vill inte! och Tesslas pappa vill inte!, tredje bok på OLIKA förlag. Denna gång handlar det om syskonskap. Genom att använda sig av unikaraktärer vill Åsa ge alla barn möjligheten att identifiera sig med den universella känslan av avundsjuka. Caroline har i sin illustrationer skildrat en familj med mycket känslor och två härliga och starka karaktärer.

OLIKA förlag har tilldelats Rättvisepriset och Stenbecksstipendiet för sitt arbete för jämställdhet och jämlikhet i bokvärlden. OLIKA trycker på FSC-märkt papper på FSC-certifierade tryckerier i Baltikum för att minimera miljöpåverkan.

Sagt om boken:

Den här boken är en riktig pärla för alla stora och små syskon. Storebror lyssnar andäktigt Texten är rak och upprepande, precis så indignerad som sin känsla och precis så full av kärleksfull avund som syskonskapet är. Bilderna är varma och glada, liksom i skaparnas andra fina böcker om Tessla. Jag gillar figurernas öppenhet, som bjuder till igenkänning, gillar de skrotiga smeknamnen.

Eva Emmelin, Skånskan

Jag brukar sätta Stina Wirsén högst upp på listan för den skickligaste på att gestalta det stora i det lilla men här får jag en ny favorit. Att göra enkla barnböcker är svårt men med bild och text och en förmåga att få fram ett tydligt budskap på rätt sätt så kan man skapa fantastiska barnböcker. Det här är en sådan bok, tycker jag. Jag gillar den skarpt!

Sanna Juhlin, Barnboksprat

Det är en fantastisk bok som på ett humoristiskt och tydligt sätt visar på hur det är att leva med syskon. Dessutom får vi äntligen i litteraturen se adoptivbarn på ett helt naturligt och självklart vis. Älskar!

Nina Ruthström

Den universella "avundskänslan" gestaltas i både bild och text på ett mästerligt sätt: Storskrots och Lillskrots buttert avundsjuka minspel är träffsäkert förmedlat och ingen tvivlar på hur avundsjuka de är på varandra! Orättvist! är en färgstark, skojig och ytterst igenkännande bok både för liten och stor.

Elisabeth Eliasson Roos, BTJ

Favorit i barnbokshyllan just nu: Orättvist!

Eva Emmelin, Skånskan
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Orättvist!
 2. +
 3. Tesslas mamma vill inte!

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tesslas mamma vill inte! av Åsa Mendel-Hartvig (inbunden).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Orättvist!. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En mycket bra bok för någon som fått småsyskon
  majato, 26 april 2022

  Den absolut bästa presenten till ett storasyskon - boken har snabbt blivit "favoritboken" för flera barn i bekantskapskretsen. Rekommenderas varmt.

 2. Suverän för barn som har fått ett syskon
  Lund, 18 januari 2021

  Min son och jag älskar denna! Bra ingång till diskussion kring svartsjuka, för och nackdelar att vara stor och/eller liten. Ger perspektiv på ett barns nivå.

 3. Underbar bok om hur orättvist det kan kännas iblan
  Rahwa, 7 december 2020

  Underbar bok om hur orättvist det kan kännas ibland, och man får se att ibland är det än själv som får göra saker som den andra inte får. Tror den blir extra uppskattad av barn som precis har fått ett syskon.

 4. Jätteroligt om svartsjuka :-)
  Therese, 25 november 2015

  Den här boken har vi nog läst 100 ggr. Nu bilderna är superhärliga och både storesyskon och lillesyskon känner igen sig klockrent. Det är ju så himla orättvist att den andra bara FÅR så himla mycket som man själv inte får. Som vuxen minns man ju själv hur det var (med ett igenkännande skratt). Härlig bok med kärleksfullt gulligt slut också.

 5. Soft stämning i en kärleksfull familj
  Läslusmamman, 24 oktober 2014

  Orättvist tar upp ämnet syskonavundsjuka på ett fint sätt där 100 procent avundsjuka mixas med 100 procent syskonkärlek, så som det ofta kan vara. Fin historia, fin poäng och ett stort plus för den mysigt tecknade familjen med kärlek mellan mamma och pappa i bakgrunden och en opretantiös jämställd stämning. Det är också fint att barnen får vara barn utan tydliga kön, så alla kan känna igen sig i historien.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Åsa Mendel-Hartvig