Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2016-03-08
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Dimensioner
180 x 110 x 15 mm
Vikt
142 g
ISBN
9789187207617
I mörka vatten : hur svenska folket fördes bakom ljuset i ubåtsfrågan (pocket)

I mörka vatten : hur svenska folket fördes bakom ljuset i ubåtsfrågan

(16 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket Svenska, 2016-03-08
59
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"Den överlägsna analysen av åttiotalets ubåtsjakt." Aftonbladet

"Får marken att gunga under fötterna." Dagens Nyheter

"Det närmaste man kan komma ett klargörande." Henning Mankell

Frågan om främmande ubåtar i svenska vatten var den dominerande säkerhetspolitiska frågan för Sverige under det kalla kriget och är idag åter aktuell.
Att en sovjetisk ubåt strandade i Gåsefjärden 1981 kunde hela världen se, men vad var det i övrigt som utspelade sig längs de svenska kusterna? I Hårsfjärden 1982, Sundsvall 1983, Karls krona 1984, Klintehamn 1986 och Töre 1987?
Mathias Mossbergs bok, I Mörka vatten - hur svenska folket fördes bakom ljuset i ubåtsfrågan, ifrågasätter den tidigare "sanningen" om att det enbart var sovje tiska ubåtar. Allt mer pekar istället på att det rörde sig om västliga ubåtar, vilket högt uppsatta amerikanska och brittiska företrädare offentligt har medgivit. Var det som de sade, ett sätt att testa det svenska försvaret i samförstånd med vissa inom den svenska marinen?
Mathias Mossberg var huvudsekreterare i 2001 års ubåtsutredning som byggde på hemligstämplat material. Denna uppdaterade och utökade utgåva av I Mörka vatten
omfattar ny information som fram kommit sedan boken först utkom 2009.

OM FÖRSTA UTGÅVAN AV I MÖRKA VATTEN

"Mathias Mossberg har med stöd av delvis ny information kunnat ge en skildring av både fakta och politiskt spel som är spännande som en förstklassig deckare. Den utgör samtidigt en tung anklagelseakt mot en liten krets inom marinen. Därtill tydliggörs att ett politiskt ansvar låg högt hos Carl Bildt och hans närmaste medarbetare. Mathias Mossberg har på ett elegant sätt bidragit till att räta ut fråge tecknen kring ubåtsfrågan."
Rolf Ekéus, ambassadör, ordförande för 2001 års ubåtsutredning

"Den sakligt sett överlägsna analysen av 1980-talets ubåtsjakt." Gunnar Fredriksson, f.d. chefredaktör, Aftonbladet

"Händelserna fogas in i ett stort sammanhang som gör det lätt att se mönstret ...
Det som blivit känt genom SVT:s Uppdrag granskning 2007 och Mossbergs bok fanns inte i min föreställningsvärld, jag misstänkte inte svåra ämbetsbrott. Att höga mi li tärer undanhöll regeringen bevisning av vikt för de frågor
som skulle utredas - det får marken att gunga under fötter na.
Det var inte lite de ställde till med. Sverige gjorde bort sig, vår utrikespolitik var inte längre trovärdig."
Svante Nycander, f.d. politisk chefredaktör, Dagens Nyheter

"En opartisk, nykter och därtill välskriven, översiktlig och kortfattad redogörelse för de svenska ubåtshändelserna på 1980-talet och vad som låg bakom dem." Amiral Jacob Børresen, f.d. chef för norska marinstaben

UR FÖRORDET
Det är ganska mycket som hänt sedan första upplagan av denna bok. Texten har bear betats så att det nya kommit med. Det finns nu så mycket material som pekar på västlig inblandning, och så mycket som pekar på försök från vissa håll att dölja detta, att nya krav borde ställas från statsmakternas - regeringens - sida på att de militära arkiven från denna tid öppnas och bringar ytterligare klarhet.

Frågan har bäring på diskussionen om Sveriges relation till Nato. I takt med att bilden av att Sverige fördes bakom ljuset av ledande Natoländer blir allt tydligare, blir det ju också svårare att bortse från detta i den diskussionen.

De oblyga försök som gjordes från marinens och me dias sida 2014-2015 att göra en uppföljare enligt gamla beprövade manus, gav utdelning - ekonomiskt för marinens del och politiskt för dem som vill skrämma Sverige närmare Nato.

Trots att det senare visat sig att grunden för vad som framställdes som nya kränkningar av svenska vatten var utomordentligt svag, har effekterna dröjt kvar. Hur länge ska vi i Sverige behöva leva med en situation där vi låter oss vilseledas i viktiga delar av utformningen av vår
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. I mörka vatten : hur svenska folket fördes bakom ljuset i ubåtsfrågan
 2. +
 3. Det som inte har berättats : Säpo & kontraspionaget

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det som inte har berättats : Säpo & kontraspion... av Bengt Nylander, Lars Korsell (pocket).

Köp båda 2 för 128 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av I mörka vatten : hur svenska folket fördes bakom ljuset i ubåtsfrågan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ensidig

  Tycker att boken är bygd att bevisa författatens tes. Jag följde ubåtsjakten när den var och vi var många som tänkte att det kanske inte var sant det man läste men författarens envisa retorik är samma som då men från en annan vinkel.

 2. Vad är sanning!
  PG Olsson, 11 januari 2018

  Man kan verkligen fråga sig vad som hände i våra svenska vatten.
  Vem är mest trolig Mossberg eller svenska marinen.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Mathias Mossberg

 • One Land, Two States

  Mark Levine, Mathias Mossberg

  One Land, Two States is a bold restructuring of an idea that remains at the heart of international diplomacy after generations of conflict. A pioneering effort to preserve the two-state solution in Israel and Palestine, the book imagines new parad...