Djurens förintelse : människans nazism mot andra arter (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
654
Utgivningsdatum
2016-07-28
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Dimensioner
227 x 153 x 41 mm
Vikt
893 g
SAB
Dgug,Ocgg
ISBN
9789187207716
Djurens förintelse : människans nazism mot andra arter (häftad)

Djurens förintelse : människans nazism mot andra arter

(14 röster)  |  Läs 9 recensioner
Häftad,  Svenska, 2016-07-28
213
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Isaac Bashevis Singer, den judiske författaren och Nobel pristagaren i litteratur, skrev att i förhållande till djuren "är alla människor nazister; för djuren är det ett evigt Treblinka".

Kan nazisternas våld mot judar jämföras med vårt våld mot djur? Kan förintelseläger som Treblinka liknas vid våra slakterier?

I Djurens förintelse utforskar Pelle Strindlund och Henrik Wig Singers jämförelse. De visar att argumenten som nazisterna använde för sitt storskaliga dödande av judar - vi arier är mer värda än judarna och har därför rätt att döda dem - är identiska med dem vi använder för vårt storskaliga dödande av djur. Stora likheter finns även i hur de två ideologierna organi serar sitt våld: fabriksmässigt dödande enligt löpande band-principen.

Nazisterna menade att så länge deras dödande skedde "humant" och utan lidande var det oproblematiskt, och de själva kunde rentav betrakta sig som goda. Idag hävdar många detsamma om djurens död, då "human slakt" har blivit ett vedertaget begrepp.

Att människans behandling av djur är dålig anser många,men kanske har vi inte förstått hur dålig? Djurens förintelse är en bok som inte lämnar någon oberörd.

OM FÖRFATTARNA

Pelle Strindlund (till höger) är fil.mag. i religionsveten skap och författare. Bland hans tidigare utgivna böcker återfinns Jordens herrar och (med Annika Spalde) Leva etiskt. Henrik Wig är gym nasielärare i filosofi och svenska samt litteraturpedagog. Tidigare har han varit redaktör för tidningen Djurens Rätt.

UR BOKEN

"De är avsedda för oss, de ska vara till nytta för oss, de är en resurs för oss - detta var kärnan i nazismens härskarmentalitet. Det kan vara svårt att förstå hur människor kunde fås att tro på en sådan idé. Men vi tror på något mycket likartat. Skillnaden är rollbesättningen. Härskarna är inte tyskar, utan människor. Slavarna är inte judar, utan djur. Lika självklar som härskarmentaliteten var i Hitlers Tyskland, lika självklar är den hos oss.

Djurförtrycket är inte till alla delar identiskt med den nazism som vi känner till från 30- och 40-talets Tyskland. Men de ideologiska hörnstenarna är desamma. Därför kan vi tala om djurförtrycket som ett uttryck för samma generella nazism som rådde under Adolf Hitler."
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Djurens förintelse : människans nazism mot andra arter
 2. +
 3. Krisberedskap för alla : en handbok för dig som inte är prepper

De som köpt den här boken har ofta också köpt Krisberedskap för alla : en handbok för dig som... av Miguel Guerrero (inbunden).

Köp båda 2 för 312 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Djurens förintelse : människans nazism mot andra arter. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Tung men ack så viktig bok att ta sig igenom
  AgnesKenshin, 17 februari 2023

  Författarna har verkligen utfört ett gediget arbete med att belysa vår nazism mot våra medvarelser i skuggan utav Hitlers förintelse gentemot judar och annorledes folkslag. En tung bok att gå igenom, har fortfarande cirka 200 sidor att läsa men kan redan nu säga LÄS DEN - speciellt du som rättfärdiga köttätandets självklara görande eller kanske allra mest du med inställningen "det bara finns där" (köttet, mjölken, skinnjackan etc. till att konsumera). Vilket som lär få efter läsningen förbli oberörda utav bokens innehåll.

 2. Detta är sanningen! Hur många kan ta den till sig?
  Britt Lundkvist, 23 augusti 2020

  Jag förordar "Djurens förintelse" som kursmaterial fr o m Lågstadiet/Mellanstadiet! Barn som fortfarande har hjärtat öppet kan bli lärare för sina föräldrar. Starta Studiecirklar med denna Kursbok!

 3. En ögonöppnare

  Jag lärde mig oerhört mycket om förtryckets ansikte, både när det riktas mot människor eller andra djur. Vare sig människor eller djur förnedras av att man uppmärksammar den taktik förtryckaren använder sig av för att rättfärdiga sina handlingar. Jag har tvärtom fått en fördjupad förståelse och avsky för nazismens industriella iscensättande av massmord och den ideologi om härskarens rätt, ja till och plikt, att utöva våld mot dem som klassats som lägre stående. Och att detta liknar vår sätt a... Läs hela recensionen

 4. Moraliskt/etiskt HEDERVÄRT!!!
  Christian Clausen, 14 juli 2017

  Underbart att det finns människor som dessa författarna, som verkligen sätter fingret på hur den mänskliga arten fungerar...!!! Jag håller med till 100%!!!

 5. Tack Pelle och Henrik!

  Läsning som överträffade min vildaste fantasi. Livsöden människor och andra djurarter erfarat som berör väldigt starkt tas upp och för på så sätt deras historia vidare. Tack för ett gerdigert arbete som ger oss läsare otaligt med information att ta med oss i målet att upphöra förtryck i alla dess former. Efter att läst boken känns tanken på alla människans offer ofantligt viktigt att stå upp för och hjälpa. Boken rekommenderar jag helhjärtat och känner på mig att jag själv kommer läsa den mer än en gång!

 6. Läs och begrunda!
  Hans Hedström, 10 mars 2017

  Det handlar om djurens förintelse. De som använder uttrycket "djuriskt beteende" i en negativ bemärkelse borde tänka om och säga att djuren använder sig av ett "mänskligt beteende" när de jagar och dödar andra levande varelser. Djuren kan åtminstone skylla på sitt behov av mat, för oss människor finns andra alternativ.

 7. Grundligt och välskrivet.
  Dan Johannes Eklund, 13 oktober 2016

  Nu har jag tagit mig igenom denna grundliga och välskrivna bok om likheter(och skillnader) mellan nazismen på 30- och 40-talet, och det förtryck som genomsyrar vårt förhållande till andra arter.
  Jag har lärt mig mycket, inte minst om nazismen. Men även om mekanismerna bakom dagens djurförtryck, trots att jag har vana vid att reflektera kring djurrätt.
  Då jag läst de flesta av Pelle Strindlunds tidigare utgivna böcker var förväntningarna höga. Och boken lever verkligen upp till de fö... Läs hela recensionen

 8. Intressant om psykologiska mekanismer
  Samuel Skånberg, 28 augusti 2016

  Jag tar med mig många saker från att ha läst djurens förintelse. Dels så har jag lärt mig ännu mer vidden av förintelsens grymheter och hur synen på judar, romer, personer med intellektuella funktionshinder hade växt fram under lång tid. Jag har också lärt mig om hur utbrett och grymt djurförtrycket är inom livsmedelsindustrin men kanske speciellt i djurförsöken.

  Jag har alltid haft svårt för den undervisning jag fått i skolan om förintelsen, för lärarna verkar handfallna inför hur m... Läs hela recensionen

 9. Respektfullt och fascinerande om allvarligt tema
  Martin Smedjeback, 9 augusti 2016

  Nazismen ses ofta som ren och skär ondska. Många tror att nazisterna måste ha varit sjuka i huvudet eller sadistiskt lagda. Men denna bok visar att många som var kuggar i det fruktansvärda nazistiska maskineriet var helt vanliga tyskar som gick till sitt kneg. De var varken sadister eller psykiskt sjuka. Men hur kunde de då stå för ett av de värsta folkmorden i vår historia? Eftersom deras samhälle genomsyrades av en nazistisk ideologi som försvarade och förklarade varför arier var överlägsna... Läs hela recensionen

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av författarna