Varför vi älskar att hata Ryssland : russofobi från Karl den Store till Barack Obama (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
331
Utgivningsdatum
2017-03-23
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Stefan Lindgren
Originaltitel
Russie-Occident, une guerre de mille ans. La russophobie de
Medarbetare
Elgstrand, Anders (form)
Dimensioner
232 x 162 x 25 mm
Vikt
592 g
SAB
Oab
ISBN
9789187207761
Varför vi älskar att hata Ryssland : russofobi från Karl den Store till Barack Obama (inbunden)

Varför vi älskar att hata Ryssland : russofobi från Karl den Store till Barack Obama

(9 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2017-03-23
213
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Russofobi har en lång historia. I århundraden har västvärlden av religiösa och politiska skäl betraktat det stora landet i öster som ett farligt hot och en rival att bekämpa.

När kalla kriget tog slut trodde emellertid många att en avspän nings period stod för dörren. Så blev inte fallet. Istället återkom Ryssland efter en kort paus som västs fiende nummer ett.

Idag är russofobin starkare än kanske någonsin. Att svartmåla och hata Ryssland och dess president Vladimir Putin har blivit en tankemodell som präglar litteraturen, medierna, den akademiska världen och regeringarna i väst.

Med trots russofobins centrala roll är den sällan diskuterad. Den schweiziske journalisten Guy Mettans bok, Varför vi älskar att hata Ryssland, är därför något av ett pionjärverk.

Författaren berättar här den fascinerande historien om hur västs fientlighet mot Ryssland uppstod och hur den har tagit sig uttryck i olika historiska epoker och i olika länder. Han visar hur mekanismerna bakom den nutida russofobin ser ut och gör fallstudier över viktiga händelser som gisslanstagandet i Beslan 2004, Georgienkriget 2008 och Ukrainakrisen 2014.

Boken är en passionerad plädering för att den riskfyllda och kost samma väst-östliga konflikten måste överbryggas och att Ryssland på jämlika villkor bör återin kluderas i ett Europa som sträcker sig från Atlanten till Stilla havet.

OM BOKEN

"Ett exceptionellt viktigt bidrag till avmysti fieringen av inter nationella relationer." Arrêt sur info

"Guy Mettans anklagelser mot västliga mediers dubbla måttstockar är invändningsfria." Le Temps

"När jag hade läst klart boken insåg jag att ingen ting annat än en stående ovation skulle kunna göra detta i sanning utomordentliga verk rättvisa. Guy Mettan har skrivit ett mästerverk som bör finnas på 'måstelistan' för varje person som är intresserad av Ryssland." The Saker

OM FÖRFATTAREN

Guy Mettan är journalist, författare och poli tiker, verksam i Genève, Schweiz.

Under åren 1992-1998 var han verkställande direktör och chefredaktör för stadens största dags tidning, Tribune de Genève. Sedan 1998 är han ordförande för Geneva Press Club vars grundare han också är. Guy Mettan har publicerat många böcker om Schweiz och det internationella Genève.

Sedan 2001 är Guy Mettan ledamot för PDC, Schweiz kristdemokratiska parti, i Genèves rådsförsamling där han var talman åren 2009-2010. Han har också varit ordfö rande för Röda korset i Genève och vice ord förande för den schweizisk-ryska handelskammaren. Guy Mettan har både schweiziskt och ryskt medborgarskap.

Varför vi älskar att hata Ryssland har ut kommit eller är under utgivning i Italien, Kina, Ryssland, Serbien och USA.

UTDRAG UR BOKEN

Hur kan det komma sig att Ryssland, som vid tre tillfällen har räddat västvärlden och som inte - i vart fall inte nu - utgör något hot, än idag väcker så mycket hat och fientlighet?

Det var i förhoppningen om att i någon mån kunna riva den mur av antirysk hyste ri, som gripit västliga medier efter Ukrainakrisen, som jag började skriva den här essän, och fördjupade mig i den långa historien om hur västerlänningar i sekler har skapat sig förvrängda bilder om Ryssland.

För tydlighetens skull vill jag understryka att boken inte på minsta vis är riktad mot väst. Att belysa källorna till hatet mot Ryssland inne bär inte alls att förneka värden som demo krati, frihet och mänskliga rättigheter eller att dåna av beundran för Putin. Att kritisera västs tvivelaktiga beteenden innebär inte att fri känna Ryssland från dess brister.

En sådan hållning har ingenting gemensamt med en antieuropeisk eller antiamerikansk propaganda, som bara byter förtecken på russofobin och framställer ett uteslutande gott Ryssland förföljt av ett ondskefullt väst.

Istället vill jag ge en sann bild av västs förhållande till Ryssland i hela dess komplexitet
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Varför vi älskar att hata Ryssland : russofobi från Karl den Store till Barack Obama
 2. +
 3. När ingen lyssnar

De som köpt den här boken har ofta också köpt När ingen lyssnar av Diamant Salihu (inbunden).

Köp båda 2 för 302 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Varför vi älskar att hata Ryssland : russofobi från Karl den Store till Barack Obama. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ytterligare en värdefull analys av Ryssland
  Allan, 17 augusti 2017

  En värdeful och annorlunda analys av Ryssland och ryssarna, där en västlig analytiker sätter sig in i det ryska perspektivet. Se vidare min recension av en annan bok om russofobi av samme författare, den fransktalande schweizaren Guy Mettan.

 2. Litteratur på hög nivå
  Peo, 24 maj 2017

  Välskriven bok som ger läsaren en tankeställare vad västerländsk etnocentrism ofta leder till. Man inser att det finns mycket historiska rötter bakom russofobin

 3. Uppfriskande, relevant och välskrivet
  Ninna-ni-ninna-ni-na, 20 april 2017

  Har kommit halvvägs.
  En bok som förklarar mycket av vår moderna europeiska historia. Uppfriskar minnet beträffande flygkraschen i Überlingen, Gisslandramat i Beslan 2004, Sydossetien 2008, samt naturligtvis Ukraina.
  Dessutom är kapitlet om schismen mellan katolska och ortodoxa kyrkan på 1000-talet otroligt intressant.
  Lättläst och mycket välskrivet.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Guy Mettan