Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
208
Utgivningsdatum
2018-09-25
Upplaga
1
Förlag
Lindelöws bokförlag
Dimensioner
205 x 145 x 25 mm
Vikt
380 g
SAB
Hc
ISBN
9789187291500

Kabaré Vemod

(5 röster)  |   Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2018-09-25
253
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
KABARÉ VEMOD är en roman om två mäns resa genom livet. Den ena genom Europa och den andra i sitt inre. De träffas aldrig. Den äldre av dem är far till den yngre. Deras handlingar och beslut, stora som små, påverkas av tomrummet mellan dem. Detta färgar deras personlighet och deras relation till omgivningen, särskilt till kvinnorna i deras liv.

Gränser korsas, olovligen och olagligen. Hämnd, begär, kärlek, hot, utmaningar, svek och vardag avlöser vartannat. Vilken frihet har man med de förutsättningar man får? Hur långt sträcker sig makten över sitt eget liv?

Romanens scenografi är de båda männens kvinnor och Istrien, Trieste, Hamburg, sjön Immeln, Malmö och Köpenhamn. De agerar utifrån ett utanförskap men betraktar sig inte som offer. Ödet har ingen moral, druvor växer på sluttningar, vemodet tar plats i en bar och kvinnor bär livet i sina sköten och på sina axlar det är en annan beskrivning av romanen.

Romanen är delvis baserad på upplevelser och historier som förmedlats till författaren. Saknaden av en närvarande biologisk far, orsakerna till det, moderns gränsflykt med sonen och något av det som framkommit om fadern efter hans död.

Boris Ukotic' Zetterlund och hans mor Marija tillbringade två och ett halvt år i två olika UNHCR-läger för flyktingar i södra Italien innan de kom till Sverige i början av 60-talet. Då var Boris bara några år gammal. Marija sa ofta att Sverige och nåden gav henne ett nytt liv.

Boris Zetterlund arbetar som Senior advisor på ett dataföretag. Han har också varit socialarbetare, bibliotekarie, it-strateg och affärsområdeschef, är gift och far till tre döttrar. Kabaré Vemod är hans bokdebut.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kabaré Vemod
 2. +
 3. Stumt ljus

De som köpt den här boken har ofta också köpt Stumt ljus av Boris Zetterlund (inbunden).

Köp båda 2 för 472 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Kabaré Vemod. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En väv av ankekdoter som berör
  Irene Kolare, 22 maj 2022

  Boris Zetterlunds debutroman är i synnerhet baserad på upplevelser och historier som förmedlats till författaren. Den röda tråden är saknaden av en biologisk far och smärtan av att vara utvandrare. "Kabaré vemod" är en väv av anekdoter som berör.

  Språket är skarpsinnigt, till exempel formuleringen på sidan 110 "De bråkade, han hämtade sin energi i rädslan för utmaningen, hon sin i möjligheten." Mästerligt är det att kunna beskriva varje meningsskiljaktighet i en nära relation!
  <... Läs hela recensionen

 2. Kabaré och vemod
  Ingela Ljungdell, 3 mars 2019

  Jag tycker mycket om den här boken! Episodiskt och sorglustigt som själva livet. Fint och lågmält om saknad, längtan och kärlek i det som var och det som blev. En fantastisk bok, som jag gärna rekommenderar!

 3. Som en fin present
  Pia Hammarqvist, 2 mars 2019

  Nu har jag läst boken två gånger. Den första gången i långsamt tempo utsträckt över lång tid och den andra gången sträckläst på ett par timmar. Den andra gången läste jag den tillsammans med musiken från bokens egna Spotifylista, vilken grej! Det blev nästan som ett fint sommarprat, om jämförelsen tillåts - en extra dimension i alla fall. Det är ett så coolt paket med helhetshistorien och små anektoder, med författarens funderingar och insmugna favoritböcker, filmer, posters och musik. Att ja... Läs hela recensionen

 4. Famna vemodet
  YlvA, 21 februari 2019

  En då - och nutidsskildring som tvinnar in sig i varandra. Små och stora händelser berättas med en värme och ödmjukhet inför den mänskliga människan. Ingen är perfekt och alla bär på sina möten, sina tolkningar, sina val, tillfälligheter och möjligheter, tagna och icke tagna chanser. Bolen lämnar mig med en varm känsla av att vilja veta mera..

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Boris Zetterlund

 • Stumt ljus

  Boris Zetterlund

  Året är 1912 och första världskriget har ännu inte brutit ut. Vilhelm får i uppdrag att resa till Trieste för ett möte med en filmdistributör. På tåget genom Europa träffar han den några år äldre Simone som arbetar för ett franskt filmbolag. Simon...