Den blå gardinen (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
473
Utgivningsdatum
2021-11-26
Upplaga
1
Förlag
Lumenos Förlag
ISBN
9789187855832
Den blå gardinen (inbunden)

Den blå gardinen

(7 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden Svenska, 2021-11-26
199
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Det är april år 1860 och i den starka vårsolen står två unga fruntimmer med plantor för att förgylla den nya Trädgårdsföreningen i Linköping. Olga och Helga är två fattighjon som mirakulöst hamnar på Himmelstadlunds herrgård där de får arbete.

Vi befinner oss i Östergötland i mitten av 1800-talet. Ett mord sker, mystiska samtal viskas, rättegångssalen ekar, förälskelserna tumlar runt, bildandet av en kvinnoförening slår näven i bordet. Könsroller och klasskillnader är tydliga i de unga kvinnornas liv. Och i staden pulserar det av textilindustrier, fattigdom och droskor. De skapar en miljö av händelser som de aldrig förut trott var möjliga.

Stina Nilsson Bassell är född och uppvuxen i Västervik. I Norrköping träffade hon kärleken och stannade där. Efter två hjärnblödningar tog hon sig fram med rollatorn och frilansade som reporter, sjöng i band, målade tavlor och gav ut böcker. Den blå gardinen är hennes femte roman och tolfte utgivning.

"Detta är verkligen en mäktig historia om sammanvävda livsöden."- Boksniffaren

"Glädjen utbyts till sorg när en pojke kallblodigt mördas i herrgårdens bibliotek..."- Dagarna med boken

"Boken har ett väldigt speciellt språk; poetiskt nästan drömskt..."- Boksann

"Stina Nilsson Bassell återskapar i stort (kvinno)livet i Östergötland för över 150 år sedan på ett trovärdigt vis... från fattighus till spinnhus, gestaltas liksom tidens idéer om individens frigörande och myndiggörande. - Norrköpings Tidningar

"En tidsbild från 1800-talets östgötska verklighet, sedd genom två unga kvinnors ögon - samtidigt som det faktiskt är en spännande deckare - och en skildring av kvinnans villkor."- Marie-Louise Kristensson

"En underbar spännande historisk roman om två unga kvinnor som trots åldern redan levt ett hårt liv. Här finns mycket känslor som man riktigt känner av när man läser. Jag blir verkligen berörd."- Stinas Boksida
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den blå gardinen
 2. +
 3. Spegeln i rummet utanför

De som köpt den här boken har ofta också köpt Spegeln i rummet utanför av Stina Nilsson Bassell (kartonnage).

Köp båda 2 för 338 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Den blå gardinen. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Spännande
  Nettes bokhylla, 29 april 2022

  En väldigt välskriven, lättläst och trevlig bok. Det fanns en tydlig röd tråd genom hela boken som var både spännande och mysig.

 2. Mord, kärlek och kampen för kvinnor och fattiga
  BiulasBooks, 13 april 2022

  Stina Nilsson Bassell har med sin historiska roman Den blå gardinen förflyttat mig tillbaka till 1800-talets mitt, till Linköping, där jag fått lära känna de unga kvinnorna Olga och Helga och deras liv på och kring Himmelstadlunds herrgård.
  Den blå gardinen är inte bara en historisk roman, det är även historien om ett mord och om besinningslösa brottslingar, det är en historia om kampen för kvinnors och de fattigas rätt i samhället och historien om två kvinnors kamp att skapa sig ett bra ... Läs hela recensionen

 3. Underbar historisk roman!
  anjo, 16 mars 2022

  Helga och Olga är två flickor som vuxit upp på fattighuset i Lindköping i mitten av 1800-talet. De blir vänner och får arbete på Himmelstalunds herrgård. Där sker det så småningom ett mord och flickorna deltar i sökandet efter mördaren.
  Detta är både en mordhistoria och en skildring av livet på botten under industrins framväxt i Östergötland. Framförallt skildras barn och kvinnors villkor på ett bra sätt. Jag tyckte verkligen om boken!

 4. Intressant historisk roman
  Boknjutaren (Äppelviken), 11 mars 2022

  I april 1860 jobbar Olga och Helga med att plantera den nya Trädgårdsföreningen i Linköping. Två unga kvinnor som bor på fattighuset där det inte finns några blommor som lyser upp tillvaron. Men helt plötsligt blir de erbjudna jobb på Himmelstadlunds herrgård. En fridfull plats hos den vänlige herr Alreik, tills ett mord sker och någon verkar vilja kasta misstankarna på Olga.

  Det här är en trevlig historisk berättelse om två unga kvinnor som lyckas göra en klassresa, hitta kärleken o... Läs hela recensionen

 5. Gripande
  @bokannicka, 28 februari 2022

  Åh! Vilken resa jag får åka på, hela mitt inre ryser och jag känner en sådan tacksamhet att jag inte lever på 1800-talet. Denna bok rekommenderar jag varmt.

 6. Spännande historisk roman
  Stinas_boksida, 20 februari 2022

  Det är april 1860 och i den starka vårsolen står Olga och Helga, två unga kvinnor, med plantor för att förgylla den nya Trädgårdsföreningen.
  De båda kommer från fattighuset där livet inte är lätt.

  Men de har båda turen att få arbete på Himmelstadslunds herrgård.

  Så sker ett mord på herrgården och bland personalen pågår mystiska samtal.

  Olga och Helga kan inte släppa vad som hänt, så de bestämmer sig för att ta reda på vad som händer och vem som är mördaren.
  ... Läs hela recensionen

 7. Kvinnokraft i dåtidens Norrköping
  -, 20 februari 2022

  Stina Nilsson Bassell blandar fakta och fiktion i denna myllrande roman. Mest fakta, mycket fakta! Olga och Helga är fiktiva personer, men många av bokens karaktärer har levt och verkat i Norrköping under denna tid. Till största del är även miljöerna autentiska och jag som är hyfsat välbekant med Norrköping, och dessutom älskar historia, får mitt lystmäte. Berättelsen innehåller en hel del elände, men den genomsyras av hopp. Både i det lilla personliga och för samhället i stort.
  Boken har... Läs hela recensionen

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Stina Nilsson Bassell