Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.7 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2017-01-26
Förlag
Fischer & Co
ISBN
9789188243317
Döden är en man: styckmordet, myterna, efterspelet (e-bok)

Döden är en man: styckmordet, myterna, efterspelet E-bok

(5 röster)  |  Läs 3 recensioner
E-bok (EPUB), Svenska, 2017-01-26
95

Just nu 12% rabatt på allt! Använd kod JUNI6

Handla för minst 299 kr, t.o.m. 7 juni. Villkor

Läs i Bokus Reader för iOS och Android.
Per Lindebergs granskning av da Costafallet blev en av det senaste decenniets mest uppmärksammade svenska böcker. Här är en uppdaterad utgåva från 2008 om mordgåtan som engagerade ett helt land, om mediehets och moralisk panik och om ett rättssystem som sviktade under trycket av politiska opinioner.

Året var 1984. I tidningar, radio och tv lärde vi känna dem, de skrämmande gestalterna Obducenten och Allmänläkaren. Under rituella former hade de styckat en prostituerad kvinna på rättsläkarstationen i Solna, sedan hon utsatts för bisarra sexuella våldshandlingar i närvaro av ett litet barn. I vad som har kallats århundradets svenska brottmålsrättegång förklarades de två läkarna skyldiga till styckningen, men kunde trots detta lämna rättssalen som fria män. Rättegången tycktes vara ett bevis för att etablissemanget skyddar sina egna; att den svenska rättvisan gör skillnad mellan uppsatta män och utsatta kvinnor.

I den nya upplagan av Döden är en man granskas den moderna myt om styckmordsfallet och de två onda männen, som skapades i massmedierna och som byggde på den bild av mordutredningen, som polisen läckte ut till journalisterna. Här skildras också de försök som gjorts att förhindra en ny rättslig prövning av den påstådda bevisningen i målet och förspelet till den nya rättegång som planeras äga rum under hösten 2008 en skadeståndsprocess där läkarna stämt staten inför rätta.

PER LINDEBERG, född 1938, är vetenskapsjournalist. Han har tidigare bland annat arbetat med mediefrågor vid ett statligt forskningsråd och särskilt intresserat sig för granskningen av den form av förtäckt opinionsbildning, som kan förekomma i mediernas skenbart objektiva nyhetsrapportering.

"Han lyckas på 750 sidor sticka dolken i samtliga makthavare i det svenska etablissemanget, från politiker, åklagarväsendet, advokaterna, kvinnorörelsen, massmedia till kulturetablissemang."
Per Olov Enquist, Expressen
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Döden är en man: styckmordet, myterna, efterspelet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Sakligt och häpnadsväckande om styckmordet
  Dan Johansson, 10 februari 2019

  Vartenda ord i den här boken är uppenbart objektivt och välgrundat. Catrine da Costa, Thomas Quick, Kevin... Man undrar ju hur det egentligen står till med rättssäkerheten i det här landet. Hur många liknande fall har aldrig uppmärksammats? Hur många oskyldigas liv har förstörts?

 2. En rättsskandal.
  BOF, 25 augusti 2018

  Min tro på ett rättsväsende präglat av korrekthet har fått sig en törn. Leif GW Perssons tips om att läsa denna bok borde hörsammas av många. Att bli frikänd från anklagelserna om ett mycket grovt brott men ändå dömas i en "domstol" bestående av enskilda journalister och debattörer borde inte få förekomma i en rättsstat. Helt klart existerar ingen rättssäkerhet för de "dömda". Ett grymt öde.

 3. Rättsskandal skildrad i detalj
  Johan Edqvist, 28 juli 2018

  Rekommenderades av Leif GW Persson i hans nyligen utkomna biografi (del 2) - man förstår varför. Boken är bra. Författaren har gjort en omfattande research och går verkligen ned på detaljnivå i beskrivningen av detta säregna fall. Resultatet blir en fullödig och, som det tycks, balanserad skildring av vad som av många betecknas som Sveriges värsta rättsskandal. Bör läsas av alla som har det minsta intresse av hur rättsordningen ser ut i det här landet och hur den på ett upprörande sätt sätts ... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner