Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
139
Utgivningsdatum
2021-11-17
Förlag
Stevali
Dimensioner
248 x 178 x 18 mm
Vikt
490 g
SAB
Qca
ISBN
9789188397751
Maträtternas historia (inbunden)

Maträtternas historia

Inbunden Svenska, 2021-11-17
239
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Maträtternas historia som valdes ut till bästa kulinarhistoriska bok av Gourmand Awards förra året utkommer nu i nyutgåva för år 2021. I denna upplaga är innehållet uppdaterat och förbättrat, samt med ett tillägg av sexton nyskrivna sidor om svensk och internationell gastronomi.

Boken som är fullmatad med kulinarisk historia berättar om ett sextiotal av våra mest kända maträtter, såser och drycker. Varför heter salladen Caesar? Vilken prinsessa har vi att tacka för tårtan? Och vem frestade egentligen Jansson? Kände du till att namnet på maträtten Carpaccio kommer från en venetiansk 1500-talsmålare? Att den nuvarande svenske kungens mamma gett sitt namn till gatukökskedjan Sibylla? Eller att Tore Wretman serverade den första planksteken på lyxkrogen Stallmästaregården?

I nyutgåvan kan vi bland annat läsa om den thailändska regeringschefens roll i att Pad thai blev landets nationalrätt, huruvida Wienerschnitzeln verkligen kommer från Österrike och om hur den hittade sin väg till Japan i form av maträtten Tonkatsu. Vi får även veta att vår svenska köttfärssås faktiskt egentligen mer liknar en neapolitansk ragu än en sås från Bologna. I bokens sista kapitel får vi veta mer om vår nationalklenod Smörgåstårtan och vem fru Zoega var som står för kaffet efter maten.

Om Maträtternas historia:

Tidningen Gourmet:
"...en bok som är perfekt för den som vill få en inblick i tillkomsten av några av våra absolut vanligaste maträtter."

Steffo Törnquist, Programledare på TV4 och njutningsapostel:
"Insikt förändrar varje upplevelse och praktiskt taget alltid till det bättre! För den som vet att Mozart var fyra år när han komponerade symfonin blir upplevelsen av den annorlunda än för den okunnige. Den som såg schimpansen vid staffliet ser tavlan med andra ögon än den ovetande. Det är just därför Maträtternas historia står på hedersplats i min bokhylla."

Jens Linder, kock & matjournalist på DN:
"Maträtternas historia är ett måste för matnörden - ett lättläst kulinariskt lexikon som kryddar välkända rätter med historiskt ursprung och anekdoter så att det smakar bättre än någonsin."
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Maträtternas historia
  2. +
  3. Maträtternas historia

De som köpt den här boken har ofta också köpt Maträtternas historia av Ted Wärnåker (inbunden).

Köp båda 2 för 378 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »